Moč obrazne joge: Ali je fitnes obraza lahko novi lifting obraza?

S krepitvijo obraznih mišic lahko pomagate telesu povečati prekrvavitev kože in tako preprečite nastanek drobnih linij in gub.

Moč obrazne joge: Ali je fitnes obraza lahko novi lifting obraza? - Foto: Profimedia

Obsedeni smo z razgibavanjem, dvigovanjem in oblikovanjem telesa, da bi ga ohranili čvrstega in fit. In zakaj ne bi razgibali in dvignili tudi obraza? Pozabljamo, da so mišice tudi na obrazu. Vsako od teh mišic je treba negovati in obdelovati, da preprečimo povešenost in negujemo obraz. Vadba obraza se nanaša na vadbo teh obraznih mišic za stimulacijo, pospešitev staranja, boljši krvni obtok in povečanje kolagena. Deluje kot akupresurna tehnika za preprečevanje drobnih linij in gub ter povešenosti kože z odstranjevanjem toksinov, da zasijete od znotraj navzven. 

So to vaše pore, čeljustna linija ali rahlo ukrivljen nos? Ne glede na to, kaj je tisto, kar vas posebej moti, smo vsi zapadli v pretirano analiziranje svojega obraza, kar je razumljivo. Ko smo bili zaradi vseprisotnosti družbenih medijev prepričani, da se ne moremo bolj izpostavljati svoji podobi, se je pojavila pandemija, ki nas je še bolj pognala v hišo ogledal.

Ne spreglejte:

Bolj ko smo se povečevali, pošiljali Facetime in in se gledali preko Zooma, da bi ohranili stik z zunanjim svetom, bolj smo se vtikali v svoje lastne odseve. In vedno bolj se zavedamo svojih  obraznih asimetrij - od prevladujoče dvignjene obrvi do tega, kako se nam morda ena stran ust med govorjenjem rahlo potegne navzdol.

Ironično je, da so nam isti zasloni, ki so nas vsak dan silili, da se ukvarjamo s svojimi obrazi, omogočili tudi povezavo z novim gibanjem za nego kože, ki se je začelo pojavljati. Skoraj čez noč so se pojavile lige "skinfluencerjev" s svežimi obrazi, ki niso samo čistili in maskirali, ampak so si pred kamero tudi spretno strgali, valjali in vlekli obraz. Vendar niso zmešali recepta za kvasni nastavek in domačo masko za obraz: hvalili so prednosti obraznega fitnesa ali obrazne joge.

Trend fitnesa obraza se je v veliki meri razvil okoli uporabe masaž obraza in orodij. Več stoletij stara vzhodnoazijska tehnika gua - sha je hitro postala ena najbolj priljubljenih tehnik. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Crystals wholesale fan (@crystal_wholesale_china)

Toda ali lahko vadba za obraz res izpolni obljube, ki jih dajejo njeni žareči in izklesani oboževalci? Smo kot družba postali  imuni na klikanje na obljube o hitrih rešitvah in trende v družbenih medijih. Ali lenobno sprejemamo idejo, da če želimo videti globoke spremembe na obrazu, bodo te verjetno prišle šle s konicami igel? Morda, vseeno pa je vredno poskusiti tudi obrazno jogo, gibanje, ki je pravzaprav dostopno ljudem vseh vrst kože in starosti.

Kako obrazna joga koristi naši koži?

S staranjem obraza koža izgublja elastičnost, maščobne blazinice med mišicami in kožo pa se tanjšajo. Te maščobne blazinice, ki se med seboj ujemajo kot sestavljanka, dajejo obrazu obliko. Ko se koža zaradi starosti začne povešati, te tanjše maščobne blazinice zdrsnejo navzdol. Če pa se ta mišica razgibava, se lahko napolni in potisne navzgor ter tako prepreči drsenje. Trening obraza pomaga zapolniti vdrta lica in zmanjšati druge znake staranja. Te vaje se osredotočajo na krepitev in izgradnjo osnovnih mišic na ključnih področjih, kot so lica, čeljust, vrat, veke in obrvi. V študiji iz leta 2018 so raziskovalci ugotovili, da so bile ženske, ki so osem tednov vsak dan in nato dvanajst tednov vsak drugi dan izvajale jogo obraza, ob koncu procesa videti mlajše od tistih, ki je niso izvajale. Koristi pa niso le zunanje. Ker morate biti pozorni na svoje gibe, je za najboljše rezultate pri obrazni jogi potrebna zavest. 

