Te osebe bi morale limono uživati vsak dan: Lajša, preprečuje in zdravi številne bolezni

Limona je zakladnica vitamina C. Toda njene koristi za zdravje se tu ne končajo. Limona vsebuje pektin (prebiotik), ki pomaga znižati krvni sladkor, hkrati pa se ponaša z izredno malo kalorijami, zato je uporabna pri strogih dietah. 

Lifestyle, 30. 1. 2022
Te osebe bi morale limono uživati vsak dan: Lajša, preprečuje in zdravi številne bolezni - Foto: Instagram

Kako pogosto pa vi uživate vitamin C in ali ste seznanjenimi z vsemi njegovimi učinkovinami? Če na tej točki še ne veste, zakaj bi bila pravzaprav limona lahko koristna, nadaljujte z branjem in naredite nekaj dobrega za svoje zdravje.

Dejstvo je, da je naše vsakodnevno življenje precej pretresla trenutna pandemija in če iz celotne situacije potegnemo nekaj dobrega, je to, da smo v tem času verjetno bolj začeli skrbeti za svoje zdravje. Spoznali smo se z vsemi vitamini in prehranskimi dodatki ter svoje telo dobro, preventivno zaščitili. Veliko resnično ne potrebujemo, dovolj bo limona, ki pa jo verjetno vsi imamo v svojem gospodinjstvu. 

Kaj vse vsebuje limona? Morda boste prijetno presenečeni...

Limona je optimalen vir vitamina C. Ta vitamin je pomemben za proizvodnjo kolagena in pomaga pri absorpciji železa iz rastlinske hrane. Ustrezen vnos vitamina C preprečuje nastanek žolčnih kamnov, hkrati pa se vitamin C učinkovito bori proti prehladu in spodbuja regeneracijo kosti.

Ne spreglejte: 

V limoninem soku je prisotna citronska kislina, ki ne znižuje pH, ampak ga dviguje (alkalizira). S povečanjem pH v urinu pa citronska kislina pomaga raztopiti ledvične kamne, hkrati pa pomaga odstraniti amoniak iz telesa, ki je  produkt presnove beljakovin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alicja | Food Stylist London (@twinsinmykitchen)

Limona vsebuje tudi D-limonen, ki je prisoten v lubju. D-limonen lajša vnetje in normalizira krvni sladkor, hkrati pa je resnično priporočljiv pri boleznih dihal. Njegovo delovanje je predvsem priporočljivo za ljudi s poškodovanimi pljuči (po preboleli pljučnici, posameznike z astmo in kadilce).

Eriocitrin je antioksidant, ki ga najdemo v limoninem soku in lupini. Eriocitrin je v kombinaciji z drugimi učinkovinami pokazal učinek na zmanjševanje vnetja, oksidativnega stresa in optimizacijo ravni sladkorja v krvi. Eriocitrin sproži oksidacijo maščobnih kislin in normalizira občutljivost na hormon inzulin. Ta snov aktivira biogenezo celičnih mitohondrijev.

Hesperidin. Zmanjšuje oksidativni stres in vnetja, normalizira zdravje žil. Hesperidin zmanjša verjetnost makularne degeneracije (degeneracije mrežnice pri starejših). Snov zmanjša učinek galaktoze, sladkorja, podobnega glukozi v mlečnih izdelkih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by medical beauty (@beautylux_langenthal)

Diosmin. Izboljša stanje krvnih žil. V kombinaciji s hesperidinom je učinkovit pri zdravljenju krčnih žil in hemoroidov.

Komu se še posebej priporoča uživanje vitamina C: 

  • kadilcem;
  • osebam na dieti;
  • vsem, ki imajo težave z dihali;
  • posameznikom, ki trpijo za sladkorno boleznijo;
  • tistim, ki trpijo za protinom;
  • osebam s počasnim metabolizmom;
  • ljubiteljem sladkarij in mlečnih izdelkov;
  • posameznikom, ki trpijo zaradi krčnih žil;
  • osebam, ki so starejše od 60 let

Lupina je najbolj zdrav del limone, zato je priporočljivo, da limone uživamo skupaj z lupino. Preden zaužijete limonino lupino, limono dobro operite s sodo bikarbono.

Fotografije: Instagram/@aesthetico.de

Preberite še: Top 5 najboljših lepotnih izdelkov za obraz zimske sezone: pomirjajo kožo in jo ohranjajo navlaženo

Preberite tudi: 7 zimskih škornjev, ki bodo podaljšali vašo silhueto

Najbolj brano