S tem preprostim trikom porabe kalorij lahko v enem tednu izgubite dober kilogram telesne maščobe

Nobena skrivnost ni, da morate pri hujšanju porabiti čim več kalorij.

S tem preprostim trikom porabe kalorij lahko v enem tednu izgubite dober kilogram telesne maščobe - Foto: Profimedia

Ugotoviti, kako shujšati v enem tednu, ni ravno enostavno, kaj šele, kako izgubiti 1 kg na teden. Morda ne veste, kje začeti, ali pa ste že raziskali najboljše diete in se zdaj počutite preobremenjeni. Že samo ugotoviti, kaj je vaš cilj, je dosežek, zato se vam lahko zdi, da je to zaradi množice nasprotujočih si informacij na internetu (vključno z nekaterimi zelo sumljivimi nasveti ) nemogoče. Nobena skrivnost ni, da morate pri hujšanju porabiti čim več kalorij. To pomeni redno telesno dejavnost in bolj uravnoteženo prehrano. Manj pa se zavedamo števila kalorij, ki jih moramo porabiti, da izgubimo celo en kilogram. 

Kot nas opozarjajo strokovnjaki, je eno od osnovnih načel kurjenja kalorij to, da morate porabiti več energije, kot je zaužijete, in tako ustvariti nekakšen kalorični primanjkljaj. Vse to na čim bolj zdrav način. To pomeni, da ne stradajte, ampak preprosto vzdržujte dobro ravnovesje. 

Ne spreglejte:

Preden nadaljujemo, želimo nekaj pojasniti: Ta 1 kg, ki ga želite izgubiti, vas ne določa. Ne opredeljuje vaše vrednosti in ne opredeljuje vaše lepote. Pomembno je, da ugotovite, zakaj želite izgubiti 1 kg na teden.

Zato ni smiselno prehitevati in si postavljati nedosegljivih ciljev, saj boste sicer morda res hitro shujšali, vendar pazite na jojo učinek, zaradi katerega boste težo še hitreje pridobili nazaj.

Če želite iz zdravstvenih razlogov izboljšati svojo telesno sestavo - izgubiti telesno maščobo, povečati mišično maso in okrepiti telo -, potem vam razkrivamo naslednje dejstvo: pot do uspeha ne vključuje modnih in hitrih diet, omejevanja ali pomanjkanja.

Koliko kalorij morate porabiti vsak dan, da izgubite en kilogram telesne maščobe?

Po podatkih bi morali za izgubo enega kilograma telesne maščobe v enem tednu v teh sedmih dneh porabiti 32238 kJ (7700 Kcal), kar je enako kot 4186 kJ (1000 Kcal) na dan. V resnici bi bilo to nekoliko preveč drastično. Najbolje bi bilo število kalorij deliti z dva in začeti s povprečjem 2093 kJ (500 Kcal) izgubljenih kalorij na dan. Če se boste držali tega vzorca, bi lahko v dveh tednih izgubili en kilogram. Če želite hitro opaziti rezultate, se morate poleg tega, da ste pozorni na to, kaj jeste, osredotočiti tudi na telesne dejavnosti, ki vključujejo kardio, kot so tek, plavanje ali vadba z utežmi.

Prav tako se je treba zavedati, da je vsak posameznik drugačen in da mora izračunati svoj kalorični primanjkljaj ter hujšanje prilagoditi svojemu profilu. Vse je namreč odvisno od energijskih potreb in osnovnega metabolizma vsakega posameznika. Včasih je tudi bolje, da nismo preveč ambiciozni in si postavimo razumne in lažje dosegljive cilje, kot pa da si postavimo previsoko letvico in na koncu zelo hitro obupamo.

Ali je izguba 1 kg na teden zdrava?

Če boste natančno pregledali prave napotke (začenši s tem, zakaj želite izgubiti 1 kg na teden in ali ste sploh sposobni to storiti) in jim dosledno sledili, je odgovor pritrdilen.

Vendar pa izguba 1 kg na teden ne bo primerna za vsakogar - morda preprosto nimate toliko odvečne maščobe, ki bi jo morali izgubiti, in bi zato lahko na koncu imeli premajhno telesno težo. Razmislite o razlogu, zakaj želite shujšati. Ali boste zaradi tega res postali srečnejši ali bolj zdravi?

Najpomembneje je, da svoje poti ne smete primerjati z drugimi. Vsako telo je popolnoma edinstveno in vaši rezultati so resnično odvisni od vaše začetne teže, ravni aktivnosti, prehrane in spanja ter drugih dejavnikov, kot so stres in hormonska nihanja.

Najboljši prehranski nasveti za zdravo prehranjevanje

Prvič, ustvarjanje dolgotrajnih zdravih navad temelji na tem, da uživamo vsa živila, vendar v zmernih količinah! To pomeni, da se ne smete ujeti v past izločanja celotnih skupin živil ali prepričanja, da boste "tako jedli", dokler ne izgubite teže, nato pa se "vrnete k običajni prehrani". To vam bo morda omogočilo hitro rešitev in vam pomagalo izgubiti nekaj kilogramov v enem tednu, vendar jih boste hitro ponovno pridobili.

Namesto tega se osredotočite na to, kaj lahko dodate v svojo vsakodnevno prehrano, da boste pridobili na zdravju - na primer, da dejansko uporabljate steklenico za vodo za večkratno uporabo in redno pijete več vode.

Tukaj je pet priročnih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri pravilni prehrani:

1. Pijte več vode

Prizadevajte si za vsaj osem kozarcev vode na dan. Čutite lakoto? Spijte kozarec vode in počakajte 10 minut - morda je to le žeja.

2. Upočasnite prehranjevanje

Raziskave kažejo, da dlje ko hrano žvečite, manj je zaužijete.

3. Napolnite se z vlakninami

Polnozrnati kruh, krompir, oreščki in žitarice bodo poskrbeli, da se boste dlje časa počutili siti.

4. Nekoliko zmanjšajte velikost porcije

Le za malenkost. S tem boste zmanjšali vnos kalorij, hkrati pa bo to enostavno za vzdrževanje.

5. Jejte obroke z visoko vsebnostjo beljakovin

Zlasti v 30 minutah po vadbi. To vam bo pomagalo, da se boste dlje časa počutili siti, in pripomoglo k obnovi mišic.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Zakaj se ustnice z leti tanjšajo in kako to preprečiti: Odkrivamo najboljše nasvete za upočasnitev staranja ustnic

Priporočamo tudi:Senzacionalna obleka Nicole Kidman, ki združuje eleganco in seksipilnost, njen mož pa ni mogel odvrniti pogleda z nje

Najbolj brano