Gospodarna kuhinja

8. 2. 2007

Naši recepti razkrivajo, kako lahko uporabimo manj cenjene dele sadja in zelenjave ter celo iz odpadkov in ostankov pripravimo zanimive jedi, ki očarajo tako z okusom kot tudi z videzom.

Piščančja nabodala v ovoju iz artičok

Za 4 osebe
Čas priprave: 15 minut
Čas kuhanja: 30 minut

Sestavine:

  • 40 zunanjih listov artičok
  • 400 g piščančjih prsi
  • 2 stroka česna
  • šopek peteršilja
  • 1 dl ekstra deviškega olivnega olja
  • sol

Operite zunanje liste artičoke in jih kuhajte 15 minut. Piščančje prsi narežite na 12 koščkov in podrgnite s česnom. Z manjšim nožem odstranite nekaj mesa z notranje strani listov artičok. V 2 od njih zavijte košček piščanca in zavojček nabodite na paličico. V mešalniku zmeljite meso z listov artičok, dodajte olje, sol in peteršilj. Pekač namastite z malo olja, vanj položite nabodala in pecite 15 minut v pečici pri 220 °C; medtem jih nekajkrat obrnite. Ponudite s prej pripravljeno omako.

Krema iz koromača in repki gamberov

Za 4 osebe
Čas priprave: 35 minut
Čas kuhanja: 35 minut

Sestavine:

  • 400 g zunanjih listov koromača
  • 4 pori
  • 16 celih svežih gamberov
  • 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
  • šopek peteršilja
  • 2 litra vode
  • sol, poper

Očistite in operite peteršilj ter ločite liste od stebelc. Operite liste koromača in ga skupaj s stebelci peteršilja 20 minut kuhajte na pari. Medtem nasekljajte peteršilj. Pustite, da se koromač ohladi, nato ga nasekljajte in pri tem previdno odstranite niti.

Por narežite na kolobarje in na rahlem ognju dušite 10 minut. 2 minuti pred koncem dodajte koromač, premešajte in odstavite. Ohladite in dobro zmeljite, da dobite gladko kremo, ki jo prelijete v lonec. Za pravo gostoto dodajte nekaj vode, v kateri se je kuhal koromač. Oluščite repke gamberov, jih zarežite po dolžini in odstranite črevo. Po dolžini jih prerežite na polovico. Ko krema zavre, dodajte gambere in kuhajte 2 minuti. Po okusu solite in poprajte, posujte z nasekljanim peteršiljem in dodajte nekaj kapljic ekstra deviškega olivnega olja.

Krompirjevi olupki iz pečice

Za 4 osebe
Čas priprave: 25 minut
Čas kuhanja: 25 minut

Sestavine:

  • 1 kg velikega krompirja
  • 30 g masla sobne temperature
  • 10 g peteršilja
  • strok česna
  • 1 dl olja
  • rumenjak
  • žlica gorčice
  • žlica blagega ali pikantnega kečapa

V skledi zmešajte gorčico in rumenjak (ki naj ima sobno temperaturo). Med mešanjem počasi prilivajte olivno olje, dokler se popolnoma ne vpije v zmes. Solite, dodajte kečap in preložite v posodo za omake. Operite in olupite

krompir - olupki naj bodo debeli pol centimetra. Očistite, operite in posušite peteršilj in ga nasekljajte skupaj s strokom česna. Oboje dobro zmešajte z maslom, da dobite gladko zmes. Pekač namastite z oljem, nanj položite krompirjeve olupke (olupek naj bo spodaj). Solite in v pečici pri 220 °C pecite 15 minut. Na vsak olupek položite malo zmesi peteršilja, česna in masla ter pecite še 10 minut. Ponudite s prej pripravljeno omako.

Glazirane spirale

Za 4 osebe
Čas priprave: 15 minut
Čas kuhanja: 5 minut

Sestavine:

  • 4 biološko pridelane hruške
  • 200 g zelo temne čokolade
  • 4 žlice sezama

S pripravo za lupljenje krompirja na debelo in podolgem olupite hruške. Zvijte jih v spirale, pri čemer si pomagajte z nabodalom, tako da jih ovijete okoli njega. V parni kopeli stopite čokolado. Ko se popolnoma stopi, vanjo potopite spirale in preostale manjše koščke, ki vam jih ni uspelo oblikovati, ter jih popolnoma prekrijte s čokolado. Posušite jih na papirju za peko (10 minut). Dokler je čokolada še mehka, povaljajte spirale v sezamu in jih položite na krožnik. Če vam ostane še kaj čokolade, lahko z njo oblijete suho sadje.

Gospodinjski aparati, ki jih boste ob pripravi uporabili, vam lahko olajšajo pripravo. Pa dober tek!