Dieta, s katero je Blake Lively dosegla postavo boginje: Metoda 80/20 je enostavna tehnika prehranjevanja, ki vam omogoča zdravo hujšanje in pravi užitek

Ne glede na to, ali se želite bolje prehranjevati, da bi shujšali, povečali svojo energijo ali okrepili svoje zdravje, je težko vsakič znova sprejeti zdravo odločitev.  Zato na tem mestu pride na vrsto načrt 80/20. To je prilagodljiv načrt, ki temelji na ideji doslednosti - da ima največji učinek tisto, kar počnete večino časa. Tako preprosto, a tako učinkovito.

Dieta, s katero je Blake Lively dosegla postavo boginje: Metoda 80/20 je enostavna tehnika prehranjevanja, ki vam omogoča zdravo hujšanje in pravi užitek - Foto: Profimedia

Da bi shujšali, ni prave skrivnosti: zmanjšati morate vnos kalorij in/ali povečati porabo energije. Na papirju je vse tako preprosto, vendar ko je potrebno nove ideje in načrte spraviti v prakso, pa se vsem nam pogosto zatakne, že pri tako preprosti stvari, kot je sam začetek novega obdobja. Ste že razmišljali, kako bi v svoj vsakdan uvedli zdrave spremembe, ne da bi se pri tem prikrajšali, a kljub temu zagotovili rezultat? Morda poznamo rešitev, ki obljublja prav to in je tako enostavno, da se ne boste niti zavedali, da je vaše telo pravzaprav že na pravih tirnicah.

Ne spreglejte:

Metoda 80/20: najprej pomislite na užitek, šele nato na željo po hujšanju

Uvedite pravilo 80/20, ki je pravzaprav "vse v zmernih količinah". In kaj to pomeni v praksi: V 80 odstotkih primerov se prehranjujete zdravo, v 20 odstotkih pa si privoščite razvajanje. Sliši se odlično, kajne? Še bolje pa je, da je to očitno prava miselnost, ki jo je treba prilagoditi, da bi prišli v formo. Pravzaprav je Blake Lively pred kratkim priznala, da ji je ta pristop s pomočjo trenerja Dona Saladina pomagal, da se je spravila v formo pred filmskimi vlogami. (Pomembna opomba: nekateri ljudje uporabljajo besedno zvezo "pravilo 80/20", ki pomeni, da je 80 odstotkov hujšanja pravilno prehranjevanje in 20 odstotkov vadba, vendar se v tem članku osredotočamo le na to, kako se pravilo 80/20 obnese kot načrt prehrane.)

Pravilo 80/20 pravzaprav ni dieta - gre za način razmišljanja o vnosu hrane.

Vendar pa upoštevanje pravila 80/20 ni tako preprosto, kot da 80 odstotkov časa grizljate solate, preostalih 20 odstotkov pa ogromne sladice z vročim prelivom. Za uspešno hujšanje obstajajo najboljše prakse. Če se boste pravilno odločili, vam lahko ta pristop k prehranjevanju pomaga doseči zastavljene cilje. 

Danes vemo, da je uspešno hujšanje predvsem stvar dolgoročnega vzdrževanja zdrave prehrane. Če želite shujšati in nato spet pridobiti težo, je to nesmiselno. Zato je treba poiskati metodo ali dieto, ki ni zelo omejujoča in ne zelo restriktivna ter vam bo zagotovila dolgoživost, tako da boste zlahka sledili njenim zapovedim več tednov, mesecev ali celo let pri najbolj nežnih metodah.

Ime dieta 80/20 izhaja iz Paretovega zakona ali načela, ki ga je uvedel italijanski ekonomist Vilfredo Pareto in ki pojasnjuje, da je približno 80 % učinkov posledica 20 % vzrokov. Če ne razumete takoj, kaj imamo v mislih, ko gre za hrano, je to pravzaprav zelo preprosto: gre za to, da 80 % časa jeste zdravo, preostalih 20 % pa uživate.

Cilj je preprost: sprejeti zdravo prehrano brez frustracij, saj lahko brez težav dvakrat na teden pojeste vaš najljubši pregrešni obrok.

Kako nam metoda 80/20 lahko pomaga pri hujšanju?

Pravilo 80/20, ki ga mnogi imenujejo tudi dieta 80/20, ko govorijo o hujšanju, čeprav pravzaprav ni dieta v tradicionalnem smislu, lahko uporabite na številnih področjih svojega življenja, ki potrebujejo odmerek zmernosti, saj je dovolj upoštevanja in omejevanja, da opazite spremembe, vendar ne toliko, da se ne bi mogli sprostiti in uživati.

Če to pravilo prenesete na svojo prehrano, 80 odstotkov časa uživajte zdravo hrano, preostalih 20 odstotkov časa pa se prehranjujte bolj svobodno. "Ključni del tega načrta je določiti, katera živila predstavljajo dobre kalorije in katera slabe," pravijo strokovnjaki. Pomembno je izmeriti razmerje med dobrimi kalorijami, kot so tiste iz sadja, zelenjave, oreščkov, semen in fižola, in slabimi kalorijami, kot so tiste iz rafiniranega sladkorja, rafiniranega žita, sira in drugih živalskih beljakovin z visoko vsebnostjo maščob.

Kako je v resnici videti metoda 80/20?

Upam, da ste do zdaj že ugotovili, da dieta 80/20 ni dovoljenje za uživanje zdrave ali nezdrave hrane. Kako se torej začeti prehranjevati kot 80/20 profesionalec? To je odvisno od tega, ali jo uporabljate za dnevni ali tedenski vnos kalorij.

Vsakodnevno prehranjevanje po načelu 80/20:

Večino svojih obrokov in prigrizkov napolnite z zdravimi, hranilno bogatimi živili. Ko pride čas za 20-odstotno razvajanje, popoldne posežete po vrečki čipsa, kozarcu vina ob večerji ali nekaj kvadratkih temne čokolade za sladico.

Tedensko uživanje hrane v razmerju 80/20:

Pet dni zapored se držite svojih kaloričnih ciljev (recimo ob delavnikih). Ni vam treba biti preveč strogi - to bi vas lahko zamikalo, da bi se ob koncu tedna pretirano nagibali v drugo smer - vendar bi se morali od ponedeljka do petka truditi, da bi se čim bolj približali 100 odstotkom zdravih izbir. Ko pride konec tedna, sprostite svoje kalorične cilje.

Upoštevajte, da je napisano "sprostite" in ne "vrgel skozi okno". Pretiravanje ob 20 odstotkih kalorij, kot je na primer uživanje hitre hrane za vsak obrok, vam ne bo pomagalo pri doseganju ciljev hujšanja. Za zajtrk si na primer privoščite porcijo svojih najljubših kosmičev, zdravo kosilo, kozarec najljubšega vina ob večerji in za sladico košček (ali dva) temne čokolade, ki vas bo nežno pobožala.

Prirejeno po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Zara je izdala najbolj zaželen kos te sezone - pleteno midi obleko naših sanj, ki je to jesen ne boste želeli sleči

Priporočamo tudi: To živilo jejte v popoldanskem času in se poslovite od napihnjenosti: Poskrbi za zdravje vašega črevesja in spodbuja izgubo kilogramov

Najbolj brano