Razstrupljanje s čajem: kaj je "teatox", kako lahko pomaga našemu telesu in kako ga uvesti v naš vsakdan

Minili so časi, ko je bil čaj rezerviran za babice ob malici! Pijača dobiva novo podobo in postaja sodobnejša. Njegovih zdravstvenih in lepotnih prednosti ni treba več dokazovati, zdaj se jih celo na veliko izkorišča s trendom čajnega razstrupljanja. Privoščite si skodelico čaja!

Razstrupljanje s čajem: kaj je "teatox", kako lahko pomaga našemu telesu in kako ga uvesti v naš vsakdan - Foto: Profimedia

Poletje je pogosto sinonim za razstrupljanje. Radi poskrbimo za svoje telo, gazirane pijače zamenjamo za lahke smoothieje, namesto hitre hrane pa raje posežemo po solatah. Radi se počutimo lahkotnejše, tako v glavi kot v telesu in načinu življenja. In prav poletje nudi pravo razpoloženje, ki nas sili, da nekoliko spremenimo svoje prehranjevalne navade. Ob lepem vremenu pa so razstrupljanja zagotovo prava senzacija, saj je čiščenje telesa v modi vsakič, ko se vrne sonce.

Spoznali smo se z razstrupljevalnim novinvem: čajni odvajalni pripravek. Ali vam to ime kaj pove? Gre za kratico besed čaj in razstrupljanje. Razumeli boste, da je razstrupljanje s čajem, vendar bodite previdni z nekaterimi pravili, ki jih je treba sprejeti, da je razstrupljanje resnično učinkovito. Razkrivamo vam vse majhne skrivnosti teatoxa, vi pa ga lahko preizkusite še to poletje!

Ne spreglejte: 

Čaj je pijača, ki vsebuje antioksidante, in je idealna pijača za čiščenje - in če so nasmejani modeli, ki na našem Instagramu držijo v rokah skodelico čaja, lahko sklepamo, da je čiščenje telesa z blagodejno pijačo trenutno najboljša metoda razstrupljanja. Privlačnost čaja za razstrupljanje je tako preprosta in neskončno obetavna. Razstrupljanje s čajem zdravi vse, od slabe kože do napihnjenosti, in vam celo pomaga izgubiti nekaj kilogramov - morda je to najlažji (in najokusnejši) način za dosego vitkejše postave. 

Kaj je teatox?

Nekatere blagovne znamke že nekaj let brskajo po trendu razstrupljevalnih napitkov. Združili so čaj in razstrupljanje ter ustvarili teatox. Pametno, kajne? Toda kaj točno je teatox? Ime se je rodilo v Združenih državah Amerike in Avstraliji in vključuje uživanje čajev ali napitkov, sestavljenih (načeloma) samo iz naravnih proizvodov in rastlin. Cilj je preprost: z razstrupljanjem telesa odstraniti toksine iz telesa in ponovno vzpostaviti pravilno delovanje prebavnega sistema.

Mešanice, ki jih ponujajo, so običajno sestavljene iz zelišč in rastlin, ki se uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini. Vsi imajo različne vrline. Med njimi so ingver, ki uničuje maščobe, meta, ki pospešuje presnovo, in druge sestavine z dokazanimi učinki razstrupljanja. Pitje čaja ali zeliščnega čaja kot razstrupljevalnega napitka lahko razbremeni telo, zmanjša napihnjenost in napihnjenost, saj pomaga pri prebavi, v nekaterih primerih pa lahko tudi shujša (to še ni dokazano). V praksi je to zelo preprosto: napitek pijete vsaj trikrat na dan zunaj obrokov, da spodbudite delovanje rastlin.

Izbira razstrupljevalnega napitka, čaja ali zeliščnega čaja, lahko postane težka. Pomembno je vedeti, da velika večina izdelkov vsebuje odvajala za čiščenje telesa. Vendar ti izdelki pogosto niso naravni. Zato je bolje izbrati 100-odstotno naravne napitke za razstrupljanje, ki vsebujejo rastline s priznanimi prebavnimi lastnostmi. Na splošno so najbolj zdravi izdelki, ki izhajajo iz kitajske medicine.

Zaradi navdušenja nad čajnim razstrupljanjem se postavljajo vprašanja: ali gre za učinkovito razstrupljanje ali za veliko marketinško kampanjo? Tudi v tem primeru je vse odvisno od izbranega izdelka. Nekateri lahko povzročijo krče, slabost ali celo težave s tranzitom, drugi pa znatno izboljšajo počutje. Rastline se že tisočletja uporabljajo zaradi svojih koristi za zdravje in lepoto. Če jih zaužijemo kot del uravnotežene prehrane in jih kombiniramo z redno telesno dejavnostjo, so prava prednost za naše telo. Vendar ne smete pričakovati čudežev. Pijača za razstrupljanje, ki obljublja, da boste s pitjem čaja in zeliščnega čaja izgubili veliko teže, zagotovo ne bo prinesla rezultatov! Zadnji nasvet: če imate malo časa, si lahko sami pripravite čajni napitek. Obiščite zeliščarja, ki vam bo razložil vse prednosti rastlin in kako jih kombinirati glede na želeni učinek.

Zlato pravilo ustvarjanja zdravega prebavnega trakta je, da se nikoli ne zanašate zgolj na določen izdelek, ki bo razstrupil vaše črevo škodljivih bakterij. Vse pripravke in napitke vedno potrebno obravnavati zgolj kot 'dodatek' k zdravi prehrani, trdijo strokovnjaki. Nič ne bo čudežno razstrupilo vašega prebavnega trakta - kar vključuje tudi vaše debelo črevo, če vaša prehrana ne bo vsebovala velikega deleža rastlinskih vlaknin.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Letizia Ortiz nosila elegantno oranžno obleko, ki bi jo to poletje odobrila tudi Kate Middleton

Priporočamo tudi: Ta 3 astrološka znamenja bodo imela avgusta največ sreče: Uživala bodo v ljubezni, načrtovala poroko in kovala nove načrte v karieri

Najbolj brano