Skrivnosti japonske okinavske diete za dolgo in zdravo življenje: Veliko zelenjave, majhne porcije in zmernost pri hrani so kjuč do vitalnega življenja

Na japonskem arhipelagu v južnem Pacifiku boste našli skupnost otočanov, ki živijo več kot 100 let. Osupljiva dolgoživost Okinavcev je spodbudila obsežne znanstvene študije o posebnih navadah, ki lahko vodijo k tako dolgemu in zdravemu življenju. Namesto da bi našli pregovorni vrelec mladosti, so raziskovalci ugotovili, da sta edinstvena okinavska prehrana in močna socialna omrežja tem stoletnikom pomagala upočasniti proces staranja. 

Skrivnosti japonske okinavske diete za dolgo in zdravo življenje: Veliko zelenjave, majhne porcije in zmernost pri hrani so kjuč do vitalnega življenja - Foto: Profimedia

Okinavska prehrana je poimenovana po istoimenskem japonskem arhipelagu. Ta geografska natančnost ni odveč, če upoštevamo, da ima Japonska enega najvišjih indeksov kakovosti življenja na svetu. Pomemben podatek je tudi, da imajo prebivalci tega arhipelaga (ki ga sestavlja približno sto otokov) celo daljšo pričakovano življenjsko dobo kot kjer koli drugje na Japonskem. Pri ženskah je 86 let, pri moških pa 78 let, stoletniki so povsod! Bolezni srca in ožilja, rak, sladkorna bolezen in debelost tam niso zelo pogosti. Zlahka razumemo, zakaj so se znanstveniki hitro lotili preučevanja njihove prehrane in navad. Kaj so odkrili? Da je njihov odnos do hrane povsem drugačen.

Ne spreglejte:

Okinavska dieta: v čem je skrivnost?

Tradicionalna okinavska prehrana je zelo bogata z zdravimi pridelki, zato vsebuje veliko fitonutrientov in antioksidantov, kar je verjetno razlog za njene koristi za zdravje in lastnosti proti staranju. Okinavska prehrana omejuje meso, rafinirana žita, nasičene maščobe, sladkor, sol in polnomastne mlečne izdelke, ki imajo običajno bolj vnetne lastnosti."

Okinavci hrane skorajda ne kuhajo in ne začinjajo, zato lahko uživajo v njenih okusih. Poleg tega jedo zelo počasi in vsak grižljaj nežno prežvečijo, da se hrana razgradi. Prav tako imajo raje majhne porcije in prenehajo jesti, preden se počutijo siti (80 %).

Iz česa je sestavljena prehrana na Okinavi?

Večino okinavske prehrane sestavljajo predvsem zelena in rumena zelenjava, korenovke, živila iz soje in gobe. Okinavci uživajo ribe, meso, mlečne izdelke in žitarice, kot je riž, v veliko manjših količinah. Nekateri primeri živil, ki so pogosti v okinavski prehrani, so:

Zelenjava: oranžni sladki krompir, vijolični sladki krompir, morske alge, alge, bambusovi poganjki, redkev, grenka melona, zelje, korenje, buče, papaja in gobe
Živila na osnovi soje: tofu, miso, natto (fermentirana soja) in edamame
Žita: proso, pšenica, riž in rezanci
Meso in morski sadeži: ribe, morski sadeži in nekaj svinjine

Dieta običajno ne vključuje govedine, predelanega mesa, jajc, sira, mleka in predelanih ogljikovih hidratov, kot so sladke sladkarije in prigrizki.

Okinavska prehrana vsebuje malo rafiniranih ogljikovih hidratov, vendar to ne pomeni, da je sama prehrana nizkokalorična. Dejansko so Okinavci znani po velikem uživanju nerafiniranih ogljikovih hidratov, kot so korenovke in zeleno-rumena zelenjava, pri čemer je osnovni del njihove prehrane sladki krompir.

Ker lahko nekatera okinavska živila, kot so slane ribe in miso, vsebujejo veliko natrija, se pred sprejetjem tega prehranjevalnega načrta posvetujte s svojim zdravnikom - še posebej, če vam je bilo naročeno, da morate upoštevati dieto z nizko vsebnostjo natrija.

Z nekaj besedami, okinavska prehrana je prehrana, bogata z ribami in školjkami, zelenjavo, morskimi algami, sojo (v vseh oblikah) in škrobnatimi živili, kot so riž, žita in testenine.

Izjemoma so vključena jajca in mlečni izdelki (kar zmanjšuje vnos nasičenih maščobnih kislin in soli). Okinavska dieta pomeni tudi opustitev sladic, tako da se iz obroka v veliki meri izločijo skupne kalorije in hitri sladkorji. Absolutna prepoved: ultraobdelani industrijski izdelki!

Prehrana na Okinavi: živila, ki jim je treba dati prednost

Vloga rib in tofuja kot skoraj edinstvenega vira beljakovin je bistvenega pomena: v zahodnih družbah dajemo prednost govedini, ki je bolj kalorična in povezana z razvojem bolezni. Mastne in bele ribe (uživajte jih vsaj trikrat na teden) ne vsebujejo skoraj nič kalorij, če pa imajo maščobo, je ta zdrava. Obe vrsti rib zaradi vsebnosti cinka, fosforja in različnih vitaminov spodbujata tudi intelektualni razvoj.

Dieta Okinava: uspeh je odvisen tudi od drugačnega načina življenja

Toda prehrana ni vse! Prav tako je pomemben njihov življenjski slog. Poleg tega, da ljudje ne uživajo predelane hrane, tobaka ali alkohola, je treba biti, tako kot Okinavci, vse življenje redno telesno aktiven.

Kako pogosto jedo Okinavci?

Okinavci jedo redno, vendar je ključna razlika v tem, kakšno filozofijo upoštevajo pri vsakem obroku. Okinavska fraza "hara hachi bu" se izreče pred obrokom, da Okinavce opomni, naj prenehajo jesti, ko so 80 % siti. To ima pomembno vlogo pri uravnavanju telesne teže in preprečevanju debelosti.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:To so najboljša živila za možgane in preprečevanje izgube spomina, ki jih lahko vključite v svojo prehrano

Priporočamo tudi:Dolg črn plašč Angeline Jolie je oblačilo, v katerega je treba investirati to zimo 2023

Najbolj brano