Z maščobo do izgube kilogramov: Zato je izločanje maščobe med hujšanjem resna napaka

Saj ni res, pa je! Uživanje zdravih maščob v procesu hujšanja nam lahko resnično pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Poglejte, kako in zakaj. 

Z maščobo do izgube kilogramov: Zato je izločanje maščobe med hujšanjem resna napaka - Foto: Instagram

Maščobe in ogljikovi hidrati imajo zelo slab sloves, ko gre za izgubo  kilogramov, pa ste že kdaj pomislili, da so ravno maščobe lahko vaš največji zaveznik pri hujšanju? Kaj pa, če so maščobe, ki jih poskušate izključiti iz svoje prehrane, dejansko dobre za vaše zdravje ali celo učinkovite pri izgubi teže? 

Misel na uživanje maščob še vedno marsikoga zgrozi. Že leta smo priča trditvam, naj izločimo maščobe iz svoje prehrane zaradi strahu pred pridobivanjem telesne teže, a resnica je, da nas to ni pripeljalo daleč. Čeprav smo posegali po možnostih ali izdelkih brez maščob, z nizko vsebnostjo maščob, se stopnja debelosti še naprej povečuje, saj je v resnici vključitev maščob v prehrano dejansko dobro orodje za hujšanje. Torej, če se še vedno trudite shujšati in se bojite dodati maščobe v svojo prehrano, ker mislite, da se bo to preneslo na telesno maščobo, naj vam pomagamo. Predstavljamo vam, zakaj bi ravno maščobo morali vključiti v svojo prehrano in zakaj morate jesti maščobe, da kurite maščobe.

Ne spreglejte:

Maščoba je življenje, pravijo strokovnjaki. Čeprav si prehranska maščoba in telesna maščoba delita besedo "maščoba", sta si zelo različni in imata pravzaprav zelo malo skupnega. Maščobe v prehrani so ena izmed bistvenih makrohranil v naši prehrani in so ključnega pomena za zdravje ljudi. Maščobe v svojih naravnih oblikah hrane so gradniki za naše hormone, možgansko in živčno tkivo, zaščitne plasti naših celic, pomagajo pri obvladovanju in nadzoru vnetja ter nam pomagajo absorbirati vitalna hranila, vključno z vitamini A, D, E in K. Prehranske maščobe v obliki trigliceridov, holesterola in esencialnih maščobnih kislin nas izolirajo, ščitijo naše vitalne organe in se uporabljajo kot vir shranjene energije. Če si torej enkrat za vselej želite znebiti odvečnih kilogramov, ki že leta zvesto vztrajajo na vašem telesu, v svojo prehrano vključite zdrave maščobe, kot je avokado, jajca, losos, olivno olje, semena in oreščki. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

Po mnenju strokovnjakov naši možgani hrepenijo po dolgoverižnih omega-3 maščobnih kislinah in mineralih, kot sta magnezij in cink, ki sta prisotna v teh virih enkrat nenasičenih in večkrat nenasičenih maščob. Uživanje zdravih maščob lahko pomaga pri kognitivni funkciji, spominu, razpoloženju in celo nevroplastičnosti, ki je ključnega pomena za učenje novih veščin in širjenje našega občutka za ustvarjalnost. 

Z zadostno količino zaužitih maščob si zagotovimo boljšo asimilacijo hranilnih snovi, boljša absorpcija vitaminov, topnih v maščobah, boljše delovanje telesa kot celote ... To je vse, kar upravičuje tistih nekaj žlic olja v solati, ki nas na vsake toliko časa še kako travmatizirajo in nikakor ne pozabite na uravnoteženo prehrano, ki vključuje vsa mikrohranila, le tako boste lahko celostno poskrbeli za svoje zdravje in zdrav videz. Pred vsako večjo spremembo prehrane ali dieto pa se posvetujte z zdravnikom!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by L’uliveto di Adele Matturro (@ulivetoadele)

Prirejeno po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Instagram/@emilisindlev

Preberite še: Gluten: krivec za mnoga bolezenska stanja

Priporočamo tudi: Ste že slišali za “tekoče lase”? To je nov lepotni trend, ki ga že vidimo povsod

Najbolj brano