Razlikujmo: celulit in celulitis

Preden boste ponovno potarnale, da vam celulitis to poletje še bolj kvari postavo, se prej morda malce ugriznite v jezik . . Celulit in celulitis sta namreč dve različni neprijetnosti in prav je, da ju razlikujemo.

Torej, kaj je prvi nebodigatreba nas večina zelo dobro ve. Ampak, kaj pa je potem tisti s končnico itis?

Razlikujmo: celulit  in celulitis - Foto: IMAXtree

Odgovor na to to vprašanje smo iskali kar pri strokovnjakih, zato se za prijazno sodelovanje zahvaljujemo Nini Šterbenc, mag. farm. (Lekarna Ljubljana, Bavarski dvor, Slovenska 55, 1000 Ljubljana)

Celulitis

Kaj je?

Je bakterijska okužba kože in tkiva pod njo. Povzročijo ga različne bakterije, najpogostejša je Streptococcus. Druga vrsta bakterij, ki lahko povzroči celulitis so stafilokoki.

Najpogosteje celulitis nastane na nogah. Okužba navadno nastane po poškodbi kože, razjedi, atletskem stopalu ali dermatitisu. Najbolj so okužbi izpostavljeni tisti deli kože, ki so nabiti s tekočino – otekli. Celulitis se lahko pojavi v predelu brazgotin po operacijah ali blizu njih, lahko se pojavi tudi na povsem nepoškodovani koži.

Ena od oblik celulitisa je šen (erizipel).

Simptomi

Prva simptoma sta rdečina in občutljivost manjšega področja kože. Okužen predel potem postane vroč in otekel ter je videti kot pomarančasta koža. Bolnik s celulitisom ima lahko povišano telesno temperaturo, mrzlico, pospešen srčni utrip, glavobol.

Zdravljenje

poteka z antibiotiki. Bolnik mora mirovati, prizadeti del teles pa naj bo dvignjen, s čimer zmanjšamo otekanje. S hladnimi, mokrimi obkladki na mestu okužbe nekoliko omilimo nelagodje.

Celulit

Kaj je?

Je maščobno tkivo, ki nastane zaradi zastoja tekočine v tkivih in je posledica slabe prekrvavitve. Prizadene boke, stegna, zadnjico in druge predele telesa, kjer je nakopičena maščoba, tudi trebuh in nadlahti. Celulit je želatini podobna snov sestavljena iz maščobe, vode in nerabnih snovi ujeta tik pod kožo.

Veliko vlogo pri nastanku celulita ima kakovost vezivnega tkiva. Če je kakovost le tega slaba ( in to je dedno) se k temu hitro navežejo še drugi dejavniki:

  • čezmerna telesna teža,
  • premalo gibanja,
  • kajenje in
  • način prehranjevanja.

Večni – kako se ga znebiti?

Prirojene ohlapnosti vezivnega tkiva ne moremo spremeniti. Izgled kože pa lahko izboljšamo s kombinacijo rednega gibanja, zdrave prehrane in redne telesne nege.

Gibanje

Dve do tri ure gibanja na teden, razdeljenega na manjše enote, je eden glavnih in najučinkovitejših uničevalcev podkožnega maščevja. Med najugodnejše športne zvrsti sodijo kolesarjenje, plavanje, aerobika, rolanje, drsanje, tek …

Hrana

naj vsebuje malo maščob in ogljikovih hidratov. Popiti moramo zadostno količino vode ali drugih nesladkanih tekočin (vsaj 2, 5 litra na dan).

Redna nega kože

je obveznosti, pri kateri moramo vztrajati. K temu spada enkrat tedenski piling kože, prhanje z losjoni, ki kožo vlažijo in masaža, s katero izboljšamo prekrvavitev kože.

Pripravke (kreme) proti celulitu uporabljamo ob redni negi kože, ki pripomorejo pri izboljšanju njenega videza. Saj vsebujejo učinkovine, ki izboljšajo mikrocirkulacijo, s tem pa se pospeši prekrvavitev v problematičnih predelih kože ter spodbudi odstranjevanje tekočin. Veliko pripravkov vsebuje tudi kofein, ki razgrajuje maščobe na problematičnih delih kože.

"Zelo sem vesela, da imam celulit ne celulitisa."

Najbolj brano