Zakaj se ustnice z leti tanjšajo in kako to preprečiti: Odkrivamo najboljše nasvete za upočasnitev staranja ustnic

S staranjem se naš obraz spreminja. O tem ni dvoma. Medtem ko vemo, da moramo biti pozorni na drobne linije in gube ter izgubo volumna na licih in podočnjakih, pa morda mnogi ne vedo, da se starajo tudi vaše ustnice - in ne govorimo samo o koži, ki jih obdaja. S staranjem se naše ustnice počasi tanjšajo. Vemo, da to ni najboljša novica, vendar lahko z ustrezno nego procese staranja omilite.

Zakaj se ustnice z leti tanjšajo in kako to preprečiti: Odkrivamo najboljše nasvete za upočasnitev staranja ustnic - Foto: Profimedia

S staranjem se naša koža spreminja. To je naravni del življenja - vsi se staramo in naše telo se zaradi tega spreminja. Eno od področij, ki ga ljudje pogosto opazijo, so ustnice: Sčasoma izgubijo volumen in postanejo tanjše.

Ko gre za lepotno rutino, hočemo priznati ali ne, so ustnice nekako na zadnjem mestu. Tu in tam jih namažemo, morebiti enkrat na nekaj mesecev naredimo piling, sprememb pa se zavemo šele, ko pridemo krepko v leta. Nekaj ​​takega je še posebej vidno po 40. letu, saj ustnice izgubijo svoj naravni volumen in postanejo ne le tanjše, ampak tudi bolj izrazite.

Glavni razlog za ta pojav je izguba kolagena, zaradi česar se zmanjšajo mišice, ki podpirajo ustnice. Rezultat? Gube so bolj vidne, koža nagubana, sama barva pa manj intenzivna.

Ne spreglejte:

Ne smemo pozabiti omeniti genetike, ki igra veliko vlogo, pa tudi poškodb zaradi UV žarkov (izpostavljenost soncu brez zaščite), ki so lahko še bolj uničujoče. Na videz ustnic vplivajo tudi življenjske navade, kot so kajenje, pogosto pitje po slamici in podobno.

Zakaj se ustnice s staranjem tanjšajo?

Tako kot izguba volumna na drugih delih obraza je tudi tanjšanje ustnic posledica razgradnje maščobnih blazinic pod kožo. Pod kožo so maščobne blazinice, ki blažijo mišice in kosti na obrazu. Te dajejo našemu obrazu mehak in zaobljen videz, ki je povezan z mladostjo.  Ustnice niso izjema. V ustnicah so majhne maščobne blazinice, ki so lahko glede na vašo genetiko tanke ali pa so naravno precej polne.

Kolagen velja za enega od gradnikov kože - ta beljakovina je najbolj razširjena po vsem telesu, vključno z lasmi, nohti in kožo. V kožnem sistemu kolagen pomaga dodajati volumen z zagotavljanjem strukture kože. V poznih najstniških in zgodnjih dvajsetih letih telesa proizvedejo veliko kolagena. Ta ustvarja polno, gladko kožo mladostnega videza in pomaga koži, da se hitro zaceli, ko je poškodovana.

Ustnice se tanjšajo iz istega razloga, zaradi katerega se naša koža povesi ali izgubi prožnost: zaradi izgube kolagena. "Kolagen nas dobesedno drži skupaj - sestavlja 30 % telesnih beljakovin in 70 % beljakovin kože," nam je povedal zdravnik funkcionalne medicine Robert Rountree, dr. med. "Vzrok št. 1 za staranje kože je izguba kolagena." Ko izgubimo ta dragoceni kolagen, se zmanjša strukturna celovitost naše kože in zmanjša se naš splošni volumen. Naše ustnice se sčasoma izpraznijo. 

Žal se ta proces začne prej, kot bi morda pričakovali: v dvajsetih letih, nato pa se nadaljuje s približno 1-odstotno izgubo vsako leto.
"Naše telo vedno uravnava proizvodnjo in razgradnjo kolagena," pravi certificirani dermatolog Gary Goldenberg, doktor medicine. Ko smo mladi, naše telo proizvede več kolagena, kot ga razgradi. S starostjo se to ravnovesje spremeni v napačno smer, saj se obnavljanje tkiv zmanjša."

Ali lahko preprečite izgubo volumna ustnic?

Tehnično gledano da, vendar je za to morda treba prenehati govoriti, kaditi, piti ali se izražati. Ker je izogibanje vsem tem stvarem hkrati malo verjetno, strokovnjaki trdijo, da preprečiti izgubo volumna ni enostavno - še posebej zato, ker ima pomembno vlogo genetika. Zato pravi, da je najbolje, da se naučite, kako zmanjšati dejavnosti, ki tanjšajo ustnice, in kako zdraviti tanjše ustnice, ko se pojavijo.

Nasveti za upočasnitev staranja ustnic

Za ohranjanje mladosti je najpomembnejše, da izdelki z zaščito pred soncem postanejo del vaše lepotne rutine. To pomeni, da vsak dan uporabljajte balzame vsaj s faktorjem 30 in jih obnavljajte po jedi in pijači. Prav tako strokovnjaki svetujejo, da redno uporabljate izdelke, ki vsebujejo hialuronan, vsaj dvakrat na dan. Mimogrede, dobro je vedeti, da je dokazano, da zahvaljujoč pigmentom že navadna šminka lahko zaščiti pred poškodbami sonca.

Tudi če čez noč ne opazite opazne razlike, bodo ti majhni koraki dolgoročno zmanjšali tanjšanje ustnic. Poskrbite tudi za redno vlaženje ustnic s primernimi kremami, serumi ali na primer z ricinusovim oljem.

Kar zadeva barvo vaših ustnic, do danes ni znanega zdravljenja, ki bi jo popravilo. Fiziološki vzroki razbarvanja presegajo regenerativne lastnosti nege kože. Na srečo obarvane šminke in balzami za ustnice takoj rešijo težavo, po 40. letu pa se svetuje uporaba izdelkov z rahlo sijočim finišem, saj bodo dali takojšen učinek volumna, na mat različice pa pozabite.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Spravite svoje telo v formo s temi enostavnimi "detox" triki: Ta razstrupljevalni režim zagotavlja odlično počutje in zdravo ter vitko telo

Priporočamo tudi:Vrnitev teh kavbojk se nam je do pred kratkim zdela nepredstavljiva

Najbolj brano