Se že več let borite z mučnimi migrenami? Vaše migrene imajo rešitev, če se izogibate tem ključnim živilom, ki jih imamo pogosto najraje

Obstajajo različne vrste glavobolov, kronični tenzijski glavoboli in migrene, z različnimi vzroki in simptomi. Ena od obstoječih vrst migrenskih glavobolov je posledica pomanjkanja encima diaminoksidaza ali DAO.

Se že več let borite z mučnimi migrenami? Vaše migrene imajo rešitev, če se izogibate tem ključnim živilom, ki jih imamo pogosto najraje - Foto: Profimedia

Ogromno ljudi trpi za migrenami, ta patologija pa ima posledice, ki presegajo zgolj bolečino. Vpliva tudi na družbeno, družinsko in poklicno področje ter predstavlja javnozdravstveni problem, saj, kot pojasnjujejo strokovnjaki povzroča visoke stroške za nacionalni zdravstveni sistem zaradi velikega števila povezanih obiskov zdravnikov, nujne medicinske pomoči in hospitalizacij bolnikov s pogostimi in intenzivnimi epizodami. 

Pomanjkanje encima DAO povzroča visoke ravni histamina v telesu, kar med drugim povzroča migrene in glavobole.

S prehranjevanjem in s prehrano z nizko vsebnostjo histamina lahko z dietnim zdravljenjem dosežemo naravno zdravilo. Novi dosežki na področju prehrane pomagajo zmanjšati napade glavobola s prilagojeno prehrano in dodatkom diamin oksidaza.

Ne spreglejte:

Študije so pokazale, da bolniki posegajo po različnih načinih zdravljenja, med drugim z oralnim zdravljenjem migren, za katere pa se je izkazalo, da že po 12 mesecih opustijo zdravljenje. Poleg tega se je izkazalo, da je le nekaj od njih popolnoma učinkovitih (so le zmerno učinkoviti), pri mnogih drugih pa so težave s prenašanjem določenih zdravil. Govorimo o rešitvah, kot so na primer kontracepcijske tabletke v primeru migrene, in celo o nekaterih antidepresivih, ki delujejo kot preventiva migrene.

Študije se zdaj osredotočajo na iskanje načinov zdravljenja, ki jih je lahko prenašati, so učinkoviti in zaradi katerih bolniki ne opustijo zdravljenja. Pri peroralnih preventivnih zdravilih se lahko zgodi, da bolnik pozabi vzeti zdravilo, zato zdravila niso tako učinkovita. Če je preventivno zdravljenje učinkovito, se število dni migrene in njena intenzivnost zmanjšata, kar bolniku omogoči ustrezen nadzor nad bolečino in izboljša kakovost življenja. Pravilna diagnoza vzrokov migrene tako vodi do zdravljenja, ki lahko dosledno izboljša kakovost življenja prizadetih posameznikov.

Če imate migreno, obstaja še ena možnost, ki je morda niste raziskali: pomanjkanje DAO. 

Če ste poskusili že vse in nič ne pomaga, obstaja 87-odstotna verjetnost, da je vzrok pomanjkanje encima diamin oksidaza, zaradi katerega se v telesu začne kopičiti histamin.

Kaj je DAO?

Diaminooksidaza ali DAO je encim v prebavnem sistemu, ki razgrajuje histamin, prisoten v nekaterih živilih. Ko encim preneha pravilno delovati, se v telesu začne kopičiti histamin, kar povzroči škodljive učinke v številnih sistemih in organih. Z drugimi besedami, to se zgodi, kadar je DAO pomanjkljiv.

Histamin je odgovoren za različne telesne funkcije, med drugim za boj proti alergenom kot del imunskega odziva, komunikacijo z možgani in spodbujanje sproščanja želodčne kisline za lažjo prebavo. Čeprav ima histamin pomembno vlogo za vaše zdravje, lahko prevelika količina histamina postane resna težava. Histaminska intoleranca pomeni, da imate preveč histamina, kar lahko povzroči različne simptome in zdravstvene težave. Med njimi so tudi migrene.

