Gluten: krivec za mnoga bolezenska stanja

Gluten je bil v medijih že nemalokrat tarča negativnega poročanja, saj naj bi imela pšenica, ki vsebuje največ glutena slabe posledice na zdravje posameznika. V splošnem naj bi bil sicer po študijah gluten za zdravje posameznikov, ki ne trpijo za celiakijo, boleznijo ki napada lastno tkivo ob zaužitju glutena, še celo koristen- zadostna količina zaužitega glutena naj bi preprečevala nastanek srčnih bolezni.

Gluten: krivec za mnoga bolezenska stanja - Foto: Profimedia

Pa vendar, lahko gluten mnogim posameznikom prinese resne posledice. Po raziskavah je kar 30 % belcev nagnjenih k preobčutljivosti na gluten. Pri takšnih posameznikih lahko telo ob zaužitju hrane, ki vsebuje gluten, slednjega prepozna kot strup. Pri tem se v telesu sproži reakcija imunskega sistema, ki napade lastno telo. Če oseba s preobčutljivostjo na gluten nadaljuje z neprilagojeno dieto, lahko tovrstne reakcije v telesu vodijo do vnetnih procesov, ki pa so krivec za nastanek marsikatere bolezni. Stranski učinki uživanja glutena pri posameznikih s celiakijo (preobčutljivost na gluten) so različni. Lahko so relativno mili, kar vključuje pogosto napihnjenost, utrujenost, menjajoča se zaprtost ali driska, tako imenovana možganska megla, ki slabša zmožnost koncentracije, lahko pa pride tudi do bolj resnih posledic, kot so na primer neplodnost in poškodbe črevesja. Ljudje s preobčutljivostjo na gluten so pogosto bolj nagnjeni k anemiji, saj telo slabše absorbira železo. 

Mnogi učinki glutena pri posameznikih s preobčutljivostjo na gluten se dejansko lahko zdravijo le z uvedbo diete, ki ne vsebuje glutena. Problematično je, da je velik del populacije, ki trpi za celiakijo napačno diagnosticiran in posledično nikoli ne izve, kaj je resnični razlog za njihovimi zdravstvenimi težavami.

Simptomi, ki lahko nakazujejo na preobčutljivost na gluten

Črevesni simptomi: Povišana želja po piškotih in ostalih pečenih sladkarijah, povišana želja po sladkorju, pogosta napihnjenost in napenjane, ki je bolj izrazito po jedi, diagnoza sindroma razdražljivega črevesja, pogost pojav zgage, pekoče zgage, pogosta zaprtost, driska, občutek slabosti, bruhanje, težave s pridobivanjem telesne teže, pomanjkanje železa.


Simptomi živčnega sistema: Pogosti glavoboli, vrtoglavica, slab spomin, težave s koncentracijo, možganska megla, depresija, pogosta anksioznost, občutek otopelosti, pikanja, tope bolečine v rokah in nogah, nagnjenost k pretirani živčnosti in razdražljivosti brez razloga, menjanje razpoloženja.


Hormonski simptomi: Kronična utrujenost, nezmožnost izgube teže, težave s spanjem, neplodnost, menstrualni problemi, diagnoza bolezni ščitnice, diagnoza diabetesa, diagnoza policističnih jajčnikov, diagnoza endometrioze.


Simptomi imunskega sistema: Kronična vnetja mehurja, kronična vnetja respiratornega trakta, astma. kronična infekcija genitalij, nohtov ali kože z glivicami. 


Simptomi kože: Ekcem, psoriaza, dermatitis herpetiformis

Brezglutenska dieta

Ključnega pomena je, da  posamezniki s preobčutljivostjo na gluten prilagodijo dieto svojemu stanju. A pozor, mnogi nadomestki brez glutena, ki jih lahko najdemo v trgovinah, so v resnici zdravju zaradi mnogih dodatkov, ki naj bi nadomestili gluten, še bolj škodljiva. Pomembno je, da v primeru preobčutljivosti na gluten uživate hrano, ki naravno ne vsebuje glutena. 


Hrana, ki je primerna za naravno brezglutensko dieto:

Kvinoja, rjavi, črni ali rdeči riž, ajda, amarant, proso, koruza, sirek, oves brez glutena, naravno, nekonzervirano sadje in zelenjava, stročnice, sveže rdeče meso, sveže ribe in morski sadeži, tradicionalna sojina živila, naravni mlečni izdelki brez dodanih okusov.

Fotografije: Profimedia

Preberite si še: Če boste piščanca pripravljali na ta način, vam bo pomagal pri hujšanju: Krepi imunski sistem in spodbuja izgubo kilogramov

Priporočamo tudi: Te osebe bi morale limono uživati vsak dan: Lajša, preprečuje in zdravi številne bolezni

Najbolj brano