Izognite se hujšanju v času menopavze: To je gurmanska sladica, ki zavira vaš apetit in blagodejno vpliva na izgubo teže po 50. letu

Kako uravnavati telesno težo v menopavzi? Pomaga vam lahko zelo preprosto živilo.

Izognite se hujšanju v času menopavze: To je gurmanska sladica, ki zavira vaš apetit in blagodejno vpliva na izgubo teže po 50. letu - Foto: Profimedia

Menopavza je povezana s precejšnjo stigmo. Ker je konec reproduktivne dobe, jo nekateri vidijo kot končni znak staranja, zato mnogi ta prehod skrivajo, se pretvarjajo, da se ne dogaja, ali ga pometejo pod preprogo. Vendar nas strokovnjaki opozarjajo, da bi morali na menopavzo začeti gledati z drugega zornega kota. Morda tako, da ženske takrat dobijo drugo priložnost za življenje. To je lahko vaš čas preobrazbe, saj končno lahko popolnoma sprejmemo sebe in svet okoli nas, če le spremenimo perspektivo.

Po 50. letu se telesni procesi, vključno s presnovo, upočasnijo. Zaradi tega se proces hujšanja upočasni, pridobivanje telesne teže pa postane lažje zaradi težav pri vadbi, zmanjšanja mišične mase in zmanjšanja sposobnosti telesa, da kuri kalorije. Pri ženskah je to veliko bolj izrazito, saj pri tej starosti nastopi tudi menopavza, hormonske spremembe pa prispevajo k pridobivanju telesne teže. Ženske, starejše od 50 let, so tudi bolj nagnjene k visokemu krvnemu tlaku, ki lahko poveča tveganje za bolezni srca. Vendar pa lahko postane spopadanje s povečano telesno težo ob toliko sočasnih spremembah naporno opravilo, ki lahko prinese občutke negativnosti in samokritičnosti. Da bi se dobro počutili v sebi in svojem telesu ter hkrati ohranili zdrav življenjski slog, morate poskrbeti za ustrezno upravljanje prehrane in vadbe.

Gre za to, da premislite o svojem načinu prehranjevanja in se odpoveste nezdravim ter škodljivim izdelkom. To velja za premastno, preslano in sladko hrano, pa tudi za vse zelo predelane izdelke.  

Ne spreglejte: 

Ne glede na to, ali gre za uravnoteženje hormonov ali zmanjšanje kroničnih bolezni, se vse začne s pravim krožnikom hrane. Izpuščanje obrokov, redno prekinitveno stradanje, veliki presledki med obroki, kuhanje na visoki temperaturi in nepravočasno uživanje obrokov lahko poslabšajo simptome menopavze in povzročijo dvig telesne teže. Čas delovanja želodca je med 7. in 9. uro zjutraj, zato je pametno, da zajtrk pojeste v tem času. Strokovnjaki trdijo, da morajo biti obroki sestavljeni iz 20-30 odstotkov ogljikovih hidratov (polnozrnati izdelki), enake količine beljakovin, 35 odstotkov zelenjave (štiri do pet skodelic na dan), 5 odstotkov zdravih maščob in fermentiranih živil. Poleg tega morate zaradi izgube mišične mase povečati vsebnost beljakovin, trdijo nutricionisti. 

Skyr, idealna sladica za hujšanje?

Za sladek zaključek obroka je na voljo sladica, ki je hkrati okusna in zavira apetit ter je pravi zaveznik vaše postave. Kot trdijo strokovnjaki, gre za skyr, islandski jogurt, ki se od drugih jogurtov razlikuje po visoki vsebnosti beljakovin ter nizki vsebnosti maščob in ogljikovih hidratov. Zato je mleko, bogato s kalcijem, idealno za uživanje po obroku, pa tudi za zajtrk ali prigrizek. Je obilen in bo zadovoljil vaš občutek sitosti, ne da bi vplival na vaše ravnotežje. Ker obstaja tveganje, da se bo zmanjšala gostota kosti, pojejte približno 200 g jogurta na dan, saj vsebuje dobro mešanico kalcija in fosforja. 

Pazite, da izberete navadno različico, saj imajo aromatizirane pogosto višjo vsebnost sladkorja. Nič vam ne preprečuje, da bi skyr naknadno začinili z medom, agavinim sirupom, muslijem, svežim sadjem, čokolado... Možnosti je veliko. Pred vsako večjo spremembo prehrane ali uvedbo diete pa se posvetujte z zdravnikom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Horoskop: Astrološke hiše in področje zdravja ter bolezni

Priporočamo tudi: Irina Shayk je nosila popoln sproščen stajling za hladnejši večer

Najbolj brano