Prečistimo se!

28. 12. 2009
DOMAČI ČAJ: Vse leto si en dan v tednu med 16. in 19. uro privoščite skodelico doma pripravljenega čaja iz koromača, janeža in kumine. Za večerjo si nato pripravite zelenjavno juho brez krompirja in jabolčni kompot. Spat se odpravite ob 21. uri.  (foto: Fotografija Shutterstock)
Fotografija Shutterstock

Ste v preteklih dneh resnično pretiravali s hrano in pojedin še ni konec? Ne skrbite, v enem tednu boste lahko razbremenili svoj organizem. Preprosti jedilniki, dobrodejni namigi … Sledite našemu programu.

Pomagajmo telesu, da začne svoje ‘veliko čiščenje’. Ko se mu ni treba več ukvarjati z maščobami in alkoholom, se lahko namreč loti čiščenja celic.

Osnovna pravila: Če želimo prečistiti organizem, izboljšati stanje kože in povečati vitalnost, jejmo zelenjavo. Ta pomaga v telesu, ki je zaradi različnih nezmernosti (preveč živalskih maščob, sladkorja, alkohola, tobaka) zakisano, povečati stopnjo bazičnosti. Za začetek sta priporočeni tudi kombinaciji zelenjava in stročnice ter polnovredne žitarice in sadje, ki jima dodamo še kanček olivnega olja, sa to pospešuje praznjenje žolčnega mehurja. Po dveh dneh brez beljakovin lahko obrokom dodamo malo belega mesa ali ribe. Vse skupaj ‘zalivamo’ z ogromnimi količinami zeliščnega čaja, limonade brez sladkorja ter sveže iztisnjenih sadnih in zelenjavnih sokov. Pravi čas: Telo med ‘velikim čiščenjem’ porablja ogromno energije, zato se ga je dobro lotiti med koncem tedna.

2 dneva za globinsko čiščenje

  • SOBOTA
Zjutraj na tešče:

Zajtrk: Skodelica biološko pridelanega zelenega čaja + rezina ali dve polnovrednega kruha + žlica biološko pridelanega timijanovega medu.

Kosilo: Solata z artičokami, špinačo in čičerko. Skuhajte 100 gramov rjavega riža. V ponvi na žlički olivnega olja popecite 250 g špinačnih vršičkov. Nasekljajte spodnje dele artičok (čašice) iz konzerve. Špinačo stresite na krožnik, dodajte nasekljane čašice artičok, rjavi riž in 2 žlici odcejene čičerke (iz konzerve). Začinite z žlico olivnega olja, žličko sojine omake in nekaj kalčki. Poobedek: 1 biološko pridelana banana + 1 mandarina. Popijte: domač zeliščni čaj.

Malica (po želji): Jogurt iz ovčjega mleka + manjša pest odmrznjenih borovnic. Popijte: limonin čaj iz svežih limon, sladkan s timijanovim medom.

Večerja: Juha iz bučk in rukole. Na žlički olivnega olja porumenite 1 čebulo, dodajte 250 gramov rukole, 1 bučko, 1 bio zelenjavno jušno kocko brez maščob in pol litra vode. Kuhajte 15 minut in nato zmešajte z mešalnikom. Glavna jed iz gomoljne zelenjave: očistite in olupite 2 pastinaka, 2 korenčka, 1/2 kolerabe in 100 gramov velike buče. Zelenjavo, ki ste ji primešali žlico olivnega olja in žličko nepekočega karija, nato pol ure pražite na šibkem ognju. Postrezite s skuto. Poobedek: 2 kivija + skuta.

  • NEDELJA
Zjutraj na tešče:

Zajtrk: Velika skodelica zelenega čaj + sadna solata (1 banana + ? ananasa + 1 pomaranča).

Kosilo: Indijska jed iz rdeče leče in zelenjave. Na žlici olivnega olja porumenite 1 narezano čebulo, 1 strok nasekljanega česna in 1 centimeter nasekljanega svežega ingverja. Dodajte 200 gramov rdeče leče, na kolute narezan korenček, na krhlje narezano bučko patišon in nekaj kock jajčevca. Prilijte vodo in kuhajte približno 15 minut. Dodajte 1/2 žličke kurkume, nasekljan koriander in sok zelene limone. Popijte: domač zeliščni čaj.

Malica (po želji): 2 suhi marelici in 3 suhe slive. Popijte: sveže iztisnjen sok pomaranče + korenčka.

Večerja: Kremna juha iz buče hokaido s karijem. Na žlički olivnega olja porumenite 1 čebulo. Dodajte meso manjše buče hokaido in 1 bio zelenjavno jušno kocko brez maščob. Prilijte vodo. Kuhajte 20 minut in zmešajte z mešalnikom skupaj z 1/2 žličke nepekočega karija. Glavna jed: pražena zelenjava s česnom in z zeleno limono. Na šibkem ognju 10 minut pražite 1 nasekljano manjše zeleno kitajsko zelje + nekaj vršičkov brokolija + nekaj trakov kitajskega zelja + 1 strok nasekljanega česna. Začinite s sokom zelene limone, žlico sojine omake in kosmiči alge nori. Po­obedek: solata iz tropskega sadja. Zmešajte na koščke narezan mango, na kolute narezano banano, nekaj koščkov svežega ananasa in meso pasijonke.

