Povečanje telesne teže, motnje spanja in vpliv na duševno stanje so posledice, če zvečer jeste po tej uri: To je optimalen čas za zadnji obrok

Uživanje hrane pozno zvečer je zelo mamljivo in to pregreho si vsi radi privoščimo. Medtem ko občasno lahkotno prehranjevanje pozno zvečer morda ni poseben problem, pa ima lahko ta navada resne dolgoročne posledice za vaše zdravje in splošno počutje.

Povečanje telesne teže, motnje spanja in vpliv na duševno stanje so posledice, če zvečer jeste po tej uri: To je optimalen čas za zadnji obrok - Foto: Profimedia

Izbira pravega časa za obroke je lahko v veliko pomoč, ko se trudimo shujšati ali pa želimo le stabilizirati telesno težo. Ugotovljeno je bilo, da obstajajo določene prednosti in posledice časovne razporeditve obrokov na našo presnovo. Zato bomo morali nastaviti ure prehranjevanja in se držati določenega časa za večerjo. Kako naj si torej določimo čas za zadnji obrok?

Ob koncu dneva bo vaše telo presnovilo vse, kar vnesete vanj, in če niste dovolj dejavni, da bi porabili energijo, ki ste jo sprejeli, se bo ta shranila kot maščoba, kar bi sčasoma povzročilo slabo zdravje.

Ne spreglejte:

Med delom pozno v noč ali gledanjem najljubših televizijskih oddaj pogosto občutimo lakoto, zaradi česar večinoma zaužijemo težko ali nezdravo hrano. Ves dan se trudimo jesti zdravo in hranljivo hrano, vendar že en napačen obrok ob nepravem času pokvari cel dan trdega dela. Vsa prehrana, bogata z beljakovinami in nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki se je držimo, vadba, ki jo izvajamo, in preverjanje kalorij, ki ga izvajamo, so uničeni zaradi enega obroka.

Ko jeste pozno, se zaužite kalorije ne prebavijo pravilno. Zato se v telesu shranjujejo kot maščoba. Redno pozno večerno prehranjevanje povzroči, da telo kalorije shranjuje kot maščobo, kar vodi do povečanja telesne teže. To lahko povzroči tudi težave, kot sta prebavne motnje in zgaga. Pri tistih, ki večerjajo vsaj dve uri pred spanjem, je tveganje za nastanek raka manjše. Pri moških se je tveganje za nastanek raka na prostati zmanjšalo za 26 %, pri ženskah pa za 16 %.

Če ste med tistimi, ki pogosto jedo pozno zvečer, si oglejte, zakaj je to slabo za vas

Študije razkrivajo, da je tveganje za debelost in prekomerno telesno težo lahko večje glede na čas večerje. Izvedena je bila raziskava, s katero so ugotavljali učinke poznega in zgodnjega prehranjevanja ob strogem nadzoru vnosa hranil, telesne dejavnosti, spanja in izpostavljenosti svetlobi. Po tej študiji pozno prehranjevanje vpliva na naš metabolizem. Pozen obrok bi namreč povečal občutek lakote, vendar bi tudi zmanjšal izgorevanje kalorij. Poleg tega bi to vplivalo na delovanje hormonov, ki uravnavajo apetit, kar bi spodbudilo pridobivanje telesne teže. 

Tukaj je pet posledic poznega prehranjevanja!

Povečanje telesne teže

Ponoči se prebava v telesu upočasni. Prav tako ni tako učinkovito pri izgorevanju kalorij kot podnevi. Uživanje hrane ponoči je že dolgo povezano s povečanjem telesne teže.

Vpliv na duševno zdravje

V trenutku, ko niste spali, kot ste pričakovali, se zbudite razdraženi in slabe volje. Zaradi poznega prehranjevanja zmotimo telesno uro svojega telesa. Zaradi tega je večja verjetnost za depresijo in tesnobo.

Povečan krvni tlak

V primeru, da je telesna ura napačno naravnana, lahko pride do resnejših posledic, vključno s povečanim tveganjem za bolezni srca in sladkorno boleznijo. Študije povezujejo visok krvni tlak ali hipertenzijo in višjo raven sladkorja v krvi na tešče z navado, da jemo pozneje zvečer ali večerjamo veliko čez idealno uro 19.00.

Slaba prebava

Če ste nagnjeni k zgagi in refluksu kisline, bi verjetno morali ponovno oceniti časovno razporeditev obrokov. Če večerjate pozno zvečer, to povzroča številne želodčne težave. Hrana se namreč ne prebavi pravilno in povzroči prekomerno izločanje kisline v želodcu. Zato ljudem pogosto svetujemo, naj se po zaužitju zadnjega dnevnega obroka raje sproščeno sprehodijo, namesto da bi šli takoj spat.

Motnje spanja

Osebe, ki jedo pozno, običajno pozno spijo. Posledica tega je moten spalni cikel in neprespane noči.

Kako pozno je pravzaprav pozno?

Pozno je običajno v treh urah po tem, ko ste zaspali. Če torej delate ves dan in običajno spite od 12.00 do 8.00, je "pozno" od 21.00 do 12.00. Ob koncu dneva bo vaše telo presnovilo vse, kar vnesete vanj, in če niste dovolj aktivni, da bi porabili energijo, ki ste jo sprejeli, se bo ta shranila kot maščoba, kar bi sčasoma povzročilo slabo zdravje.

Nedavne medicinske študije so pokazale, da je prehranjevanje med 12. in 23. uro povzročilo višje ravni glukoze, inzulina in holesterola v krvi kot prehranjevanje med 8. in 19. uro. Če je torej vaš cilj zmanjšati telesno maščobo ali holesterol, bi bilo morda koristno, da poskusite omejiti svoje poznopopoldanske prehranjevalne navade.

Kakšne so prednosti zgodnjega uživanja večerje?

Zgodnje večerjanje daje telesu več časa, da stabilizira raven sladkorja v krvi, kar prispeva k temu, da se počutite manj utrujeni in razdražljivi. Poleg tega vam zgodnja večerja daje več energije za opravljanje dejavnosti pred spanjem. Če hrano zaužijete tik pred spanjem, se hrana ne prebavi pravilno, saj poležavanje povzroča številne težave, kot so kislinski refluks, plini, napihnjenost ali bolečine v trebuhu. 

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Čudežna mešanica, ki obljublja izgubo kilogramov: Kombinacija, ki združuje dve shujševalni sestavini, ne slovi po okusu, a daje neverjetne rezultate

Priporočamo tudi:Vrača se še en trend z začetka tisočletja: Mini in midi krila letošnjo jesen in zimo nosimo le tako

Najbolj brano