To sadje jejte kot sladico po večerji: Deluje proti zastajanju vode in napihnjenosti

Je napihnjenost ob koncu dneva tudi vaša vsakodnevna realnost? Naj vam na pomoč priskoči bromelain, ki ga najdemo v poletnem, tropskem sadju. 

Lifestyle, 10. 5. 2022
To sadje jejte kot sladico po večerji: Deluje proti zastajanju vode in napihnjenosti - Foto: Instagram

Nutricionisti pogosto pravijo, da je najboljša sladica po lahki in zdravi večerji zeliščni čaj ali kos svežega sadja. A ne kateregakoli sadja, saj imajo nekateri sadeži visok glikemični indeks, kar ob koncu dneva ni priporočljivo. Za sladico vedno najdemo prostor, ne glede na to, kako siti smo, vseeno pa si želimo po obilni večerji telesu privoščiti nekaj zdravega in lahkega, nekaj kar nas ne bo dodatno obtežilo in napihnilo. Pa ste vedeli, da si lahko pomagate s sadjem in tako poskrbite, da bo vaš želodec ponoči počival? Čeprav čudeži ne obstajajo, strokovnjaki vztrajajo, da je ananas eden najbolj priporočljivih sadežev za večerno sladico. Pa ne samo zato, ker je bogat z vitamini in minerali, kot je magnezij, ki spodbuja sprostitev in zmanjšuje utrujenost, ananas se še posebej priporoča zaradi svojih diuretičnih in drenažnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na zastajanje vode v telesu, po uživanju tega sadeža pa se boste zopet počutili lahkotno. Kljub svoji grobi zunanjosti pa je ananas simbol dobrodošlice in gostoljubja. Kdo bi si mislil, kajne?!

Ne spreglejte: 

Sočni tropski sadež je znan po svojih protivnetnih lastnostih, saj se tradicionalno uporablja za zdravljenje vnetij in težav s prebavo. Ananas je poletno tropsko sadje, posebej znano po prebavnem encimu bromelain, ki pomaga pri prebavi hrane in ob koncu dneva zmanjšuje napihnjenost ter olajša prebavo. Bromelain se nahaja le v svežem sadežu, dobro poznan pa je tudi kot dodatek za zmanjševanje vnetij po operacijah in pri preprečevanju nalaganja maščob v telesu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alma Face Body Skin (@alma_facebodyskin)

Ananas je prav tako poln vlaknin, vsebuje približno dva grama na eno skodelico narezanega sadja, kar prav tako pomaga pri prebavi. Bogat je z vitaminom C, ki ščiti naše celice in pomaga pri tvorbi kolagena, in samo ena skodelica ananasa pokrije kar 100 % naše dnevne potrebe po vitaminu C. 

In zakaj se ga priporoča ravno zvečer? Ananas nam lahko pomaga zaspati, saj vsebuje 20 miligramov magnezija na skodelico narezanih kosov (približno 6 odstotkov našega priporočenega dnevnega vnosa), ki telesu koristi na nešteto načinov. Magnezij pomaga uravnavati krvni tlak, delovanje živcev in mišic ter prenaša kalij v telo, tako pa umiri naše telo in um. 

Da pa bo vaš posladek resnično okusen in blagodejen, s tem pa odpravljene vse tegobe napihnjenega trebuha, je potrebno vedeti, kako izbrati dober in dovolj zrel ananas, saj je le tak dovolj sladek, sočen in resnično učinkovit. Za razliko od avokada, breskev in banan, ananas ne zori več, ko je enkrat obran, zato ne bo pomagalo, če ga pustite na pultu, da dozori. Samo z uživanjem ananasa pa žal ne morete pričakovati čudežnih rezultatov in hujšanja, poskrbeti moramo za celostno, uravnoteženo prehrano, ananas pa je lahko naš zaveznik in odlična izbira za sladico. Pred večjo spremembo prehrano ali uvedbo diete se posvetujte z zdravnikom!

Izbira dobrega ananasa ni težka. Tukaj je nekaj načinov, kako izbrati sočen, sladek ananas.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pineapple (@pineapple)

Zlata barva: svetlo oranžni ananas je prezrel, zelen pa je nezrel. Poiščite ananas, ki ima dosledno zlato barvo.
Zunanjost ananasa: ti majhni vozlički, ki se nahajajo na zunanjosti ananasa, nam dajejo namig o tem, kaj je v notranjosti. Poiščite večje grče, kar pomeni, da je sadje na drevesu dozorelo.

Vir: povzeto po članku VOGUE IT

Fotografije: Instagram/@carla_ginola

Preberite še: “Butterfly” pričeska je nepričakovan pomladni trend: Pozabite na uglajenost – viharen in neurejen videz je IN

Priporočamo tudi: Amal Clooney nosila stajling, ki ne sodi v njeno garderobo in zagotovo ne pristoji vsem

Najbolj brano