Pokrovitelja projekta:

Cenjenje orgazma kot dejanja samopomoči: Kaj točno se zgodi z našim telesom, ko doživimo orgazem?

Ali zamujate neverjetne koristi orgazma za zdravje? Ne glede na to, ali ste sami ali s partnerjem, je orgazem povezan s kaskado različnih hormonov, ki ima številne daljnosežne koristi, začenši s pozitivnim vplivom na zdravje naše medenice in hormonov.

Cenjenje orgazma kot dejanja samopomoči: Kaj točno se zgodi z našim telesom, ko doživimo orgazem? - Foto: Profimedia

Ali vam je bil že kdaj v življenju predpisan orgazem? "Ko sem pred nekaj meseci odhajala iz ordinacije svojega zdravnika, me je presenetilo, da sem na seznamu priporočil za zdravljenje svojih materničnih fibroidov našla točno to besedo. "Svojim pacientkam rečem, naj orgazem uvrstijo na seznam opravil," potrdi Jo Zasloff, diplomirana babica. "To je recept, ki ga dejansko dam ljudem." Medtem ko se popkulturni prikazi ženskega orgazma še naprej razvijajo - od Jane Fonda v pretiranem stroju v filmu Barbarella iz leta 1968 do Mirande in Cheja v kuhinji v filmu In kar tako -, so dejanske koristi orgazma še vedno manj raziskane. Zdi se, da so orgazmi morda bolj povezani z našim splošnim zdravjem, kot jim pripisujemo.

Kaj točno se zgodi, ko doživimo orgazem? Intenzivno krčenje maternice spremljajo popotresni sunki, ki imajo učinek valovanja po vsem telesu in možganih. "Ženski orgazem je spremenljiv, kratkotrajen občutek intenzivnega užitka, ki ga spremljajo neprostovoljne ritmične kontrakcije medeničnega obmodka, pogosto s sočasnimi kontrakcijami maternice in anusa," pojasnjujejo strokovnjaki. Ker se sprožijo vsi živčni občutki, je vaša lateralna orbitofrontalna skorja, področje, ki je odgovorno za uravnavanje logike in sposobnosti razmišljanja, manj aktivna, vzburjenost pa se poveča," pravi Monica Grover, dr. medicine, porodničarka v newyorški kliniki.

Kaskada različnih hormonov, ki se sproščajo ob orgazmu, ima lahko številne daljnosežne koristi, začenši s pozitivnim vplivom na zdravje naše medenice. "Maternica je mišica, ki jo je treba uporabljati in vaditi, zato bi morali ljudje skrbeti za njeno moč tako kot za moč preostalega telesa," pravi Zasloff. Mišica medeničnega dna (pod maternico, mehurjem in črevesjem) je povezana s hrbtnimi in trebušnimi mišicami, zato je njena krepitev (pri kateri pomagajo orgazmi) ključna, da se izognemo obremenitvam in pomagamo pri morebitnem dvigovanju težjih bremen, dodaja porodničarka Monica Grover. "Močne in prožne mišice podpirajo naše medenične organe, preprečujejo prolaps, bistveno spreminjajo vzorce zaprtja in nam pomagajo ohranjati nadzor nad mehurjem v starosti," pravi zdravnica kitajske medicine Janine Mahon iz Nove Mehike. Nekateri tudi verjamejo, da lahko napor materničnih mišic pri orgazmu pomaga pri odpravljanju fibroidov (nerakavih izrastkov v maternici), zato jih včasih priporočajo v primerih, kot je moj.

Povečanje ravni dopamina, oksitocina, noradrenalina in testosterona pri orgazmih lahko naredi čudeže za naše duševno in čustveno počutje. "Ti hormoni in sproščanje kemikalij lahko sinergično izboljšajo naše razpoloženje in kognicijo ter zmanjšajo anksioznost in odzive na stres," pravi Grover. Alexiades opozarja na nedavno študijo, ki je pokazala, da je bila redna spolna aktivnost v času pandemije povezana z bistveno nižjimi ocenami anksioznosti in depresije. Povečan pretok krvi in upad kortizola (sprožilca vnetij) sta koristna tudi za kožo. "Nedavne študije so pokazale, da oksitocin dejansko zavira staranje kože," pravijo strokovnjaki. Monica Grover pa dodaja, da je ključno tudi sproščanje estrogena pri orgazmu: "Ta je pomemben kot gradnik za sintezo kolagena in njegovo strukturno celovitost." 

