Tinkara Končar: "Začnite pri sebi!"

Tinkara Končar je lani skupaj s svojim partnerjem Simonom ustanovila Tinks Yoga center (tinksyoga.com), prostor, kjer si lahko točno to, kar si. Z njo smo se pogovarjali predvsem o bikram jogi in njenih izjemnih učinkih na telo in um.

Lifestyle, 30. 6. 2017
Tinkara Končar: "Začnite pri sebi!" - Foto: Osebni arhiv in Facebook

Kako bi opisali svojo filozofijo življenja? In kdaj ter s kakšnim navdihom se je rodila vaša ljubezen do joge?

Filozofija mojega življenja je izjemno preprosta – začni pri sebi. Že več kot dve leti poleg prakse joge redno obiskujem ure psihoterapije, kjer tako kot svoje telo na podlogi za jogo treniram svoj um v miru in velikokrat tišini. In čisto vsakič, ko želim s prstom pokazati kam drugam, in verjemite mi, zgodi se velikokrat, se zavem, da se moje življenje, moje misli in moja dejanja začnejo pri meni. Brez izjeme.

Ljubezen do joge pa se pri meni konstantno rojeva. (nasmešek) Je skupek okoliščin, odločitev in lekcij, ki so me pripeljale do tega trenutka – lastnega joga centra s Simonom, kjer z vsemi delim to, kar meni najbolj pomaga: učiti se iz izkušenj. Ko danes pogledam nazaj, mi je več kot jasno, da me je vsak korak, odkar sem na tej zemlji, počasi peljal do tega prelepega trenutka.

V vašem centru je posebnost velika soba, ogrevana na topli zrak, v kateri ponujate inovativne vadbe, kot je bikram joga. Kaj je bikram joga, kakšna je njena filozofija?

Smo edini center v Sloveniji, ki vadečim ponuja sobo, ogrevano na topli zrak, kar pomeni, da ne segrevamo objekta (vadečih), temveč prostor, in jim tako nudimo najboljše pogoje za vadbo. Bistvo bikram joge je v celostni uporabi telesa (in uma) in dvigu ravni življenja. Doseči nam pomaga cilje in jih tudi vzdrževati. Pospešen krvni obtok v telesu, izjemno delujoč limfni sistem in umirjen živčni sistem pripomorejo k rezultatom, kot so zdravljenje poškodb, izguba kilogramov, vzdrževanje kondicije in telesne teže, izboljšanje telesne drže, odprava kroničnih bolečin v telesu ...

Kaj pa bi – v primerjavi z drugimi jogijskimi praksami – izpostavili kot njeno posebnost?

Bikram joga je edina joga na svetu, ki je bila ustvarjena za zdravljenje telesa. Sistem 26 položajev in dveh dihalnih vaj je Bikram Choudhury skupaj s svojim gurujem v Indiji zasnoval, da je pozdravil zdrobljeno koleno in telo, za katerega so zdravniki rekli, da ne bo več stopilo na noge. Ta joga je torej edina joga na svetu, katere primarni namen je pozdraviti stanja, kot so nenehni boji s prekomerno telesno težo, depresija, osteoporoza, vse oblike artritisa, 'tekaška kolena', kronične bolečine, menopavza. Zaradi izjemnih zdravilnih učinkov je pomagala že več tisoč ljudem po vsem svetu.

Zakaj je prostor, v katerem vadimo, ogrevan?

Toplota v joga sobi ima več ključnih namenov:

A Pospeši krvni obtok v telesu in z njim prenese kisik v vse dele telesa. S tem se začne zdravljenje globljih delov telesa, do katerih po navadi nimamo dostopa.

B V trenutku, ko vstopiš v sobo, te toplota pripravi na razteg.

C Gradiš samozavest in moč uma – takoj ko prestopiš 'oviro' toplote v joga sobi, izboljšaš fokus v sebi in samopodobo v ogledalu pred seboj.

D Ko se mišice zaradi toplote takoj raztegnejo, imajo vitalni organi v telesu več prostora za nemoteno delovanje in razstrupljanje.

E Toplota očisti naš največji organ – kožo – in je preverjeno najboljši kozmetični produkt daleč naokoli.

Kakšni konkretno so učinki bikram joge, kaj z njo pridobimo?

