Hidratacija je pomembna, ampak – ali je voda iz pipe škodljiva za kožo? Vaša koža lahko postane suha in izgublja elastičnost ter prožnost

Voda je pomemben del lepotne nege, vendar voda v kopalnici lahko negativno vpliva na našo polt. Zato se Parižanke umivajo z micelarno vodo, Japonke pa z mineralno vodo. Ne morete verjeti? Preverite, zakaj. 

Hidratacija je pomembna, ampak – ali je voda iz pipe škodljiva za kožo? Vaša koža lahko postane suha in izgublja elastičnost ter prožnost - Foto: Profimedia

Če vprašate katerega koli zvezdnika, kakšna je skrivnost njegove nege kože, vam bo odgovoril, da je viden sijaj posledica pitja enormne količine vode in ustreznega čiščenja obraza. Zato je ironično razmišljati, da je voda sicer bistvena za naše splošno zdravje in počutje od znotraj, vendar lahko škoduje našemu prizadevanju za brezhibno zunanjo podobo. Umivanje obraza je zagotovo ključni del vsakega režima nege kože, in čeprav nenehno iščemo najboljši balzam, olje, peno in losjon, s katerimi bomo očistili ostanke turboletnega dne z obraza, je v naši rutini pomembna sestavina, ki bi lahko ovirala naša prizadevanja. Voda iz pipe.

Oditi v posteljo brez odstranjevanja ličil je eden največjih lepotnih grehov v našem podnebju, vendar ali veste, kaj je greh grehov med Azijkami, ki so obsedene s popolno porcelanasto poltjo? Umivanje obraza z navadno vodo!
Pogosto uporabljamo različne čistilnike vode ali filtre, da bi bila voda čim bolj varna za pitje, ali to pomeni, da ima lahko voda iz pipe škodljive učinke na našo kožo? 

Se vam to zdi pretirano? Toda če je zaloga vode San Pellegrino korak predaleč, smo strokovnjake povprašali, kakšne so naše možnosti.

Ne spreglejte:

V Parizu se številne Francozinje izogibajo umivanju obraza z vodo iz vodovoda, saj je tamkajšnja "trda" voda polna mineralov, kot sta kalcij in magnezij, zaradi katerih so lahko vaši lasje in koža izsušeni. Zato je micelarna voda lahko boljša možnost za čiščenje obraza. 

Celo lepotni vplivneži v Koreji in na Japonskem namesto vode iz pipe uporabljajo micelarno vodo ali še pogosteje mineralno vodo, svojo izbiro pa pojasnjujejo s tem, da ima voda iz pipe pH vrednost 7, mineralna voda pa enak pH kot naša koža. (5.5), kar pomeni, da takšna voda kože ne draži in ne izsuši.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMPERNA® Probiotic Skincare (@ampernaskin)

In tu je čarobna moč mehurčkov: gazirana voda naj bi veliko učinkoviteje čistila nečistoče iz por. Parižanke pa imajo raje micelarno vodo, medtem ko se navadni vodi iz pipe izogibajo v svojih lepotnih rutinah. Zakaj?

Čeprav je varna za pitje, so vse te kemikalije in minerali, ki so dodani, da je voda primerna za uživanje, potencialno škodljivi za kožo. Iste kovine in kemikalije, ki se nabirajo na steni tuš kabine in pipi, se kopičijo tudi na naši koži, zamašijo pore in povzročajo vnetne procese in rdečico.

Klor lahko negativno vpliva na naravno olje in hidracijo vaše kože, zato če opazite nenadne težave s kožo, poskusite vodo iz pipe za nekaj tednov zamenjati z micelarno ali mineralno vodo.

Kaj je dejansko v vodi iz pipe?

Uradno je naša voda iz pipe popolnoma varna za pitje in umivanje. Vendar je to deloma posledica kemikalij in mineralov, ki se ji umetno dodajajo, da bi zagotovila izpolnjevanje strogih smernic za vodo iz pipe. Med njimi sta klor (razkužilo, ki ga vodovodna podjetja uporabljajo za vzdrževanje higienskih razmer v javni oskrbi z vodo) in fluorid (uveden pred 60 leti za zmanjšanje zobne gnilobe pri otrocih).

Voda iz pipe je verjetno najpreprostejša stvar, ki jo lahko uporabite za čiščenje obraza, vendar ima nekaj pomanjkljivosti, zlasti pri trdi vodi (tj. vodi z visoko vsebnostjo mineralov), pravijo strokovnjaki za nego kože. Na nekaterih območjih lahko voda iz pipe vsebuje veliko raztopljenih kemikalij, kot so klor, baker, cink in železo. Odkritje dodatnih skrivnih strupov, kot so svinec in plastična mikrovlakna, pa lahko prav tako prispeva k številnim težavam s kožo. Svinec naj bi v 8,9 milijona domov prišel s starimi svinčenimi cevmi, vodovodna podjetja pa ga obdelajo z drugo kemikalijo, fosforno kislino, da bi preprečila njegove škodljive učinke na zdravje. Slednji naj bi izhajali iz različnih virov, vključno z oblačili iz sintetičnih tkanin, avtomobilskimi pnevmatikami, barvami in mikrokroglicami iz kozmetičnih izdelkov. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMPERNA® Probiotic Skincare (@ampernaskin)

Je voda iz pipe lahko škodljiva za vašo kožo?

