Celulit: zdaj je čas za skrb

Vsako leto, ko se izteka zima in so dnevi toplejši, ni ženske, ki ne bi pomislila na prihajajočo sezono kopalk in z njo razstavo celulita, ki je nastal med zimo in v prejšnjih letih. Podajte se v boj še pravi čas, da ne bo (zopet!) prepozno.

Oborožite se s kremami, domačimi pripravki ali pa obiščite kozmetične salone. Karkoli že, začnite zdaj.

(Tekst Lisa, Fotografija Mitja Božič, iz modne zgodbe Gola resnica)

Celulit: zdaj je čas za skrb

Kaj je celulit?

Večina se pravilnemu odgovoru žal še vedno najbolj približa s trditvijo, da je celulit koža, podobna pomarančni lupini, kar seveda drži, vendar striktno z vizualnega vidika. Celulit je namreč maščobno tkivo, ki ga je v primerjavi z navadno maščobo zelo težko odpraviti. Vse vemo, da se je že navadnih maščobnih zalog zelo težko znebiti – celulit pa je še toliko bolj trdovraten!

Gre namreč za želatini podobno snov, ki je sestavljena iz maščobe, vode in odpadkov. Ujeta je tik pod kožo in nastane zaradi zastoja tekočin v tkivih.

Celulit nastane zaradi počasnega pretoka krvi oziroma cirkulacije, zastajanja tekočin in odpadnih snovi na določenih delih, kar povzroči nakopičenje maščob. Večinoma pa celulit nastane zaradi drugih dejavnikov, kot so nepravilna prehrana, prezgodnje staranje kože, oprijeta oblačila, nošenje visokih pet, telesna konstrukcija …

Katere faze celulita poznamo?

Poznamo štiri faze celulita: prva faza – celulit navzven ni opazen; druga faza – celulit je navzven komaj opazen; tretja faza – koža je očitno spremenjena in podobna pomarančni lupini; in četrta faza – koža je močno in neenakomerno spremenjena.

V prvi fazi nastajanja se celulit ne opazi, ko pa začne tekočina počasi zastajati, se pod prsti začutijo drobni vozlički. Počasi tekočina postaja gostejša, koža pa se vse bolj guba in tako dobi videz pomarančne lupine. Ko je tekočina že gosta in vozlički trdi, nastanejo luknjice in zatrdline. V začetnih fazah, na primer v prvi ali drugi fazi, je njegova odprava nedvomno lažja kot v tretji ali četrti fazi.

Domači recepti proti celulitu

Brez masaže, gibanja, pravilne prehrane, pitja veliko vode in vsakodnevne nege ženski sovražnik številka 1 ne bo izginil, sploh pa ne čez noč.

Proti celulitu se moramo boriti z vsemi možnimi orožji in naj vam dejstvo, da ga ima več kot 80 odstotkov žensk, ne daje potuhe.

Tudi primerjava z drugimi o stanju vašega celulita na zadnjici in stegnih ne pomaga, treba je ukrepati. Mogoče ste zadnje leto še nekako preživele poglede na svoji zadnjici, a verjemite, boj proti celulitu mora trajati vse življenje, začeti pa morate zdaj.

Moč naravnih sestavin

Za tiste, ki ste že preizkusile veliko krem proti celulitu in niste bile zadovoljne z rezultati, predstavljamo recepte, ki jih lahko pripravite v domači kuhinji in imajo zaradi naravnih sestavin veliko moč.

Kopeli za boljšo prekrvavitev in topljenje maščob


KOPEL Z BRŠLJANOM
100 g bršljana kuhajte v 1 litru vode 10 minut, odcedite in tekočino vlijte v toplo kopel. Lezite v kopel za 20 minut.

KOPEL Z INGVERJEM
200 g ingverja naribajte in ga ovijte z gazo ter jo potopite v vročo kopel. V kopeli uživajte 20 minut. To ponavljajte enkrat na teden tri tedne.

KOPEL Z ETERIČNIMI OLJI
v žlico medu, soli ali 100 ml sojine smetane nakapajte 40 kapljic eteričnega olja borovnice, limone, ingverja, evkaliptusa, sandalovine, sivke in himalajske cedre ter vmešajte v vročo vodo v kadi. Priporočamo, da ležite v kadi najmanj 20 minut.

Masaža z eteričnimi olji

Rok trajanja: 3 mesece

Kombinacija 1
Zmešajte 50 ml baznega olja (olje makadamije ali lešnikovo olje) s 15 kapljicami rožmarinovega eteričnega olja, dodajte 10 kapljic sivkinega olja, 10 kapljic eteričnega olja limonske trave in 5 kapljic eteričnega olja limone.

