Kako bi v resnici morali shranjevati svoje kozmetične izdelke: Ali ste vedeli, da lak za nohte pravzaprav nima mesta v hladilniku?!

Izdelki za ličenje in nego kože bodo učinkovitejši in dlje obstojni, če boste za njih pravilno poskrbeli.

Lepota, 13. 5. 2022
Kako bi v resnici morali shranjevati svoje kozmetične izdelke: Ali ste vedeli, da lak za nohte pravzaprav nima mesta v hladilniku?! - Foto: Profimedia

Veliko stvari, ki jih imamo radi, je najbolje hraniti v hladilniku. Nihče si ne želi toplega kozarca belega vina, in zagotovo vedno raje izberemo mrzlo najljubšo pijačo. Toda ko gre za naše kozmetične izdelke, je večino izdelkov najbolje postreči in hraniti pri sobni temperaturi.

Verjeli ali ne, kljub temu pa obstaja nekaj izdelkov za ličenje, ki jih je najbolje hraniti v hladilniku. Da bi vam pomagali ugotoviti, katere izdelke iz vašega osebnega lepotnega arzenala je treba hraniti v hladilniku, vam predstavljamo kratek seznam izdelkov, ki jih je najbolje postreči hladne.

Ne spreglejte:

Že dolgo vemo (včasih iz izkušenj), da lahko različne vremenske razmere vplivajo na kakovost in trajanje določenih kozmetičnih izdelkov – sonce na primer lahko spremeni njihovo barvo, pa tudi konsistenco in kemično sestavo.

Tudi vlaga je lahko sovražnik naših najljubših izdelkov in orodij za ličenje. Priporočljivo je, da jih hranite v temnem in svežem prostoru, vendar niso vsa mesta dovolj temna ali dovolj sveža... Vaše kreme in šminke bodo obstojne dlje in učinkovitejše, če jih boste shranili na pravih mestih, kar pa ni vedno kopalnica (opozorilo: do konca tega članka vam bodo tisti mini hladilniki za kozmetiko visoko na seznamu želja).

Če ste že kdaj uporabili ohlajeno kremo za oči, veste, da je občutek čudovit, vendar krema shranjena v hladilniku ne zagotavlja le dobrega občutka, ohlajena krema se tako učinkoviteje bori proti gubam in podočnjakom/opeklinam. Enako velja za maske za obraz. Preden pretiravate in ob svojo toaletno omarico namestite mini hladilnik, upoštevajte, da hlajenje ne koristi vsem kozmetičnim izdelkom. Pravzaprav so nekateri celo manj učinkoviti, če so shranjeni pri nizkih temperaturah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAKE UP FRIDGE❄️ (@gracecarefridge)

Po besedah strokovnjakov za nego kože,  je potrebno z izdelki, ki jih hranite v hladilniku, biti dosledni. Ko se odločite za shranjevanje izdelka v hladilniku, ga morate takoj po uporabi vrniti v hladilnik, saj se izdelki lahko ločijo, če so izpostavljeni ekstremnim temperaturnim nihanjem. Praviloma je treba organske/naravne izdelke hraniti pri nizkih temperaturah, saj so oblikovani brez konzervansov. Kaj pa vse ostalo? 

Vlažilni izdelki

Te je še posebej dobro hraniti v hladilniku, če imate rozaceo. Ohlajena vlažilna krema je kot hladen pritisk na kožo, ki jo pomiri. Vendar pred shranjevanjem vlažilnih krem v hladilnik preverite sestavine - izdelki na oljni osnovi (kot je kokosovo olje) lahko postanejo trdni.

Sredstva za čiščenje kože

Ob uporabi hladnih izdelkov se kapilare skrčijo in spodbudijo drenažo, kar zmanjša zabuhlost kože. Vendar pa, preden se odločite za shranjevanje izdelka, preverite njegove sestavine.  Olje in voda se lahko ločita, ko ju damo v hladilnik, kar spremeni konsistenco izdelka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WelleCo (@welleco)

Izdelki z zaščitnim faktorjem SPF

Izdelke SPF morate vsekakor dati v hladilnik, saj s tem podaljšate življenjsko dobo izdelka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stella Simona (@stellasimona)

Ličila  

Šminko je dobro hraniti v hladilniku, saj s tem podaljšamo njeno življenjsko dobo ter preprečimo, da se bi se na toplejših temperaturah stopila. Vsakemu kozmetičnemu izdelku na osnovi voska bo koristilo, če ga boste dali v hladilnik. Dalj časa bo ostal 'svež', saj hlad ohranja celovitost vseh sestavin. Če damo črtalo za oči v hladilnik, je očitno vosek zaradi tega bolj trden, zato lahko naredimo natančnejšo črto.

Primer/podlaga

Te lahko hranite v hladilniku. To bo podaljšalo njihovo življenjsko dobo, podobno kot pri kremi z zaščitnim faktorjem. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MARIA KRAGMANN (@mariakragmann)

Gobice

Gobice za nanašanje podlage ali matiranja vpijajo vlago, ki lahko povzroči nastanek plesni, zato jih tudi ne hranite v kopalnici. Priporočljivo je, da jih hranite na suhem mestu. 

Izdelki za lase

Če vaši izdelki za lase nimajo konzervansov ali so domači, jih hranite v hladilniku. V nasprotnem primeru je to nepotrebno.

Umivanje telesa/milo v hladilniku

Tališče mila je 120 stopinj Celzija. Če torej ni zelo, zelo vroče, vam mila verjetno ne bo treba dati v hladilnik.

Izdelki za samoporjavitev

Zagotovo želite poskrbeti, da je ta izdelek shranjen stran od prekomerne vročine, zato ga lahko v primeru noro vročega dne prestavite v hladilnik. Čeprav običajno to ni potrebno.

Parfumi

Čeprav nekateri priporočajo, da se parfume hrani v hladilniku, če ne živite na območju z izjemno visokimi temperaturami, to ni nujno, saj lahko tudi ekstremno nizke temperature, kot so tiste v hladilniku, spremenijo določene arome, ki se nahajajo v parfumih. 

Lak za nohte

Nekje na poti  lepote je veliko žensk dobilo idejo, da bo lak za nohte ostal dlje uporaben, če bo shranjen v hladilniku. Prav nasprotno. Hlajenje laka za nohte lahko dejansko povzroči, da se zgosti in ga je težko uporabljati. Trajalo pa bo kar nakaj časa, da se lak ponovno segreje in postane uporaben.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: “Butterfly” pričeska je nepričakovan pomladni trend: Pozabite na uglajenost – viharen in neurejen videz je IN

Priporočamo tudi: Amal Clooney nosila stajling, ki ne sodi v njeno garderobo in zagotovo ne pristoji vsem

Najbolj brano