To so skriti znaki, ki vam sporočajo, da ste izmučeni

Sodoben način življenja od nas pogosto zahteva, da smo v nenehnem pogonu večino dneva. Službe niso več takšne, kot so bile, zmeraj bolj je normalno, da smo za delovne obveznosti dosegljivi tudi še dolgo potem, ko smo že prišli iz pisarne. Nenehno se nam mudi, zato ni nič čudega, da nam pogosto zmanjka časa, da bi bili v stiku sami s seboj. Pogosto niti nimamo časa, da bi opazili, kdaj nam telo sporoča, da imamo dovolj. Čeprav je pogosto mišljenje, da je glaven znak izčrpanosti fizična utrujenost, pa se ta včasih sploh ne pojavi, pravijo mnogi strokovnjaki. Namesto tega nam telo lahko sporoča, da potrebuje premor s pomočjo veliko manj očitnih znakov. Prepoznate kakšnega izmed njih?

To so skriti znaki, ki vam sporočajo, da ste izmučeni - Foto: Profimedia

1. Vaša čustva so ves čas neuravnovešena in nepredvidljiva 

Spremembe v čustvenih odzivih so skozi dan popolnoma normalne, še posebej, če se morate soočiti s stresnimi situaciji. Toda stokovnjaki opozarjajo, da zelo močne čustvene reakcije na situacije, na katere sicer ne bi odreagirali tako močno, niso normalne in so lahko znak hude izčrpanosti. Ker pomanjkanje spanca vodi v depresijo in anksioznost je lahko prav čustvena neuravnovešenost glavni znak, da ste izčrpani in potrebujete dober počitek. 

2. Pozabljivi ste glede stvari, ki bi si jih ponavadi sicer zapomnili

Ker se informacije iz kratkoročnega spomina shranijo v dolgoročni spomin ravno med spanjem, je zelo verjetno, da stvari pozabljate pogosteje kot ponavadi ravno zaradi pomanjkanja kvalitetnega spanca. 

3. Zmeraj pogosteje se vas loteva prehlad

Pomembna funkcija spanca je krepitev imunskega sistema. Ob pomanjkanju spanca se naš imunski sistem žal občutno poslabša, telo pa se posledično zmeraj manj uspešno bori z različnimi infekcijami, ki se lahko kažejo v obliki prehlada ali drugih nadležnih vnetij. 

4. Ste bolj neodločni kot ponavadi

Kronična utrujenost vam lahko otežuje obvladovanje delovnih obveznosti, tako doma, kot tudi v službi. Pomanjkanje spanca lahko negativno učinkuje na hitrost kognitivnih procesov, kar pa vam otežuje efektivnost in zmožnost organizacije. 

5. Ste veliko bolj nerodni, kot sicer

Zaradi pomanjkanja spanca se lahko poslabšajo tudi vaše motorične sposobnosti. Ko ste utrujeni, pride do napake v vašem nevrološkem delovanju na splošno. Tako se bo nemalokrat lahko zgodilo, da se boste zaleteli ob mizico zraven kavča večkrat v dnevu, mimo katere ste sicer prej elegantno hodili mimo prej. 

6. V zadnjem času se vam je poslabšal vid

Če ste opazili, da je vaš vid v zadnjem času meglen, je možen razlog za to lahko kronična utrujenost. Strokovnjaki razlagajo, da do tega pride, ker zaradi utrujenosti nismo zmožni več kontrolirati mišic očesa tako dobro, kot jih lahko, ko smo spočiti. Ko se očesne mišice utrudijo, imamo lahko povečane težave z branjem od blizu, ali pa s fokusom na splošno. 

7. Imate povečano željo  po živilih z veliko maščobami in ogljikovimi hidrati 

Če se kar naenkrat soočate s povečano lakoto, najpogosteje pa vam diši mastna hrana z veliko količino ogljikovih hidratov, je lahko razlog za tem kronična utrujenost.Strokovnjaki poudarjajo, da naše telo proizvaja več kortizola, hormona stresa, kadar smo izčrpani. Kot odziv telesa na hormon stresa bo telo hrepenelo po nevrotransmiterju serotonina, “pomirjajočega” hormona. Najbolj preprost dostop do tega hormona pa je z uživanjem hrane, polne ogljikovih hidratov in maščob. Ko ste izčrpani, vaše telo proizvaja več kortizola, hormona stresa.Njegov naravni odziv je hrepenenje po nevrotransmiterju serotoninu, za katerega Breus pravi, da je "pomirjujoč hormon. Preprost način za dostop do njega je uživanje udobne hrane, polne ogljikovih hidratov in maščob.

Kronična izčrpanost se torej vsekakor ne prikazuje le skozi občutek utrujenosti in zaspanosti, temveč obstaja veliko malenkost bolj prikritih znakov, ki nam pričajo o tem, da je naša baterija popolnoma izpraznjena in da potrebujemo odklop.Ravno za čim bolj učinkovito soočanje z (pre) polnim urnikom in številnimi obveznostmi pa je ključnega pomena spočito telo v svoji najboljši formi, saj boste le tako lahko delovali v svojem polnem potencialu in se v svojem telesu počutili dobro. 

Pripravila Kristina Robežnik

                                                           Fotografije: Profimedia

Preberite tudi: 12 vidnih znakov, ki kažejo, da zaužijete preveč sladkorja: Dvig telesne teže in upočasnjena presnova

Priporočamo še: Tanki lasje lahko izgledajo gostejši in bolj razkošni: To so pričeske, ki najbolje prikrijejo pomanjkanje volumna

Najbolj brano