To so najboljša živila za možgane in preprečevanje izgube spomina, ki jih lahko vključite v svojo prehrano

Blaga izguba spomina je normalna posledica staranja. Možgani se, tako kot koža, pa tudi vsi drugi organi, starajo. Morda boste presenečeni, ko se pri svojih štiridesetih nenadoma ne morete spomniti nekaterih podrobnosti. Ampak ne bojte se, to je normalno. Pravzaprav je naš spomin najboljši v dvajsetih letih, potem pa počasi upada. Običajno ljudje v zgodnjih štiridesetih opazijo prve spremembe v spominu.

To so najboljša živila za možgane in preprečevanje izgube spomina, ki jih lahko vključite v svojo prehrano - Foto: Profimedia

Dobra novica je, da lahko staranje možganov upočasnimo s spremembo prehrane. Najpomembnejša sprememba, ki jo lahko naredite? V svojo prehrano vključite hranila, kot so omega-3 maščobne kisline.

Dve maščobni kislini omega-3, ki ju najdemo v ribjem olju, lahko pomagata izboljšati delovanje možganov pri starejših odraslih, ki imajo vrsto bolezni srca, za katero je znano, da pri njih obstaja tveganje za upad kognitivnih sposobnosti.

Ne spreglejte:

Maščobne kisline omega-3 ne le izboljšujejo spomin ter pomagajo ohranjati ostro in učinkovito delovanje možganov, temveč se lahko celo borijo proti depresiji. Vaši možgani so mojstri ponovnega izumljanja. Če jim ne zagotovite pravih snovi, ki bi jim pomagale pri obnovi, bodo improvizirali, čeprav rezultati morda ne bodo optimalni. 60 % vaših možganov sestavljajo maščobe, skoraj polovico teh pa predstavlja DHA (maščobna kislina omega-3). V sodelovanju z drugo maščobno kislino omega-3, EPA, optimizira komunikacijo med možganskimi celicami. DHA ohranja celične membrane prožne, EPA pa pomaga pri pretoku krvi in zavira vnetja. Lahko se zanesete, da bodo vaši možgani delovali hitro, ostro in učinkovito - če jih boste zaužili dovolj. 

Omega-3 maščobne kisline so najboljše hranilo za zdravje možganov, zato so mastne ribe najboljša hrana za preprečevanje izgube spomina. Losos, skuša, tuna in sled imajo med naravnimi živili največ omega-3 maščobnih kislin. Prav zato strokovnjaki predlagajo, da jih vključite v svojo prehrano za boljše zdravje možganov.

Zakaj potrebujemo omega-3 maščobne kisline? 

Maščobne kisline omega-3 so v vsaki celici človeškega telesa. So ključnega pomena za telesno in duševno zdravje: znanstveniki so za pomanjkanje maščobnih kislin omega-3 krivili vse, od slabega spanca do motenj razpoloženja, degeneracije rumene pege in razvojnih nepravilnosti. DHA predstavlja 60 % polinenasičenih maščobnih kislin, ki jih najdemo v očesni mrežnici, in 40 % tistih v možganih. EPA ima ključno vlogo v vnetnem odzivnem sistemu telesa. Večji vnos omega-3 je povezan z boljšim zdravjem srca, črevesja, sklepov in imunskega sistema, manjšo depresijo in tesnobo ter manjšim tveganjem za ADHD (motnja pozornosti s hiperaktivnostjo) in osteoporozo.

Krepitev imunskega sistema 

Dokazi kažejo, da imajo esencialne maščobne kisline ključno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Ugotovljeno je bilo, da omega-3 izboljšujejo simptome avtoimunskih bolezni, kot so lupus, revmatoidni artritis, ulcerozni kolitis, luskavica in Crohnova bolezen. Raziskave kažejo, da esencialne maščobne kisline delujejo tako, da aktivirajo imunski sistem in proizvodnjo protiteles. V 12-tedenski študiji na odraslih ženskah so dodatki z ribjim oljem okrepili imunske celice, ki uničujejo patogene, kot so virusi in bakterije, ter povečali površino celice, ki sodeluje pri popravilu. 

Mastne ribe in možgani

Da, mastne ribe so najboljša hrana za preprečevanje izgube spomina zaradi omega-3 maščobnih kislin. Vendar pa se koristi omega-3 maščobnih kislin ne končajo le pri možganih. Prav te vrste maščob so povezane z zmanjševanjem tveganja za bolezni srca, pomagajo vzdrževati raven trigliceridov (maščobe v krvi) in lahko zmanjšajo simptome artritisa.

Kako torej omega-3 maščobne kisline pomagajo preprečiti izgubo spomina? Pravzaprav vaši možgani vsebujejo veliko maščobnih celic in veliko jih je narejenih prav iz omega-3 maščobnih kislin, kar pomeni, da pomagajo vzdrževati možgane z gradnjo celic, kar je ključnega pomena za kognitivno zdravje, spomin in celotne možgane. funkcijo.

Podobno so številne študije pokazale, da lahko omega-3 maščobne kisline pomagajo preprečiti demenco in Alzheimerjevo bolezen, obe bolezni, povezani s staranjem možganov in izgubo spomina.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Vam je ostala penina? To je odličen recept, kako jo lahko uporabite za sladico

Priporočamo tudi:Pošta lahko počaka: Ko je vse, kar želite, v miru pogledati epizodo serije, ne da bi jo ves čas prekinjali za odgovor prijateljici, ki želi vedeti, ali naj kupi obleko, ki jo je pravkar videla v Zari

Najbolj brano