Je Covid–19 najhuje prizadel ženske v menopavzi? Poglejte, zakaj so številni strokovnjaki v to prepričani

Doslej je bil poudarek na reševanju življenj med pandemijo, zdaj pa se vse bolj priznava, da se ljudje soočajo z dolgoročnimi posledicami okužbe s covidom. Toda tudi osnovna vprašanja, kot so zakaj se nekateri borijo z dolgotrajnejšo okužbo in ali si bodo vsi popolnoma opomogli, so prežeta z negotovostjo.

Je Covid–19 najhuje prizadel ženske v menopavzi? Poglejte, zakaj so številni strokovnjaki v to prepričani - Foto: Profimedia

Ko je globalna pandemija covid napredovala, so se pojavili dokazi, da se pri nekaterih bolnikih lahko pojavijo dolgotrajni multiorganski simptomi in zapleti po začetnem obdobju akutne okužbe in bolezni. Ocenjuje se, da 2 % ljudi, ki so preboleli koronavirus, še vedno trpi zaradi vplivov virusa in to kar tri mesece pozneje. Zadeva je dobila ime in sicer dolgotrajni covid ali post-covid sindrom. Gre za skupek znakov in simptomov, ki se pojavijo med pozitivno diagnozo covid-19 ali po njej in trajajo več kot 12 tednov po izpostavitvi.

Presenetljivo je, da "dolga covid" izkušnja nikakor ni povezana s tem, kako huda je bila začetna okužba.

Seznam trajnih in novih simptomov, o katerih so poročali bolniki, je obsežen, vključno s kroničnim kašljem, težko sapo, stiskanjem v prsih, kognitivno disfunkcijo in izjemno utrujenostjo. Oboleli najpogosteje potožijo glede zasoplosti, kronične utrujenosti, zdi se jim, da niso zmožni razmišljati, ter svoje stanje poimenujejo kot “megla v glavi”, soočajo se s tesnobo in depresijo.

"Dolgotrajni primeri covida, s katerimi sem se ukvarjal, so bili v glavnem ljudje, ki so bili pred boleznijo v dobri formi in popolnoma zdravi, po bolezni, ko naj bi covid že preboleli, pa so se še naprej soočali z nenavadno in močno utrujenostjo, izčrpanostjo, imeli so težave s spominom, depresijo, tesnobo, opazili so močno razbijanje srca in zasoplost po vsaki aktivnosti. Na žalost ni zdravila in tudi ni mogoče napovedati, kako dolgo se bodo simptomi še nadaljevali, kar je morda za bolnike najhuje."

Odkar se je pandemija začela, marca prejšnje leto in vse do danes, ljudje poročajo, da se po bolezni nikakor ne morejo spraviti v svoj stari, polni zagon. Po več tednih okrevanja nadalje čutijo utrujenost, hudo izčrpanost, ter po mnenju obolelih najhujši simptom, izguba vonja in okusa. Do zdaj zbrane raziskave in podatki kažejo, da "simptomi pogosto niso specifični, lahko se spreminjajo in se razvijajo".

Nedavna študija, ki jo je izvedel King's College v Londonu, je pokazala, da so ženske, stare med 50 in 60 let, najbolj dovzetne za dolgotrajni razvoj covida - 19. Zanimivo je, da je raziskava pokazala, da imajo ženske v tej starostni skupini osemkrat večjo verjetnost, da se bodo soočile z dolgotrajnejšimi simptomi, kot pa ženske med 18 in 30 letom. 

Povprečna starost ženske, ki nastopi z menopavzo je 51 let, večina žensk pa je v perimenopavzi v že 40-ih letih. Mnogi simptomi dolgotrajne bolezni covid so podobni simptomom perimenopavze in menopavze. Podobno kot pri drugih povirusnih sindromih je tudi "Long Covid" pogostejši pri ženskah, pri čemer se zdi, da so še posebej prizadete tiste, ki končajo svoje reproduktivno življenje. Verjetno je, da koronavirus neposredno vpliva na delovanje jajčnikov in proizvodnjo hormonov. Virus, odgovoren za covid-19, vstopi v celice prek specifičnega receptorja, ki je prisoten na jajčniku. Hormona estrogen in testosteron sta proizvedena s pomočjo jajčnikov, njihova raven pa se v času perimenopavze in menopavze zmanjša.