3 dni za popolno ravnovesje

  • 1. DAN
Zjutraj na tešče:

Zajtrk: Skodelica bio kosmičev + odmrznjene brusnice + žlica timijanovega medu + skodelica zelenega čaja.

Kosilo: Solata iz belega fižola in kreše. Šop vodne kreše operite in osušite. Na drobne palčke narežite 4 redkvice, 1 korenček in ? kumare. Narezani zelenjavi primešajte 100 gramov belega fižola in krešo. Začinite z žlico olivnega olja, praženimi pinjolami in kanč­kom limoninega soka. Postrezite z morskim jezikom, kuhanim na pari. Poobedek: 1 grenivka. Popijte: domač zeliščni čaj.

Malica (po želji): 1 skuta + 3 žlice borovničevega soka. Popijte: limonin čaj iz svežih limon, sladkan s timijanovim medom.

Večerja: Stročji fižol in trakovi bučk na pari s peteršiljevo omako. Na pari 10 minut kuhajte 150 gramov očiščenega stročjega fižola + na tanke rezine narezano bučko. V manjši ponvi na žlički olivnega olja na šibkem ognju porumenite nastrgan strok česna in nasekljano šalotko. Odstavite in dodajte nasekljana peteršilj in drobnjak, žlico sojine omake in žlico olivnega olja. Z omako prelijte zelenjavo in dodajte pest ajdovih soba rezancev. Poobedek: jabolčni kompot s cimetom (brez sladkorja) + skuta.

  • 2. DAN
Zjutraj na tešče:

Zajtrk: Skodelica biološko pridelanega zelenega čaja + rezina ali dve polnovrednega kruha + žlica biološko pridelanega timijanovega medu.

Kosilo: Azijska solata. V vodi zmehčajte 50 gramov drobnih riževih rezancev. Zmešajte 150 gramov naribanega belega zelja, 2 naribana korenčka in 1 rdečo čebulo. Odcedite riževe rezance, narežite jih s škarjami in zmešajte z zelenjavo. Dodajte nasekljan koriander, žlico sezamovih semen in 100 gramov narezanega na pari kuhanega piščančjega fileja. Poobedek: pomarančna solata z ingverjem. Pomarančnim krhljem primešajte sveže nariban ingver. Popijte: domač zeliščni čaj.

Malica (po želji): Jabolčni kompot brez sladkorja in 2 suhi slivi. Popijte: sveže iztisnjen sok iz ananasa + pomaranče + korenčka.

Večerja: Zelenjavna juha z bisernim ječmenom. V ekonomloncu na žlički olivnega olja popražite na kocke narezana korenček in steblo zelene, 1 na kolute narezan por in 1 nasekljano čebulo. Prilijte 1 liter vode, dodajte 100 gramov bisernega ječmena in 1 bio zelenjavno jušno kocko brez maščob. Kuhajte 20 minut. Glavna jed: humus s svežim koriandrom. V mešalniku zmešajte konzervo odcejene in osušene čičerke, sok 1 limone, 2 žlici omake tahini in 1 deciliter vode. Dodajte šopek nasekljanega koriandra. Poobedek: 1 jogurt iz ovčjega mleka z medom.

  • 3. DAN
Zjutraj na tešče:

Zajtrk: 1 velika skodelica zelenega čaja + sadna solata (1 banana + ? ananasa + 1 pomaranča).

Kosilo: Leča z rdečo peso in s postrvjo. 20 minut kuhajte 100 gramov rdeče in 100 gramov zelene leče in odcedite. Operite 100 gramov motovilca in ga zmešajte z lečo, 1 drobno nasekljano šalotko in 1 manjšo na kocke narezano rdečo peso. Začinite z žlico orehovega olja in nekaj kapljicami jabolčnega kisa. Postrezite z manjšim na pari kuhanim filetom postrvi. Poobedek: 1 banana. Popijte: domač zeliščni čaj.

Malica (po želji): Rižev vafelj + 1 mandarina. Popijte: čaj iz sveže grenivke z medom.

Večerja: Kumarična juha z meto. V mešalniku zmešajte kumaro, ki ste jo olupili in ji odstranili semenje, tekoči jogurt in svežo meto. Glavna jed: zelenjavni ragu iz paradižnika, bučk, jajčevca, paprike in olivnega olja. Po­obedek: biološko pridelano jabolko + 1 jogurt iz ovčjega mleka, sladkan z žličko timijanovega medu.

Razvajanje

V zelo toplo kopel potopite bombažno vrečico z dvema prgiščema grobe morske soli in s pestjo nageljnovih žbic. Nato prilijte 250 mililitrov kave. Lezite v kopel, uživajte 15 minut in hitro švrknite v posteljo.

Elle januar 2010