Vam je ostala penina? To je odličen recept, kako jo lahko uporabite za sladico

1. 1. 2024
Vam je ostala penina? To je odličen recept, kako jo lahko uporabite za sladico (foto: Profimedia)
Profimedia

Postrezite s smetano ali sladoledom.

Naša filozofija hrane je preprosta. Uporabite najboljše sestavine, ki jih najdete, podprite neodvisne lokalne proizvajalce in poskrbite, da bodo jedi čim bolj enostavne. A za posebno priložnost, kot je silvestrovo, si radi privoščimo nekaj pregrešnega. Če vam je od nazdravljanja ostalo kaj penine, imamo popoln recept, ki je kot nalašč za vse njene ostanke, ko praznujemo doma.

Žele iz penine

Ta sladica ima pridih praznovanja, zato se zdi primeren recept, da z njim zaključimo silvestrsko pojedino ali pa si ga privoščimo naslednji dan. Žele je treba narediti in nastaviti vsaj 24 ur prej. Je nekoliko ekstravaganten, zato kot nadomestek za šampanjec lahko uporabite gazirano vino ali prosecco. (Če ste imeli penino v hladilniku od božiča, je to zanj popolna uporaba.) Predlagamo majhno porcijo, saj je precej močna.

Za šest oseb.

Sestavine:

- 450 ml vode

- 100 g sladkorja

- 700 ml penine

- 7 lističev želatine

- 1 čajna žlička rastlinskega olja

- sladka smetana ali sladoled

1. Vodo in sladkor položite v ponev s težkim dnom in segrevajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.

2. Nalijte penino v skledo in vanj položite tudi lističe želatine. Pustite približno 10 minut, dokler se lističi ne zmehčajo. Nato stisnite liste in dodajte sladkorni sirup.

3. Liste želatine stepemo, dokler se popolnoma ne raztopijo v mešanici sladkornega sirupa in penine.

4. Pustite, da se zmes ohladi.

5. Kalup za žele, posamezne kozarce ali kalupe rahlo namažite z nevtralnim oljem in vlijte tekočo mešanico. Pustite, da se zmes ohladi in postavite v hladilnik čez noč.

6. Za serviranje uporabite krožnik, ki bo zadržal odvečno tekočino.

7. V loncu zavremo vodo in dno kalupa za žele za nekaj sekund položimo v notranjost ali dokler se rahlo ne spusti in sladico hitro, a trdno obrnite na krožnik. Vroča voda bo sprostila žele, hkrati pa bo ohranila obliko kalupa - vendar morate poskrbeti, da kalupa v njej ne pustite dolgo.

8. Postrezite s smetano ali sladoledom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Mala Lilibet ni več tako majhna: Meghan Markle in princ Harry s hčerko Lilibet fotografirani na božičnih tropskih počitnicah

Priporočamo tudi: Kako točno je Kate Middleton "ujela" princa Williama? Njena mama je imela menda pri tem ključno vlogo in odlično strategijo