Sporni telefonski pogovor med Charlesom in Camillo, ki je spremenil tok zgodovine

To je resnična zgodba o tabloidnem škandalu, ki je razkril afero Charlesa in Camille.

Sporni telefonski pogovor med Charlesom in Camillo, ki je spremenil tok zgodovine - Foto: Profimedia

V peti epizodi pete sezone serije The Crown se angleški princ Charles, ki ga igra Dominic West, in Camilla Parker Bowles, ki jo igra Olivia Williams, previdno umakneta od svojih družin in se zasebno pogovorita po telefonu. Pogovor se začne povsem nedolžno: Charles je nervozen zaradi govora, ki ga mora imeti v Oxfordu, in Camilla mu pove svoje mnenje. Vendar se klic kmalu spremeni v bolj nespodobnega: "Rad bi živel v tvojih hlačah," reče Charles.

Nekje na angleškem podeželju moški z radijskim sprejemnikom spremeni frekvenco. Ustavi se, ko prepozna elegantne glasove, ki prihajajo z druge strani. In pritisne gumb za snemanje.

To je intimen pogovor (in precej nedovoljen). Toda ali se je to res zgodilo med kraljem in kraljico ali gre za pretiran zaplet v seriji zgodovinskih romanov? Čeprav je serija The Crown znana po svoji senzacionalnosti, je v tem primeru resnica prav tako škandalozna kot fikcija. Večji del dialoga Williamsa in Westa je povzet iz prepisa telefonskega pogovora med Charlesom in Camillo, ki je potekal leta 1989 in so ga leta 1993 objavili časopisi po vsem svetu.

Novembra 1992 so britanski tabloidi po razkritju o težavnem zakonu princa in princese Walesa v knjigi Andrewa Mortona Diana: njena resnična zgodba poročali o domnevnem (in spornem) pogovoru med Charlesom in Camillo Parker Bowles. Daily Mirror je trdil, da je na svojih straneh objavil "posnetek intimnega telefonskega pogovora med valižanskim princem in Camillo Parker Bowles", podobno zgodbo pa je objavil tudi The Sun. Vendar sta se oba vzdržala objave celotne vsebine klica; namesto tega sta omenila, kaj je bilo v njem povedano. V tistem času je bilo veliko dvomov o pristnosti posnetka: "Ključno vprašanje je: ali je posnetek pristen?" je razmišljal Evening Standard.

Januarja 1993 je avstralska revija New Idea podrobno objavila zapis. Poleg glasov moškega in ženske, ki sta si govorila, da se ljubita, je moški izrazil željo, da bi "živel v tvojih hlačah", nato pa se šalil, da bi postal njen tampon. O podrobnostih klica so poročali tudi drugi mednarodni mediji. Obširen prepis je objavil tudi britanski Sunday Mirror. Colin Myler, takratni urednik časopisa, je napisal članek, v katerem je utemeljil svojo odločitev: "Ni prav, da se skoraj devetim milijonom bralcev tega časopisa odreče pravica do branja nečesa tako pomembnega, kar vpliva na prihodnjega kralja Anglije, zlasti če so to že storili Avstralci, Nemci, Američani in Irci." Nenadoma so bili najbolj intimni trenutki med Charlesom in Camillo povsod, in kar je najhuje, oba sta bila poročena. Radio BBC je odlično povzel javno mnenje: "Če je to res, bo britanska monarhija težko obnovila svoje dostojanstvo."

Toda kako je prišlo do razkritja klica, ko se je zgodil?

Takrat naj bi bil vir radijski navdušenec z impresivnim skenerjem. Vendar so se pojavili dvomi: avgusta 1992 je bil objavljen telefonski pogovor med princeso Diano in Jamesom Gilbeyem, ki je bil tudi posnet. Časnik Evening Standard je takrat ugibal o domnevni "umazani kampanji" proti kraljevi družini. Vendar ni bilo trdnih dokazov, da je bilo to načrtovano.

Desetletje pozneje, leta 2011, se je izkazalo, da je časopis News of the World med letoma 2005 in 2007 vdrl v glasovno pošto več članov britanske kraljeve družine in tako kršil njihovo zasebnost. Izdajatelji in uredniki, ki so sodelovali pri snemanju, so bili obsojeni, časopis pa je bil zaprt. Princ Harry še danes vlaga tožbe proti medijem, ki po njegovem mnenju izvajajo neetično ravnanje.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Carrie Bradshaw se je vdala! Sarah Jessica Parker v čevljih, ki jih mnoge ženske in moški sovražijo

Priporočamo tudi: Pozabite minimalistična 90-ta, Kendall Jenner presenetila z osupljivim usnjenim plaščem v stilu 70-ih

Najbolj brano