Preden začnete, nanesite serum, vlažilno kremo ali olje z nekaj drsnosti, da bo koža med raztezanjem prožna. Ko pri določenih vajah pritiskate obraz v kožo, lahko izdelek še bolj pomaknete v kožo in tako izboljšate učinkovitost. Za začetek se želite ogreti.  Pomembno je, da se izklopite in umirite ter se zavedate procesa. Dvakrat do trikrat raztegnite vrat na obe strani, da odprete in sprostite mišice, pravijo strokovnjaki. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

Bistvo teh tehnik je prodreti pod površje in delati z mišicami na način, ki na koncu koristi koži. Masaža obraza pomaga pospešiti krvni obtok, s tem pa na površino kože pripeljemo svežo kri in hranilne snovi, pravijo strokovnjaki za jogo obraza. Joga obraza deluje tudi na limfno drenažo, ki pomaga odstraniti toksine iz kože in ublažiti morebitno napetost. Rezultati? Sijajna, polna in izklesana polt.

Kaj mora biti v vašem kompletu za vadbo obraza?

Medtem ko bodo vaše roke opravile delo namesto vas, je nekaj stvari, ki jih lahko imate pri roki, olje za obraz, odvisno od vašega tipa kože in želja, valjček z nefritom/rožnim kremenom, orodje gua - sha in serum za ponoči. Priporočamo tudi kolagenski serum in sprej za čiščenje orodja, da zagotovite maksimalno higieno. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jen Siqueiros L.E. (@jensiqueiros_holisticskin)

Najboljše vaje obrazne joge,  ki jih lahko preizkusite...

Za jutranje prebujanje
 1. To je lahko vaša vsakodnevna enominutna rutina. Je kratka, sladka, preprosta in zelo učinkovita. 
 2. Začnite s segrevanjem olja, da aktivirate sestavine. Olje mora biti prijetno toplo, ne vroče.
 3. Olje nanesite na obraz. Masirajte ga od čeljusti, ličnic in čela navzgor.
 4. Izboljšajte raztezanje obraza s pritiskom navzgor od linije čeljusti, ličnih mišic in pod očmi. To ponovite trikrat.
 5. Nato sledijo potegi po čelu v nasprotnih smereh z močnim pritiskom. To počnite 20 krat. Pomagate si lahko tudi z orodjem ali face rollerjem. 
 6. Nato preidite na gibe navzgor vzdolž podočnjakov. To storite trikrat.
 7. Na vratu naredite črko C in masirajte vzdolž ušesa vse do ključnic z ravnimi in dolgimi potegi, ne bodite premočni, naj vam bo prijetno. Na ta način boste aktivirali vašo limfo in poskrbeli za učinkovito limfno drenažo.  
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by January Jones (@januaryjones)

Za sprostitev po napornem delovnem dnevu

 1. Z masažo vseh mišic na obrazu zgladite drobne gubice in pusto kožo po napornem in stresnem delovnem dnevu.
 2. Začnite na bradi, sledijo pa naj gibi navzgor. Palca položite pod brado, z ostami prsti pa objemi obraz in kožo vlecite navzven. Za bolj enotne potege si pomagajte z orodjem gua - sha. 
 3. S kazalcem in sredincem naredite črko V. Sredinec položite na sredino obrvi, kazalec pa na zunanji kotiček očesa. To storite na obeh straneh.
 4. Poglejte v sredino obrvi in poskusite pomežikniti. Čutiti morate, da se vaše oči tresejo ali utripajo.
 5. Poglejte navzgor in pomežiknite, zadržite dve sekundi in se sprostite. Ponovite tri do petkrat.
 6. Zaprite oči in jih stiskajte 10 sekund. S tem sprostite oči in čelo, ki sta pri delu morda pretirano obremenjena.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lift & Sculpt with FaceYogaMonna (@faceyoga_monna)

Za zdrav sijaj

Za popoln sijaj od znotraj poskrbite, da bodo vaša lica postala bolj sijoča. Zigomatične mišice, zaradi katerih se smejite, so pravzaprav najpomembnejše mišice obraza, saj držijo vse na mestu, zato je njihovo dvigovanje in toniziranje bistvenega pomena, pravijo strokovnjaki.

 1. Z rokami držite lično mišico.
 2. Stisnite, zasukajte in sprostite. To storite osemkrat. Ne gre za to, da bi raztegnili/potegnili kožo, temveč za to, da držite mišico. To vam bo dalo rožnat sijaj in spodbudilo krvni obtok.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Potrebujete nova sončna očala? Tu je 5 največjih trendov za letošnje leto

Priporočamo tudi: Monica Bellucci nosi najbolj elegantno manikiro za ženske nad 50 let: Ta barva podaljša prste in se poda k vsakemu videzu

Najbolj brano