Shujšajte, ne da bi se prikrajšali: Zvezdniška zelenjava jeseni, ki vsebuje malo kalorij, a stavi na odlične okuse

Por vsebuje malo kalorij in je bogat z vlakninami, zato vam bo pomagal ohraniti dobro telesno pripravljenost. Poleg tega je zelo dober tudi za kožo! Predstavljamo vam, kako ga lahko uporabite v kuhinji. 

Shujšajte, ne da bi se prikrajšali: Zvezdniška zelenjava jeseni, ki vsebuje malo kalorij, a stavi na odlične okuse - Foto: Profimedia

Do prihajajoče hladne sezone ni več daleč in sezonske solate niso več na našem seznamu želja. Jesen ali usodni trenutek, zaradi katerega pridobimo nekaj kilogramov? Vedno! Čas je za prve čokoladne napitke in druge izjemno prijetne sladke ali slane dobrote... In v tej antologiji okusne hrane, kako ohraniti postavo čvrsto in vitko, ne da podlegli dieti zimskih dobrot? 

Našli smo popolno zelenjavo, ki jo je mogoče pripraviti na 1001 način in vas bo navdušila za jesen. Ne da bi se prikrajšali zanj, saj je del naše jesenske prehrambene rutine povsem samoumeven, vam predstavljamo njegove prednosti, vrline in najboljše nasvete za njegovo pripravo, ne da bi se ga naveličali.

Ne spreglejte:

Koliko od vas ne prenese intenzivnega okusa česna ali čebule? Razumemo. Čeprav sta čebula in česen osnova za številne italijanske recepte, za nekatere okus ni tako lahko prebavljiv. Rešitev? Uporabite por! Por je zelenjava, ki jo poznajo in gojijo po vsej Italiji in ima veliko lažji okus, ki je primeren tako za prefinjene recepte kot za okrasitev preprostih solat. Skratka, por je vsestranski in okusen, predvsem pa ima zelo malo kalorij.

Por ali navdihujoča jesenska obveznost!

Ali je res, da je uživanje pora koristno za hujšanje? Ja! Glede na to, da je ta zelenjava tako polna vode (90 %) in vsebuje veliko mineralov (železo, magnezij, kalcij in kalij), vitaminov (A in C) ter vlaknin, s porom res ne morete zgrešiti. Poleg tega vitamin E, ki ga najdemo v poru, pomaga pri elastičnosti kože za mladosten sijaj, ki ga vedno iščemo!

In ker vsebujejo tako malo kalorij, je odličen, če ste na dieti - zlasti glede na občutek sitosti, ki ga prav tako zagotavljajo. Pravzaprav je por še posebej priporočljiv, če se trudite shujšati. Por vsebuje tudi eterična olja, ki spodbujajo izločanje želodčnih sokov in tako olajšajo prebavo.

Surovi ali kuhani por?

Por je tako kot veliko druge zelenjave najbolje uživati surov, saj po kuhanju izgubi svoje koristne lastnosti. Lahko ga dodate solatam, pripravite mešanico surove zelenjave. Naš edini nasvet? Ne režite jih preveč vnaprej - sicer zaradi oksidacije počrnijo. Por je okusen tudi kuhan - zlasti v kremastih juhah ali kot nadev za slano pito! Belo steblo na dnu pora lahko dušimo ali uporabimo za pripravo omak ali juh, če ga narežemo na kolobarje. Skratka, por je resnično vsestranski in enostaven za uporabo, zaradi česar je vsaka jed okusnejša in bolj zdrava!

Por ima zelo malo kalorij, 28 na 100 gramov, zato je odličen zaveznik pri hujšanju. Bogat je s kalijem, minerali, vitaminoma A in C, ima tudi odvajalne lastnosti in naravno odstranjuje toksine iz telesa. Razbremenjuje želodec ter razstruplja jetra in ledvice.

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin se počutite siti in čez dan ne hrepenite po hrani. Ker pospešuje tranzit, je napihnjenost veliko manj pogosta, želodec pa se hitro zravna in izpopolni.

To naravno sredstvo za zmanjševanje apetita lahko pripravite v ponvi, na pari ali na vrtu in pripravite odlične jesenske recepte.

Porova juha za hujšanje

Juha je lahko odlična hrana za diete, saj lahko z uživanjem juhe, kot je porova juha, pred večernim obrokom zmanjšate telesno težo. Obožujemo juho iz pora, ki je tako pomirjujoča, ko se temperatura zniža. Kuhamo jo z drugo zelenjavo za hujšanje, kot sta korenje ali bučke, da bi ustvarili mešanico sezonske zelenjave, ki bo hrustala. V pireju, juhi ali rezinah ... njegove različice, ki še zdaleč niso dolgočasne, bodo navdušile vaše brbončice.

Por vsebuje malo kalorij in je dober vir vlaknin: 100 gramov kuhanega pora vsebuje 31 kalorij in 1,2 grama vlaknin, ki nam pomagajo, da se dlje časa počutimo siti.

Por je sestavljen tudi iz 83 odstotkov vode, kar lahko pomaga pri občutku sitosti.

To je dober razlog, da juho vključite v svojo prehrano. In v nasprotju s pričakovanji čas priprave ni ovira, če imate počasen lonec, mikrovalovno pečico ali če lahko zberete nekaj hitre energije, ko se zvečer vrnete iz službe.

Por vsebuje dva pomembna antioksidanta

Por je bogat s kaempferolom in alicinom, dvema pomembnima antioksidantoma, ki pomagata v boju proti oksidaciji, ki lahko povzroči nekatere bolezni, kot so bolezni srca, diabetes in celo nekatere vrste raka, je pokazala študija.

Kaempferol dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek raka, saj ščiti telo pred prostimi radikali, navaja druga študija, v kateri raziskovalci omenjajo tudi, da "kaempferol modulira ... vnetje in metastaziranje".

Por je bogat tudi z alicinom (tudi glavna aktivna spojina v česnu), ki daje rastlini naravno barvo. Kot vsak antioksidant tudi alicin pomaga zmanjševati oksidativni stres, kar telo varuje pred boleznimi. Študije so pokazale, da alicin zaradi protivnetnih lastnosti pomaga zniževati krvni sladkor, znižuje holesterol LDL in nadzoruje krvni tlak. Študije tudi kažejo, da lahko alicin pomaga mišicam pri okrevanju po poškodbi ali naporni vadbi. Vendar ga nobena študija ne povezuje z izgubo telesne teže.

Prirejeno po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 7 lepotnih pravil, ki jih Kate Middleton nikoli ne prekrši: Izogiba se težkim ličilom, svež videz pa ohranja z enim trikom

Priporočamo tudi: Monica Bellucci nosila brezčasen črn plašč, popoln za zimo 2022/2023

Najbolj brano