Kombinacija 2
Zmešajte 50 ml baznega olja s 15 kapljicami eteričnega olja himalajske cedre, 10 kapljicami ingverjevega olja, 10 kapljicami evkaliptusovega olja in 10 kapljicami rožmarinovega olja.

Kombinacija 3
Zmešajte 50 ml baznega olja s 5 kapljicami eteričnega olja himalajske cedre, 20 kapljicami ingverjevega olja, 10 kapljicami rožmarinovega olja in 5 kapljicami zdravilne sivke.

Olja zmešajte in jih masirajte vsak dan 15 minut na kritične predele.

Olje za masažo z bršljanom in hrastovo skorjo

Rok trajanja: 3 mesece

200 ml baznega olja (pšeničnega, jojobinega ali oljčnega)
20 g svežih ali suhih listov bršljana ali hrastove skorje
Olje segrejte skoraj do vretja, odmaknite s štedilnika in dodajte bršljan ali hrastovo skorjo. Pokrijte in pustite stati 10 dni v toplem in temnem prostoru. Na koncu olje precedite. Olje nanašajte na kritična mesta s celulitom in masirajte 15 minut.

Obloga z ingverjem

Vsak dan naribajte 200 g ingverja in ga zavijte v gazo. V loncu segrejte 5 litrov vode. Ko voda začne vreti, vanjo potopite gazo z ingverjem. Tekočino odstavite in vanjo pomočite brisačo, jo ožemite in položite na dele, kjer imate celulit. Postopek ponovite vsake 3 minute, vse skupaj pa naj traja približno 20 minut.

Obloga z algami in morsko soljo

50 g alg
100 g pšeničnega zdroba
80 g morske soli
voda po potrebi

Približno minuto kuhajte alge, dodajte zdrob in sol, da ne dobite goste paste. Odstavite, počakajte nekaj minut in namažite na predele s celulitom. Zavijte s krpo, lezite in pustite delovati 10 minut, potem izperite z mlačno vodo.

Postopki, masaže, tretmaji

Dermosonic
Metoda Dermosonic kombinira ultrazvok in vakuumsko masažo ter neinvazivno in neboleče odpravlja estetske nepravilnosti, ki se pojavijo na koži in v podkožju.
Z metodo Dermosonic opazneje in trajneje zmanjšamo pojav celulita, drugih oblik podkožnih maščob, brazgotin in strij po nosečnosti, izboljšamo elastičnost kože in odpravljamo motnje v perifernem obtoku. Metoda je primerna za oblikovanje problematičnih delov telesa, kot so boki, stegna, trebuh, pas in nadlahti. Kot dodatna terapija je primerna tudi pri regeneraciji kože po opeklinah ter pred operacijskimi posegi ali po teh (na primer liposukcija).

Bodyter
Bodyter je toplotna stimulacija z infrardečimi žarki, ki omogoča sedem različnih načinov delovanja. Odstranjuje celulit, utrjuje mišice in preoblikuje telo, pomaga pri vzdrževanju kondicije in globokem sproščanju.
Bodyter z možnostjo različnih toplotnih nastavitev dokazano razgrajuje podkožno maščobno tkivo in celulit, vrača mišicam čvrstost in prožnost, izboljša videz in elastičnost kože, poleg tega pa pomaga telesu, da se s potenjem očisti toksinov. Bodyter omogoča kar največjo prilagoditev delovanja željam vsake posameznice in s tem kar največje zadovoljstvo s končnim rezultatom.
Več na www.arteja.si

Kavitacija
V Vita Spa studiu ponujajo različne programe za oblikovanje telesa in izgubo celulita, ki jih uspešno izvajajo tudi s pomočjo vrhunskih tehnologij. Sestavijo vam jedilnik, individualne treninge in vam naredijo tretmaje, ki so pika na i za popolno postavo. Ponujajo vam kavitacijo ter laser Triactive, ki skupaj pripomoreta k izgubljanju maščobnih celic, zmanjševanju oteklosti zaradi celulita, zmanjševanju celulita, boljšo prekrvavitev podkožja ter bolj napeto in sijočo kožo.

Kavitacija je neinvazivna in neboleča terapija brez stranskih učinkov, ki omogoča hitro, varno in učinkovito preoblikovanje telesa. Preprosteje, je nekirurška liposukcija, ki nas učinkovito pripelje do hitrejše rešitve ciljnega izginjanja maščobnih oblog in celulita. Posebej je namenjena za lokalno maščobo in celulit. Tu so rezultati najboljši in najlepše vidni in so tudi merljivi že po prvem obisku.

