Ta "shujševalna" hrana nikakor ni shujševalna... zaradi nje se celo lahko redite

Tudi vi pazite na svoj videz in ste prepričani, da počnete vse prav? Morda danes izveste nekaj novega...

Ta "shujševalna" hrana nikakor ni shujševalna... zaradi nje se celo lahko redite - Foto: Profimedia

Zdi se, da se je naš pogled na diete spremenil. Odločamo se za dietna živila in svoje nakupovalne košarice polnimo z "dobrotami", za katere verjamemo, da se v našem prebavnem traktu spremenijo v zrak- saj veste, riževi vaflji, ki se maskirajo kot krekerji, posegamo po nizkomaščobnih mlečnih izdelkih, naša najljubša malica pa je vsekakor smuti, poln sadja, arašidovega masla in vsekakor beljakovin, za katerega verjamemo, da je pravo shujševalno živilo, saj vsebuje "le" sadje, a pogosto pozabimo, da je tudi smuti lahko prava kalorična "bombica". 

In očitno nas ženske bolj zanima moč "dietnih" živil, kot pa visoko promoviranih živil, kot so jagode acai, granatna jabolka in vsemogočni avokado. Pa so dietna, shujševalna živila res dobra za naše zdravje in predvsem za postavo? Želite izvedeti, ali tudi sami grešite, ker posegate po "dietnih" živilih, berite dalje!

Ne spreglejte: 

V svetu hrane je veliko lažnih prijateljev. Mislimo, da so zavezniki za hujšanje, potem pa ugotovimo, da je pravzaprav ravno nasprotno. Namesto da bi nam pomagali pri hujšanju, našo pot hujšanja le otežijo in poslabšajo. Med temi domnevno zdravimi alternativami, ki se na koncu izkažejo za povsem kontraproduktivne, so vsi mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob: jogurti, mlečni napitki in drugi beli siri, ki so pogosto označeni z oznako 0 %.

In te oznake je treba jemati z rezervo, nas opozarjajo strokovnjaki. Če ti izdelki ne vsebujejo maščob, to pomeni, da so tudi revni z vitamini in dobrimi minerali, ki jih zagotavljajo maščobe. Maščoba je namreč nasitno hranilo, ki okrepi okuse živil. Kadar se maščoba odstrani, da bi se zmanjšala vsebnost kalorij v določenih izdelkih, se običajno doda sladkor, da se okrepi okus, kar neugodno vpliva na našo postavo. 

Kaj je alternativa mlečnim izdelkom z nizko vsebnostjo maščob?

Pomembno je, da se ne pustimo preslepiti z izdelki z "nizko vsebnostjo maščob", ki so v resnici veliko manj zdravi, kot si mislimo. Zato bi bila idealna rešitev, če bi se obrnili na alternative, ki jim lahko resnično zaupate. To velja za skyr, islandski recept, ki je nekje med jogurtom in skuto, katerega prednost ni le nizka vsebnost maščob in ogljikovih hidratov, ti jogurti so polni beljakovin, brez dodanega sladkorja in resnično nasitni. 

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Moč obrazne joge: Ali je fitnes obraza lahko novi lifting obraza?

Priporočamo tudi: Pozabite na široke kavbojke, prihaja trend kavbojk s tem detajlom, ki ga bomo kmalu videli povsod

Najbolj brano