Po besedah strokovnjakov ​​lahko voda iz pipe slabo vpliva na vašo kožo, koliko pa je odvisno od vašega tipa kože. Voda iz pipe lahko zagotovo poškoduje vašo kožo, še posebej, če je vaša koža občutljiva. Odvisno je tudi od tega, kakšno vodo ima vaše mesto. Vsa voda iz pipe vsebuje minerale, vendar bo količina mineralov v vodi določila, koliko stresa bi lahko izpostavili svojo kožo. Voda iz pipe običajno vsebuje velike količine težkih kovin, kot so kalcij, magnezij, baker, cink in železo. Količina teh mineralov bo veliko večja s trdo vodo, za katero strokovnjaki trdijo, da je najslabša za vaš obraz.

Trda voda vsebuje veliko količino kalcija in magnezija. Zaradi takšnih mineralov, kot so ti, je voda za obraz lahko pretežka. Z vsemi nečistočami v trdi vodi, kot sta železo in magnezij, lahko tvorijo proste radikale, ki lahko preprosto poškodujejo vaše zdrave kožne celice. Tako je mehka voda vsekakor boljša za kožo, saj je veliko bolj nežna, saj vsebuje malo ali nič dodatnega kalcija ali magnezija ali drugih težkih kovin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

Kakšno škodo lahko povzroči?

Če je vaša koža občutljiva in je večkrat izpostavljena trdi vodi, strokovnjaki  opozarjajo, da lahko povzroči vse od površinske izsušitve do celo poslabšanja aken: Voda iz pipe lahko povzroči izsušitev, draženje in celo izbruhe aken, saj lahko takšna voda bistveno zamaši naše pore. Prav tako lahko poslabša luskavico ali katero koli drugo kožno bolezen.

Iste kovine in kemikalije, ki povzročajo nastanek vodnega kamna, so isti dejavniki, ki jih puščamo na svoji koži, ko se kopamo, kar vodi do izbruhov, zamašenih por, ogrcev in rdečih lis. Kovine v vodi oslabijo zaščitno funkcijo naše kože, kar lahko povzroči draženje, akne, rozaceo, ekceme in tudi hiperpigmentacijo. Nizke ravni strupov v vodi bodo poškodovale naš kožni mikrobiom, kar se pokaže kot suha, dehidrirana, mrenasta koža, ki je še vedno mastna, vendar se lušči.

Minerali v vodi so po besedah strokovnjakov za večino ljudi pretežki - zato lahko porušijo naravno bariero naše kože in jo pustijo nezaščiteno. Zaradi tega je koža izpostavljena drugim škodljivim snovem, poleg tega pa izgublja vlago od znotraj. Poleg tega lahko pospeši izgubo kolagena v koži. Te težke kovine lahko povzročijo oksidativne reakcije, zaradi katerih nastane več prostih radikalov, kar lahko sčasoma privede do razpada elastičnega tkiva in kolagena - dveh najpomembnejših stvari, zaradi katerih je naša koža videti zdrava, čvrsta in mladostna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMPERNA® Probiotic Skincare (@ampernaskin)

Kako lahko zmanjšamo škodo?

Na srečo se vam ni treba odpraviti na pot, da bi se izognili vplivu vode iz pipe na vašo kožo. Čeprav ni popolna, se ji ne moremo izogniti in je nepogrešljiv del našega vsakdana. Vendar pa lahko storite nekatere stvari, da odpravite njene učinke na kožo. Vodo potrebujemo za čiščenje kože in pospeševanje celične menjave - vsakič, ko se umivamo, odstranimo odmrle kožne celice, mikrobe, onesnaženje in odvečno maščobo ter koži naročimo, naj proizvaja nove zdrave celice, pojasnjujejo strokovnjaki. Priporočajo celo, da investirate v nakup filtra za vodo za prhanje ali k namestitvi sistema za filtriranje vode v celotnem domu. Že po prvem tuširanju boste opazili razliko v koži in laseh, čemur bo sledila večja rast trepalnic, obrvi in nohtov ter polne in mehke ustnice. Vaša celotna postava bo veliko lepša, saj ne boste več puščali kovin, kemikalij in hormonov na površini kože vsakič, ko jo boste poskušali očistiti.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kim Kardashian šla v ekstreme, da je lahko oblekla ikonično obleko Marilyn Monroe: To je skrajni ukrep, s katerim je v 3 tednih izgubila več kot 7 kg

Priporočamo tudi: To je resnično najboljši postopek, da se gubice ne bodo pojavile in poglobile

Najbolj brano