Znanost potrdila, kar mnogi že dolgo vedo: Človeško telo potrebuje vsaj toliko dni dopusta na morju

Znanstveniki trdijo, da ljudje potrebujejo vsaj 10 dni na morju vsako leto, in mi se ne bi mogli bolj strinjati! Ali naj torej zdravniki začnejo izdajati recepte, ki temeljijo na obisku obale?

Znanost potrdila, kar mnogi že dolgo vedo: Človeško telo potrebuje vsaj toliko dni dopusta na morju - Foto: Profimedia

Morje je že od nekdaj kraj, ki ga obiščemo, ko nam je težko - talasoterapija, uporaba morske vode kot oblika zdravljenja, je znana že od 19. stoletja - in zdi se, da nas že od nekdaj spodbujajo k kopanju v morju za zdravljenje kožnih bolezni in poživitev telesa. Morska voda je namreč obogatena z minerali, kot so kalcij, magnezij in kalij, ki pomagajo naravno zdraviti težave s kožo, od aken do ekcemov. Tudi slan morski zrak ima svojo vlogo pri lajšanju številnih duševnih in telesnih težav.

Ste se kdaj vprašali, zakaj se po obisku morja počutite tako sveže? Zato, ker je morski zrak nabit z zdravimi negativnimi ioni, ki pospešujejo sposobnost absorpcije kisika in uravnavajo raven serotonina, kemikalije, ki uravnava razpoloženje ter prispeva k dobremu počutju in sreči. To pojasnjuje, zakaj se med oddihom na obali počutite bolj energično, sproščeno in budno. 

Ne spreglejte: 

Ljudje so se od nekdaj zavedali prednosti morske vode. O zdravilni moči plaže se govori že stoletja, saj je Hipokrat predpisal notranjo in zunanjo uporabo morske vode za povrnitev zdravja. V 18. in 19. stoletju naj bi morski zrak celo zdravil bolezni, kot je tuberkuloza! Čeprav to prepričanje morda ni več aktualno, so misli naših predhodnikov zagotovo utemeljene.

Voda velja za eliksir in vir življenja. Pokriva več kot 70 % zemeljske površine, sestavlja skoraj 70 % našega telesa ter več kot 70 % našega srca in možganov. Dokazano je, da ta globoka biološka povezava sproži takojšen odziv v naših možganih, ko smo v bližini vode. Dejansko lahko že pogled in zvok vode sprožita poplavo nevrokemičnih snovi, ki spodbujajo dobro počutje, povečajo pretok krvi v možgane in srce ter povzročijo sprostitev.

Bližina vode, zlasti morja, je povezana s številnimi pozitivnimi dejavniki telesnega in duševnega počutja, od višje ravni vitamina D do boljših socialnih odnosov. 

1. Morje spočije naše telo in možgane

Ugotovljeno je bilo, da morski zvoki stimulirajo področje možganov, imenovano prefrontalna skorja, ki je odgovorna za naša čustva in osebne refleksije. Zvoki morja izboljšajo samozavedanje in čustveno počutje.

Valovi pomagajo našemu telesu izločati negativne ione, telo pa absorbira več kisika in uravnava raven serotonina, snovi, ki nadzoruje tesnobo. Sčasoma se umirimo, kot po jogi ali psihoterapiji. Strokovnjaki celo pravijo, da je morje meditativno - ne glede na to, ali se valovi ali miruje, ali ste v vodi ali ga opazujete z obale. Lahko se potopite vanj, česar na zelenih površinah ne morete storiti. V tistem trenutku ste prisotni, in vse kar obstaja je samo tisti trenutek! 

2. Šum morja zmanjšuje stres

Zvok, ki ga proizvajajo valovi, znižuje raven kortizola, hormona stresa, in prispeva k umirjenosti. Ta zvok nas najbolj spominja na tisti, ki smo ga slišali, ko smo bili v materinem trebuhu. Zato se na morju počutimo varno in srečno.

3. Pogled na morje prispeva k občutku varnosti

Ko gledamo v morje ali ko smo ob obali, smo v predvidljivem in stabilnem okolju, pravijo strokovnjaki in dodajajo, da se počutimo varne, ko smo na mestih brez groženj, kot je morje. Površina vode, izgubljena na obzorju, v naše možgane daje občutek stabilnosti in varnosti.

4. Sončenje sprošča endorfine

Študije so pokazale, da med sončenjem na plaži toplota vpliva na naš endokrini sistem, ki je odgovoren za sproščanje endorfinov (iste kemikalije, ki nas osrečuje ob uživanju čokolade). Seveda ne pozabite nanesti kreme za sončenje z ustreznim faktorjem!

Če že sam čudovit razgled na širino morja ni odličen razlog za rezervacijo oddiha na obali, pa so vas zagotovo spodbudili ti zdravilni učinki morskega zraka. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Na internetu so završale govorice o ločitvi Kate Middleton in princa Williama in povzročile pravi škandal

Priporočamo tudi: Če boste vsako jutro zaužili žlico tega olja, boste drastično shujšali: Zagotovite si pot do zdravega in vitkega videza

Najbolj brano