Živila, ki povzročajo akne: Izogibajte se jim, da poskrbite za svojo kožo

Povedali vam bomo, katera živila najbolj škodujejo vaši koži in kakšen lepotni režim morate upoštevati, da preprečite njihove učinke.

Živila, ki povzročajo akne: Izogibajte se jim, da poskrbite za svojo kožo - Foto: Profimedia

Poskusi, da bi se izognili aknam ali jih odpravili, so lahko zelo neprijetni, zlasti če ne vemo, kaj jih povzroča. Hormoni, stres in utrujenost vplivajo na našo kožo, vendar je pomemben tudi vidik, ki mu ne posvečamo vedno dovolj pozornosti: prehrana. Vsi vemo, da lahko nekatera živila škodujejo videzu naše kože, vendar to ne vpliva na vse enako. Lahko s prehrano vplivamo na zdravje naše kože? 

Dejavniki, ki vplivajo na kožo, se razlikujejo od posameznika do posameznika. Prehrana je eden od teh odločilnih elementov in lahko na primer neposredno vpliva na pojav aken. Dejansko obstajajo živila, ki pomagajo v boju proti aknam zaradi svojih lastnosti, ki bodo zelo koristne, če jih vključite v svoj tedenski jedilnik - govorimo na primer o brokoliju, mastnih ribah ali jogurtu. Po drugi strani pa ni dokončnega dokaza, katera hrana pri posamezniku sproži izbruh mozoljev, zato bomo s poskusi in napakami ugotovili, katera živila ali skupine živil negativno vplivajo na našo kožo.

Ne spreglejte: 

Pri ljudeh, ki so nagnjeni k preobčutljivosti na hrano, lahko že tako običajna stvar, kot je krožnik testenin, belega kruha ali sladkorja, predstavlja resno težavo, pri čemer so eden od najbolj očitnih simptomov akne in kožni izpuščaji. Po mnenju strokovnjakov so to običajno živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom, tj. tista, ki povzročajo hiter dvig ravni sladkorja v krvi. Po zaužitju povzročijo porast inzulina, zaradi česar se v koži poveča proizvodnja olja, kar vodi do zamašenih por, okužb in izpuščajev.

Najbolje je, da ste pozorni na to, kaj jeste, izločite živila, za katera sumite, da vam povzročajo akne, in čim bolj izboljšate svojo lepotno rutino, da bi dosegli kožo brez madežev. Vendar se številne študije in dermatološki strokovnjaki strinjajo, da uživanje treh skupin živil spodbuja nastanek aken.

Povedali vam bomo, kaj so in kako preprečiti njihove simptome.

1. Živila, ki povzročajo akne: sladkorji

Pred nekaj leti so v študiji ugotovili, da lahko sladkorji negativno vplivajo na kožo in med drugim povzročajo izpuščaje. Zmanjšajte uživanje živil z visokim deležem sladkorjev v sestavi in predelana živila zamenjajte z naravnimi. Poleg tega dobro čiščenje obraza odstrani nečistoče iz por in izboljša splošno stanje kože. Najbolje je uporabiti izdelek z dokazano učinkovitostjo proti nečistočam in posebej oblikovan za mastno kožo ali kožo, nagnjeno k nastanku madežev, ki pomaga pri zdravljenju in preprečevanju mozoljev in madežev, uravnava raven sebuma in preprečuje draženje.

2. Začinjena hrana

Začimbe, kot so pekoča živila, so lahko zelo škodljive za nekatere vrste kože, zlasti za ljudi, ki so nagnjeni k aknam. Čeprav vam je okus, ki ga začinjena hrana doda jedem, všeč, ta ni bistveni del vsakodnevne prehrane, zato je najbolje uživanje začinjene hrane čim bolj zmanjšati.

Po drugi strani pa lahko z vključitvijo glinene maske v svojo kozmetično rutino težave odpravite še preden dodobra izbruhnjejo. Pripravite si glineno masko, ki jo uporabite dvakrat na teden, ta bo iz vaše kože odplaknila vse vrste nečistoče ter ji omogočila, da diha in se obnavlja. Dobra alternativa je lahko čistilna maska iz umbrijske gline.

3. Kofein in alkohol

Strokovnjaki pravijo, da kava in alkohol prispevata k dehidraciji telesa. Zaradi tega celična struktura kože izgubi volumen in oslabi, kar povzroči moten ton kože in celo pojav izpuščajev.

Da bi to preprečili, morate kožo dodatno navlažiti. S pitjem vode in očiščevalnih zeliščnih čajev čez dan boste poskrbeli za hidracijo telesa. Hkrati pa morate hraniti tudi celice, ki sestavljajo vašo kožo, da bo ta zdrava, prožna in dovolj močna, da se bo spopadla z bakterijami. Kako? Ne glede na tip kože bi moralo vlaženje postati bistveni korak v vaši lepotni rutini. Zato uporabite nemasten vlažilni gel, ki kožo ohranja zdravo, nahranjeno in navlaženo do 48 ur.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Razstrupljanje s čajem: kaj je "teatox", kako lahko pomaga našemu telesu in kako ga uvesti v naš vsakdan

Priporočamo tudi: 7 modelov čevljev, ki so vedno videti dragi in luksuzni: Modna dekleta jih obožujejo, poglejte, kako jih kombinirati

Najbolj brano