Tisti, ki so zadnja leta poskušali usklajevati službo in varstvo otrok, bodo navdušeni, ko bodo izvedeli, da lahko orgazmi izboljšajo tudi kakovost našega spanca. Prvič, z blokiranjem kortizola - "Prav presežek kortizola, ki se ponoči pretaka po telesu, lahko ohranja naš um buden, telo pa utrujeno," pravi Mahon - in z zmanjšanjem ravni stresnega odziva, kar lahko poveča počasno valovanje spanja REM. "Melatonin je ključnega pomena za kakovosten spanec, ta hormon pa se proizvaja tudi iz serotonina, ki se med orgazmom poveča," pravi Monica Grover. Orgazmi lahko s sprožitvijo in sproščanjem dopamina olajšajo bolečine, povezane s težavami, kot so menstrualni krči in migrene. Dopamin lahko pomaga povečati prag tolerance za bolečino, saj je znano, da ima lastnosti, ki zavirajo receptorje za bolečino. Obstajajo celo študije, ki orgazme označujejo kot koristne za odpornost.

Čeprav so koristi jasne, obstajajo tudi številne ovire, tako fizične kot psihološke, ki nekaterim otežujejo doseganje orgazma. "Včasih zaradi pomanjkanja vzburjenosti, libida, stimulacije ali težav, povezanih z zdravili, preprosto ni dovolj pretoka krvi v klitoris," trdijo strokovnjaki in dodajo, da to spada pod žensko spolno disfunkcijo, ki jo občuti 40 % žensk. Obstajajo tudi anatomski dejavniki, kot je prevelika klitoralna kapuca ali majhen klitoris, v menopavzi in postmenopavzi pa lahko nezadostno vlaženje nožnice otežuje doseganje orgazma. Psihološke ovire lahko vključujejo večje zadržke, povezane s preteklimi travmami, ali celo krivdo, povezano s kulturnim ali družinskim sramom, povezanim s spolnostjo in užitkom. Stres, tesnoba in negativna telesna podoba so prav tako pomembni dejavniki, ko gre za ženske, ki imajo težave z doseganjem orgazma.

Ko Monica Grover svoje paciente spodbuja, naj poskušajo vsakih nekaj dni doživeti orgazem, nima v mislih seksa ali penetracije. "Večinoma se osredotočam na pomen stimulacije materničnega mišičja, kar lahko storite z vaginalnim ali klitoralnim orgazmom," pravi. Ena prednost ni večja od druge - kar je treba ponoviti glede na dolgoletno poudarjanje vaginalnega orgazma v patriarhalni družbi."

Vagino in klitoris povezujejo poti živcev, ki vstopajo v vaginalni kanal, zato ju je težko razlikovati. Ni pomembno, kakšno vrsto orgazma doživite; najpomembneje je, da se prepustite.

Začnite s tem, da se dotaknete sebe in se naučite (ali ponovno naučite), kaj vam je prijetno. Če potrebujete pomoč, razmislite o naložbi v spolno igračo - izbira blagovnih znamk še nikoli ni bila boljša. Pomagajo lahko tudi lubrikanti in serumi, s čimer lahko še okrepite svoj orgazem. Obstajajo tudi tretmaji v ordinacijih, ki za povečanje pretoka krvi uporablja PRP (plazmo, bogato s trombociti). 

Zdravnica kitajske medicine primerja orgazem z dejanjem sprejemanja, ki je globoko regenerativno. "Redko najdemo čas, da bi se v našem življenju, ki je pod velikim pritiskom in je usmerjeno v dosežke, popolnoma prepustili," pravi. Nekateri ga celo primerjajo z meditacijo. V vsakem primeru se zdi, da je sposobnost, da pobegnemo iz glave in se povežemo s svojim telesom, trenutno najpomembnejša vrsta skrbi zase.  

Povzeto in prirejeno po članku z VOGUE US

Preberite še: Prehranska dopolnila, ki jih morate vključiti v svoj vsakdan, če ste v obdobju menopavze: Olajšajte simptome menopavze in poskrbite za svojo "žensko"

Priporočamo tudi: Sprejemanje staranja s premagovanjem družbenih predsodkov: Kako se znebiti utečenih miselnih vzorcev in pozabiti na boleče klišeje