Kot pojasnjujejo strokovnjaki, je ta primanjkljaj lahko primarni ali sekundarni. Primarna pomanjkljivost se nanaša na spremembe v genu, ki kodira encim (prisoten od rojstva). Sekundarno pomanjkanje DAO se lahko pojavi v življenju, med drugim zaradi prebavnih težav ali uživanja nekaterih zdravil. 

Vloga histamina in primanjkljaja DAO pri migreni in glavobolu

Histamin je biogeni amin, ki je zelo razširjen v telesu in je vključen v različne procese v okviru normalnega delovanja telesa, med katerimi so prebavni procesi, uravnavanje ožilja, alergijske reakcije in vnetni procesi.

Histamin je biogeni amin, ki ga je mogoče najti v več živilih vsakodnevne prehrane, zlasti pa ga je mogoče v velikih količinah najti v živilih, ki so pogosto izpostavljena kot sprožilci migrene pri dovzetnih ljudeh.

Povezava med migrenami in histaminom ni nova. Številni zdravniki predlagajo, da se izločijo čokolada, kava, paradižnik in druga živila z visoko vsebnostjo histamina kot možni sprožilci. Pri vodenju dnevnika migrene borci z migreno pogosto ugotovijo, da so lahko sprožilec določena živila z visoko vsebnostjo histamina. Zahvaljujoč raziskavam pa končno bolje razumemo, kako sta migrena in histamin povezana.

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje s kroničnimi migrenami višjo raven histamina v plazmi in povečano število možganskih mastocitov, ki sproščajo histamin. Znanstveniki so ugotovili, da ima do 90 % bolnikov z migreno pomanjkanje diamin oksidase (DAO), encima, ki je odgovoren za razgradnjo histamina. Študije kažejo, da lahko pomanjkanje DAO poveča tveganje za nastanek migrene, medtem ko lahko dodajanje DAO zmanjša trajanje migrenskih napadov.

Kot sprožilci migrene ali glavobola v skupkih najpogosteje navajajo čokolado, sir, agrume, zlasti alkohol (vino in pivo), mesne izdelke, suho sadje, kavo in nekatere aditive.

Mnoga od navedenih živil so potencialno bogata z biološko aktivnimi amini: histaminom, tiraminom in drugimi.

Presežek histamina, bodisi zaradi prevelikega eksogenega vnosa bodisi zaradi napake pri njegovi razgradnji, povzroči kopičenje v plazmi. Presežek te snovi je povezan s prebavnimi, kožnimi in nevrološkimi boleznimi, zlasti z migreno.

Veliko število raziskav kaže na histamin kot biokemični mediator, vpleten v patofiziologijo glavobola ali migrene. Nekatere druge opisujejo glavobol kot enega glavnih simptomov, povezanih z visokim vnosom histamina ali drugih biogenih aminov.

Test, ki odkrije pomanjkanje DAO

Razvit je test, s katerim lahko v 10 dneh ugotovite, ali imate to pomanjkanje DAO. To lahko storite tudi doma ali pa se odpravite v zdravstveni center. Če se odločite za testiranje doma, bo komplet z vsem potrebnim za odvzem vzorca, ki je podoben testom COVID, vendar z uporabo tampona na straneh ust, prišel v 24-48 urah.

Ko je test pozitiven (tj. ko se potrdi, da vam primanjkuje tega encima), je priporočljivo, da se izogibate stvarem, ki ga povzročajo: fermentiranemu alkoholu, prekajenim ribam, konzervirani hrani, ocvirkom, oreščkom, mlečnim izdelkom, čokoladi in špinači. Poleg tega obstajajo dodatki, ki lahko pomagajo preprečiti ta primanjkljaj in obnoviti raven DAO v telesu, da lahko še naprej razgrajuje hrano, bogato s histaminom, in tako zmanjša simptome, kot so migrene.

In ko ste poskusili že vse, je tu nova luč kot pomoč pri odpravljanju težav. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Imate okrogel obraz in razmišljate o frufruju? Frizerji trdijo, da vam bo najbolj pristajala ena izmed teh šestih pričesk

Priporočamo tudi: Cenjenje orgazma kot dejanja samopomoči: Kaj točno se zgodi z našim telesom, ko doživimo orgazem?

Najbolj brano