Da je resnično nekaj na tem, priča tudi mnogo žensk, ki so po okužbi z virusom covid-19 opazile spremembe v svojem menstrualnem ciklusu, od lažjih, zamujenih menstruacij, celo do dodatnih, bolečih menstrualnih ciklov. Veliko žensk z dolgotrajno boleznijo covid je opazilo, da se njihovi simptomi slabega počutja poslabšajo tik preden napoči čas za menstruacijo, ko so ravni estrogena najnižje. Zgodnja študija iz Wuhana je pokazala, da so imele ženske z nizko koncentracijo estrogena hujši potek bolezni s covid-19. Estrogen ima ključno vlogo pri zdravju žensk in nenormalno nizke ravni lahko vodijo do neplodnosti, osteoporoze, pomanjkanja spolnega nagona in depresije. 

Raziskava King's College v Londonu je sicer vključevala študijo, ki je bila izvedena le na majhni skupini ljudi, okoli 4.182, ki so uporabljali aplikacijo Covid Symptom Study, zdravniki pa opozarjajo, da je to vseeno premajhen vzorec, da bi lahko govorili o trdnih dokazih. Nihče od intervjuvanih pa ni bil sprejet v bolnišnico med prvotno sumljeno ali potrjeno okužbo. Znan je primer 50-letne ženske, za katero se domneva, da je zbolela marca, po 15 dneh, ko je že verjela, da si je opomogla, pa jo je prizadela huda utrujenost.  "Bilo je tako, kot da bi me povozil avto, je trdila”. Po do sedaj znanih podatkih, si zdravniki upajo trditi, da naj bi na dolgotrajnejši potek bolezni imela vpliv predvsem teža in starost ter že obstoječa bolezenska stanja, kot so avtoimunske bolezni.  

Ne glede na to, ali ste moški ali ženska, dolgotrajna bitka s covidom nikakor ni prijetna izkušnja.

Zdravniki trdijo, da so pri svojih pacientih iz prve roke ugotovili, kako izčrpavajoč je lahko dolgotrajen covid. Še posebej je naporen za mlajše ljudi, ki so bili še pred pandemijo polni energije, potem pa jih je ta “udarila” po vseh vidikih življenja. Na njih ni vplivala samo ekonomsko, ampak tudi fizično in duševno, ker se jim njihova zdravstvena ter fizična kondicija nikakor ne povrne, sami pa so bili pred boleznijo navajeni na popolnoma drugačen potek življenja.

Čeprav je lahko okrevanje dolgotrajen postopek, je "v glavnem podporno zdravljenje, pregled anamneze in obvladovanje simptomov" mogoče. Zdravniki svetujejo, da si vzamete dovolj časa zase, ne hitite na delo, naj bo počitek vaša prioriteta ter poskrbite za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ne pozabite na jemanje dodatkov kot so vitamini D in C, cink in če je vaše razpoloženje težavno, so vam na voljo antidepresivi in svetovanje. Čustvena podpora je tudi ključni dejavnik pri okrevanju, zdravniki svetujejo, da ostanete povezani s svojimi najbližjimi in ključno, bodite potrpežljivi, ne prehitevajte svojih dejanskih moči, bodite nežni in prijazni do svojega telesa.

Povzeto po članku z Vogue UK.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Internet se je zaljubil v 21-letnega postavnega pranečaka kraljice Elizabete

Priporočamo tudi: Vrnila se je ta osovražena pričeska s začetka tisočletja, ki jo bomo letos želeli vsi

 

Najbolj brano