8-urna dieta je trenutno najbolj priljubljena na svetu: Lahko jeste vse, vendar le za omejeno obdobje

Dieta 16:8 temelji na predpostavki, da 8 ur jeste normalno in 16 ur ne jeste ničesar, dieta pa zato zagotavlja hitro hujšanje. Ta vrsta prekinitvenega posta je lahko omejujoča, vendar vam ni potrebno šteti kalorij.

8-urna dieta je trenutno najbolj priljubljena na svetu: Lahko jeste vse, vendar le za omejeno obdobje - Foto: Profimedia

Prekinjenemu postu se posveča veliko pozornosti kot načinu hujšanja in bolj zdravega počutja na splošno. Vse vrste prekinitvenega posta (imenovanega tudi časovno omejeno prehranjevanje ali intervalno prehranjevanje) se držijo istega temeljnega koncepta: vsak dan jejte, kar želite, vendar le v določenem obdobju. V preostalem času ne zaužijete ničesar razen vode. 
Ena izmed najbolj priljubljenih vrst prekinitvenega posta je dieta 16:8, pri kateri vnos hrane omejite na 8-urno obdobje in 16 ur ne zaužijete nobene hrane. Nekateri jo imenujejo dieta 16:8 ali post 16:8. Prav zaradi svoje preprostosti in učinkovitosti je eden najbolj priljubljenih na svetu.

Velika zagovornica te diete je Jennifer Aniston, ki pravi, da nikoli ne zajtrkuje prav zato, ker spoštuje dieto 8/16.

Ne spreglejte:

Kaj je dieta 16:8?

Dieta je zelo preprosta dieta, ki temelji na naslednjih dveh načelih:

Čez dan normalno jeste 8 ur.
Ob 16. uri ne jeste ničesar, dovoljeno je le piti vodo, kavo, čaj in nesladkane pijače.

Ta dieta kuri maščobe, obnavlja celice in spodbuja hitrejše delovanje možganov. S pomočjo te diete si vaše telo oddahne. Zaradi nenehnega prehranjevanja morajo vaš prebavni sistem, jetra in ledvice nenehno delati, da prebavijo hrano, absorbirajo hranila in odstranijo odpadke. Postenje telesu omogoča počitek, tako da lahko spet začne učinkovito delovati. Tako kot vi delate bolje po počitku, bo tudi vaše telo delovalo bolje. Zaradi razstrupljanja in boja proti vnetjem je post najboljša tehnika za boj proti boleznim in staranju.

Kako deluje dieta 16:8?

Če jeste ob 8. uri zjutraj, naslednjih 16 ur ne jeste ničesar. Najboljše pa je, da se vam ni treba omejiti na kalorije – če le v teh 8 urah jeste zdravo.

Strokovnjaki pravijo, da tovrstna prehrana našemu telesu daje možnost predelave hranilnih snovi iz hrane. In kar je najpomembneje: samo s to dieto niste nikoli lačni! Strokovnjaki dieto označujejo kot najboljše orodje za hujšanje, razstrupljanje telesa, zmanjševanje bolezni in celo zmanjševanje možnosti za nastanek raka.

Kaj lahko jem med to dieto?

Ta dieta ne predlaga, da v teh 8 urah vase stlačite vso možno hrano. Niti pri stradanju niti pri prenajedanju ni pretiravanja. Strokovnjaki predlagajo, da se vsak dan prehranjujete uravnoteženo, uživate pusto meso, jajca, mlečne izdelke, zelenjavo, oreščke in stročnice. Če lahko, zmanjšajte vnos sladkorja.

Predlagani meni:

Polnozrnata žita: kot so riž, oves, ječmen, kvinoja ...
Beljakovine: Meso (govedina in piščanec), ribe, jajca, oreščki in semena...
Sadje: jabolka, banane, jagodičevje, pomaranče in hruške ....
Zelenjava: brokoli in listnata zelenjava (blitva, solata, špinača, ohrovt) sta še posebej dobra za vnos dovolj vlaknin. Zdrave maščobe: oljčno olje, kokosovo olje, avokado.

Teh osem ur res šteje

Ker ljudje uporabljajo to dieto z namenom izgube telesne teže in ne zmanjšanja bolezni, ga jemljejo kot dovoljenje, da v osemurnem obdobju pojedo vse, kar lahko. Strokovnjaki sicer trdijo, da je dieta koristna, vendar jo morajo upoštevati le tisti, ki so, prvič, zdravi in, drugič, dobro obveščeni. Večina ljudi se nagrajuje z nezdravimi izdelki, ker večino 24 ur stradajo. To pomeni, da se mora telo še bolj potruditi pri razstrupljanju na celični ravni, saj mora delovati proti novi strupeni hrani, ki kroži v sistemu. Če začnemo z dieto z namenom, da bi zmanjšali število bolezni, bomo postenje podprli z zdravo hrano, ki ne bo povečala strupene obremenitve v telesu. To pomeni veliko polnozrnatih žit, zelenolistne zelenjave, kakovostnega mesa in rib, sadja, fižola, leče itd. 

Koliko kilogramov lahko zgubite z dieto 16:8?

Povprečna izguba teže pri tej dieti je od 7 do 11 kilogramov v obdobju 10 tednov, ob zdravi prehrani in gibanju. Ti podatki so v skladu s pregledom 40 različnih študij, kjer je bilo ugotovljeno, da bi nekdo, ki tehta nekaj več kot 90 kg, v povprečju izgubil 10 % svoje celotne telesne teže v obdobju desetih tednov.

Pred uvedbo večje spremembe prehrane ali diete pa se posvetujte z zdravnikom. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Živila, ki povzročajo akne: Izogibajte se jim, da poskrbite za svojo kožo

Priporočamo tudi: Pozabite na očetove superge: Te adidasove superge bomo jeseni nosili vsi

Najbolj brano