Kot rečeno, je bikram joga najbolj zdravilna oblika joge, kar naši vadeči po navadi opazijo že po prvi vadbi. Njihovo vsakodnevno počutje se izboljša, več je fokusa in manj bolečin v telesu. Bolje se znajdejo v stresnih situacijah in s tem se zniža raven stresa v telesu, kar blagodejno vpliva na vse aspekte njihovega življenja. Bolje spijo, imajo več energije in boljše zavedanje in, kar naši vadeči najbolj poudarjajo, več samonadzora in samozavesti. Izboljšuje pa se tudi telesna drža, oblikuje se telo, maščobe se topijo, telesna maščoba se razporedi tja, kjer jo potrebujemo.

Tinkara Končar

S to meditativno vadbo se torej tudi hujša oziroma oblikuje telo?

Pa še kako! Če imamo preveč kilogramov, nam jih bikram joga s toploto in sistemom položajev pomaga izgubiti, redna vadba pa pomaga ohraniti doseženi cilj. Ob redni vadbi se zmanjša tudi želja po sladkem in mastnem. Kar naenkrat ne posegamo več po kalorični in težki hrani, bolj nam prija zeleno, sveže in lahko, obroki se zmanjšajo. Vse to je posledica skrbno zasnovanih položajev in diha. Bikram joga je definitivno najbolj celostno orodje za oblikovanje telesa danes.

Ali je učinkovita le, če celostno spremenimo način razmišljanja in življenja?

Pomaga, da korak za korakom spremenimo način razmišljanja in življenja. Vse se začne pri tebi – pomaga ti narediti korak naprej proti življenju, ki ga želiš živeti. Vadba je oblikovana na način, ki te spremlja vse življenje, saj položajem in dihalnim tehnikam ni konca. Samega sebe lahko znotraj bikram joge raziskuješ do konca življenja, pa bo še premalo časa. Ta joga je sredstvo, ki ga uporabiš na svoji poti in ti pomaga pri doseganju največjih ciljev – skrivnost se skriva v redni praksi.

Je pomembno, kako smo med vadbo oblečeni, potrebujemo opremo?

V joga sobi imamo na sebi nekaj lahkega in predvsem nekaj, kar diha. Odsvetujem bombažna oblačila, ki so debela in hitro vpijajo pot, in tako postanejo težka. Manj je več, kratke hlače in top oziroma majica, če še nismo pripravljeni pokazati trebuščka. Kot pa sem omenila, začne bikram joga tako hitro spreminjati telo, da nam kmalu na telesu ustreza imeti čim manj, spremembe vidimo tudi v ogledalu pred seboj. Potrebujemo pa še podlogo za jogo, malce večjo brisačo in vodo.

Je bikram vadba primerna za vsakogar ali moramo imeti zanjo jogijsko predznanje, biti v formi, gibčni, raztegljivi, mladi?

Bikram joga je začetniški tečaj in je odličen začetek spoznavanja z jogo. Vsi položaji so prilagojeni in vsak naredi toliko, kot zmore. Ko usvojimo posamezne položaje, se pomikamo naprej in povečujemo intenzivnost položaja. Nikoli ni prepozno, nikoli nismo prestari ali preveč bolni, da je ne bi poskusili. Je za vsakogar, ki ga danes nekaj boli – to pa je že skoraj vsak izmed nas, ni tako?!

Kako bi spodbudili žensko, ki jo bikram joga privlači, vendar nima dovolj samozavesti in posledično volje, da bi naredila prvi korak?

Če ne poskusiš, ne boš nikoli vedela. Si tako zelo unikatna ter preveč pametna in prelepa, da bi kadarkoli obupala nad seboj. Najtežji korak je prvi korak, vse, kar sledi, je eno veliko darilo. V tebi se skriva največja moč, v tebi igra najlepša glasba – naj jo slišijo tudi drugi. Deli, odpri se, skupaj dosežemo več kot same. Zamenjaj strah z radovednostjo. Korak za korakom. Poskusi, v tem trenutku je vse mogoče!

Mojca Zemljak
Fotografije: osebni arhiv, Facebook

Preberite še: 5 hitrih nasvetov, kako se zaščititi pred soncem

Priporočamo tudi: Kako zjutraj prebuditi svoje telo in ga pripraviti na nov dan?

Najbolj brano