4 živila, za katera ste mislili, da so pogubna za vašo postavo: Če jih uživate pravilno, so ta živila pravi balzam za vaše telo

Imajo slab sloves, vendar so v resnici prava prednost, če se odločite za uravnoteženje prehrane.

4 živila, za katera ste mislili, da so pogubna za vašo postavo: Če jih uživate pravilno, so ta živila pravi balzam za vaše telo - Foto: Profimedia

Nekaterih prepričanj se je težko znebiti, nekatera živila pa so znana po tem, da kalorično bogata in nikakor ne primerna za vsakdanje uživanje. Ta živila slovijo po tem, da so bogata s kalorijami ali da prinašajo preveč maščob in/ali sladkorja, zaradi česar pridobivamo na telesni teži. Vendar pa bodo ta 4 živila, če jih boste uživali pravilno, popolni zavezniki za zdravo hujšanje in trud.

Ne spreglejte:

Da, banane in datlje lahko uživamo vsak dan

Za ti dve živili velja prepričanje, da sta presladki. To je hkrati res in napačno...

Banana je sadež, ki je poln pozitivnih učinkov. Tistim, ki jo uživajo, zagotavlja visoko hranilno gostoto.  Za majhno količino, ki jo zaužijete, bo zagotovila veliko hranilnih snovi. Bogata je z železom, ki spodbuja nastajanje hemoglobina, zaradi kalija, ki ga vsebuje, pa je tudi naravno sredstvo proti stresu. Zakaj ga torej zanemarjamo? Odvisno od tega, kako zrel je sadež, vam ne bo zagotavljal enakega glikemičnega indeksa in enakih koristi. Zelena banana ima glikemični indeks 35, medtem ko ima zrela banana glikemični indeks 50. Kot lahko vidite, je bolje jesti manj zrelo banano, da ne bi absorbirali preveč hitrega sladkorja (kar je povezano z dejstvom, da je sadež zrel in zato sladek).

Datlji so energijski in hranljivi sadeži, ki spodbujajo prehodnost črevesja. Njegova vsebnost fruktoze, zlasti če je suh, je odličen vir energije. Poleg tega je bogat s kalijem, železom in magnezijem ter vsebuje malo maščob. Je idealen zaveznik pred športom, vendar pazite, da jih pojeste le 2 ali 3, da se izognete njihovi kaloričnosti. V nasprotnem primeru se raje odločite za sveže.

Prav tako se večkrat skušamo izogniti krompirju in avokadu. Ali je to res potrebno?

Krompir nima toliko kalorij, kot si morda mislite. V solati ali kuhan in parjen, njegova vsebnost kalija in magnezija je kot nalašč za dolgotrajne športne dejavnosti. Ne smemo ga jesti z maslom, smetano ali ocvrtega na olju, saj ga ti dodatki naredijo mastnega. Namesto tega ga uživajte z rahlo kapljico oljčnega olja. Takrat se vam bo zdel prav tako okusen kot vrečke čipsa. 

Avokado je sestavljen iz maščob. To so maščobe, vendar dobre maščobe: nenasičene maščobne kisline in oleinska kislina. Raven holesterola se manj hitro dviguje, kar pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. In ne pozabimo na njegovo nizko vsebnost ogljikovih hidratov, ki ohranjajo nizko raven sladkorja v krvi. To je tudi predmet diete. Vendar se pred začetkom posvetujte z zdravstvenim delavcem.

Ali boste uživali ta 4 superživila?

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Ikoničen ženstven videz Sharon Stone s premiere filma Prvinski nagon 2, ki nam je tudi po 17 letih ostal v spominu

Priporočamo tudi:Anne Hathaway na berlinskem filmskem festivalu videti neverjetno v prosojni črni mrežasti obleki

Najbolj brano