Metoda kavitacije uspešno pomaga pri odpravljanju maščobnih izboklin in vodi do pravilne oblike želenega dela telesa. Kavitacija omogoča koncentracijo energije na točno določeni globini v tkivu, kar omogoča selektivno razbitje maščobnih celic v podkožju. Površina kože, ožilje, živci in mišice ostanejo nedotaknjeni. Maščoba iz razbitih maščobnih celic (prej razbije membrano, ki veže maščobne celice) se v obliki trigliceridov izlije v medcelično tekočino, kjer se pod vplivom encimov razgradi v glicerol in proste maščobne kisline. Vodotopni glicerol prodre v krvni obtok in se porabi za energijo, netopne proste maščobne kisline pa potujejo v jetra, kjer se razgradijo kot vsaka druga prosta maščobna kislina, vključno s tistimi iz hrane.

Po vsaki terapiji je obvezna športna aktivnost, saj pri postopku kavitacije nastane določena količina limfnega bremena, ki se izloči skozi limfni sistem.

Kavitacija ni primerna za ljudi, ki imajo težave z ledvicami in jetri, za sladkorne bolnike, nosečnice, doječe matere, ženske z vsadki, ljudi s srčnimi težavami, z boleznimi kože (alergije) ...
Več na www.vitaspa.si

VelaSmooth
VelaSmooth je revolucionarna novost v boju proti celulitu, ki jo izvajajo na kliniki Dermatologija Bartenjev – Rogl. Gre za prvi neinvazivni postopek, ki prodre dovolj globoko v maščobno tkivo, da tam sproži spremembe v presnovi. Njegova učinkovitost je klinično dokazana. Po 8–10 ponovitvah je bilo strokovno ocenjeno izboljšanje vsaj 50-odstotno, subjektivna ocena obravnavanih žensk pa je še višja. Ob rednih vzdrževalnih ponovitvah enkrat do dvakrat na mesec se izboljšanje ne le vzdržuje, temveč celo stopnjuje. VelaSmooth je prva in za zdaj edina medicinska naprava proti celulitu, ki temelji na elektro-optični sinergiji, kombinaciji bipolarne radiofrekvence (RF), infrardečega sevanja (IR), masaže in vleka s pomočjo vakuuma. IR in RF segrevata kožo do 15 mm globoko (IR do 5 mm, RF pa 5–15 mm), s tem zvečata presnovo v maščobnih celicah, sledi zmanjšanje maščobnih skupkov. Vakuumski vlek razširi žilje v koži in podkožju, posledično boljša prekrvavitev pa dodatno pospešuje presnovo maščob in tvorbo svežih vezivnih vlaken. Masaža z gnetenjem in vakuumski vlek sproščata zategla vezivna vlakna in izrazito pospešita odtok nakopičene medcelične tekočine v limfatično žilje. Posledično na mestih posega z VelaSmoothom opažamo: bistveno zmanjšanje celulita, preoblikovanje (učvrstitev) obravnavanih delov telesa, izboljšanje krvnega pretoka in ublažitev mišične bolečine po telesni vadbi.

Pred začetkom terapije se bo z vami pogovoril in vas pregledal zdravnik ter vam odgovoril na vaša morebitna vprašanja. Za postopek se uležete na mizo in terapevtka vam moteča mesta premaže z nežno raztopino, ki olajšuje drsenje naprave po koži. Z napravo nato večkrat zapored drsi prek mest s celulitom, dokler koža ne pordi. Pri tem občutite močno, lahko tudi malce neprijetno masiranje in toploto. Postopek se izvaja na stegnih, zadnjici, spodnjem delu trebuha, nadlakteh in zgornjem delu prsnega koša. Med enim obiskom lahko obdelujemo posamezen del telesa ali poljubno kombinacijo. Običajno so postopki dvakrat na teden in trajajo 4–7 tednov zapored. Za vzdrževanje pridobljenega oziroma za razbijanje najbolj trdovratnega celulita pa nato nadaljujemo enkrat do dvakrat na mesec.
Več na www.dermatologija.eu

Beautytek
Čudežni pomlajevalni tretma za lifting obraza in preoblikovanje telesa je najsodobnejša aparatura. Beautytek udobno, varno in neboleče zmanjšuje maščobne obloge, celulit, gladi gube, učvrsti prsi, zmanjšuje strije in brazgotine ter krepi mišice. Rezultati so vidni že po nekaj obiskih. Več na www.harmonija.eu

Pssst!

V 13. številki revije Lisa (izšla danes, 24. marca 2011) boste na deseti strani našli kuponček za nagrado igro, s katerim boste lahko dobili šest kavitacij za 200 eur (redna cena je 360 eur). Več v tiskani izdaji Lise.

Najbolj brano