Je mamljiva skodelica vročega čaja lahko nevarna za naše telo? Razkrivamo, zakaj jo nekateri primerjajo s kajenjem cigaret

Čaj je že stoletja naš zaveznik za zdravje, dobro počutje ali zgolj sinomim za sproščujoče trenutke z našimi najbližjimi. Pa ste vedeli, da obstaja različica čaja, ki po nedavnih raziskavah lahko škoduje našemu zdravju? Pitje te vrste čaja naj bi bilo celo primerljivo s kajenjem cigaret. 

Je mamljiva skodelica vročega čaja lahko nevarna za naše telo? Razkrivamo, zakaj jo nekateri primerjajo s kajenjem cigaret - Foto: Profimedia

Kdo ne obožuje skodelice dobrega čaja za sprostitev po dolgem in napornem dnevu (ali pravzaprav kadar koli)? Čaj je že dolgo del naše rutine za dobro počutje. Odvisno od tega, katerega izberete, lahko ugodno vpliva na vašo postavo, duševno zdravje ali celo na vašo prebavo. Krajši odmor za skodelico čaja je vedno veljal za odlično idejo. Tako smo vsaj mislili. Ker se vedno najde kakšen škodljivec, ki pokvari zabavo, se zdi, da je član čajne družine zelo strupen. Po podatkih študije se je treba izogibati nekaterim čajem, ki jih najdemo v običajnih supermarketih. Razlog za to je, da vsebujejo zdravju škodljive snovi, zlasti eno. Strokovnjaki celo trdijo, da bi bilo pitje tega čaja enako, kot če bi pokadili 100 cigaret.

Ne spreglejte: 

O katerem čaju govorimo?

Čaj, ki ni dober za nas, ni nihče drug kot yerba mate. Čeprav je čaj zelo priporočljiv za krepitev imunskega sistema in pomoč pri hujšanju, je glede na študijo, objavljeno v reviji Cancer Epidemiology Biomaker and Prevention, škodljiv za naše zdravje. Na nevarnost nas je opozorila študija, ki trdi, da bi lahko prav čaj yerba mate povzročal raka. 

Nekatere študije kažejo, da je pri ljudeh, ki dlje časa pijejo velike količine yerba mate, tveganje za nekatere vrste raka, kot so rak ust, grla in pljuč, povečano. Pitje zelo vroče pijače yerba mate, je povezano z večjim tveganjem za nastanek raka kot pitje yerba mate pri nižjih temperaturah.

Ena od možnih razlag je, da yerba mate vsebuje policiklične aromatske ogljikovodike (PAH), za katere je znano, da povzročajo raka. PAH vsebujejo tudi tobačni dim in meso na žaru. Glede na to, koliko tega čaja zaužijemo, je to lahko enakovredno kajenju petih celih zavojčkov cigaret ali 100 cigaret. 

Ali bi bilo treba čaj mate prepovedati v našem vsakdanjem življenju?

Če vam je okus čaja mate všeč, se vam ga ni potrebno popolnoma odpovedati, a imejte v mislih, da je priporočljivo zmanjšati njegovo uživanje.  Če ne želite imeti enakih posledic, kot če bi pokadili 100 cigaret, po študiji ne smete preseči 50 g na dan. Študija ugotavlja, da so "veliki odmerki in dolgotrajno uživanje mate je povezano s povečanim tveganjem za raka prostate, mehurja, ust, požiralnika, pljuč, glave in vratu". To je dovolj, da bi morali biti bolj pozorni na to, kaj vnašamo v svoje telo. Kot vedno pa se posvetujte s svojim zdravnikom, preden poskusite katerikoli zeliščni izdelek.

Prirejeno po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: V modo se vračajo poletni sandali, ki smo jih oboževali v otroštvu, a v sodobni obliki

Priporočamo tudi: Pozabite na maksi cvetlične obleke, Jennifer Lopez tokrat navdušila v najbolj zapeljivi obleki tega poletja

Najbolj brano