S sirom do izgube kg? To so najmanj mastni in zdravi siri, ki jih lahko uvedete v svojo prehrano in vam lahko celo pomagajo celo shujšati

Tudi vi obožujete sire? Sir že od nekdaj slovi kot mastna hrana, vendar je z možnostmi, ki nam jih ponujajo strokovnjaki, lahko prav to živilo tisto, ki je združljivo z zdravo, nizkokalorično prehrano. Predstavljamo vam najmanj mastne in hkrati najbolj zdrave sire.

S sirom do izgube kg? To so najmanj mastni in zdravi siri, ki jih lahko uvedete v svojo prehrano in vam lahko celo pomagajo celo shujšati - Foto: Profimedia

Večina sirov je sinonim za kalorije, vendar so tako okusni! Sir je ena od tistih "tolažilnih  jedi", ob katerih se počutiš dobro, ko jih poješ, in tudi prijetno sito. Tako kot sadje: imamo ga radi, vendar so nekateri bolj sladki od drugih... In tu se postavlja vprašanje: ali lahko sir redno vključimo v svojo vsakodnevno prehrano ali je eno od tistih živil, ki jih je treba uživati občasno? Kot pravijo strokovnjaki obstaja veliko vrst sira in vseh ni mogoče razvrstiti na enak način, upoštevati pa moramo tudi izvor mleka, oskrbo živali in način njihove prehrane. Kot dodajajo, je "sir v naši kulturi zelo priljubljena hrana in je zato del naše prehrane; zanimivo je, da je treba uravnotežiti vnos vseh skupin živil, da bi zagotovili veliko raznolikost hranilnih snovi v našem organizmu".

Ne spreglejte:

Ali je sir zdrav?

Ali je sir zdrav in kaj se zgodi, če ga pojemo preveč? Kot pojasnjujejo strokovnjaki "nam mleko in njegovi derivati, kot je sir, zagotavljajo hranila, kot so v maščobi topni vitamini, vitamini skupine B, kalcij, maščobe in beljakovine, vendar lahko ob pretiravanju povzročijo črevesne motnje, ki so predvsem posledica vsebnosti laktoze ali mlečne beljakovine kazeina". Poleg tega je treba upoštevati, ali je sir narejen iz surovega mleka, ki je na primer osnovna sestavina ketogene hrane, ali pa iz pasteriziranega mleka, saj obstaja vrsta zastrupitve s hrano, ki se lahko pojavi, če je sir narejen iz surovega mleka, saj ni bil podvržen termičnemu postopku, kot je pasterizacija, zato lahko vsebuje listerijo in E. coli. coli, zato je pomembno, da nosečnice, starejši in bolni ljudje ter otroci uživajo sire, na oznaki katerih je navedeno, da je mleko pasterizirano.

Ali ima sir preveč kalorij?

Če želimo shujšati, bi morali sir izločiti iz prehrane ali pa nam lahko zaradi tega, ker je tako nasitno živilo, pomaga? Kot poudarjajo strokovnjaki, sir sestavljajo predvsem maščobe in beljakovine, ki so v različnih razmerjih, odvisno od izvora mleka in vrste sira, tj. svežega, mehkega ali zorjenega; na njegovo hranilno sestavo vpliva tudi čas zorenja.

Sveži sir je tisti, ki vsebuje največ vode in ne potrebuje zorenja, zato je nizkokaloričen, z nižjim odstotkom maščob in nizko vsebnostjo holesterola. Če želite shujšati, je sveži sir dober zaveznik v vaši prehrani, poleg tega pa je eno od živil, bogatih z beljakovinami, ki jih morate vključiti v svoj tedenski jedilnik.

Kot pojasnjujejo se z zorenjem sira, od 15-30 dni pri mehkih sirih do 7-8 mesecev pri sirih, spreminja njegova prehranska sestava: bolj ko je zrel, več ima kalcija, vendar tudi več maščob, holesterola in natrija, kar je treba upoštevati, zlasti pri ljudeh s povišanim krvnim tlakom. Ti siri vsebujejo več kalorij in imajo veliko bolj intenziven okus.

Ali je za uživanje priporočljiv lahek sir?

Kot trdijo strokovnjaki, se siri, ki se prodajajo kot lahki, zdijo zelo privlačni, saj znajo pritegniti pozornost s sporočili in oglasi, ki se osredotočajo na to, da so lahki izdelki rešitev za hujšanje. Strokovnjaki svetujejo, da se odločite za polnomastno različico in da kravje mleko zamenjate z ovčjim in kozjim, saj je naravna vsebnost maščobe potrebna za popolno absorpcijo vseh hranilnih snovi. Maščoba daje siru značilen okus; če jo odstranimo, postane sir brez okusa in delno podhranjen.

Zakaj lahki izdelki niso priporočljivi?

Kot pojasnjujejo strokovnjaki za zdravo prehrano, "da bi dosegli ali približali enak okus kot vedno, pridejo v poštev lahki izdelki ali "izdelki z 0 % maščobe, ki se jim dodajo aditivi, da bi dosegli enako konsistenco, in ki so obogateni z vitamini in maščobnimi kislinami, da bi dosegli živilo, ki je po sestavi in okusu podobno izvirniku. Vendar je tako pridobljen izdelek daleč od izvirnika in poleg tega, da zagotavlja kalcij, ne spodbuja absorpcije kalcija in drugih mineralov. Kot poudarjajo, ima polnomastno mleko nasitni učinek: zaužijete nekoliko več kalorij, vendar boste bolj nasičeni in ne boste čutili stalnega apetita.

Zato lahki izdelki niso rešitev. To je rešitev, da premislimo o nekaterih navadah in si prizadevamo za boljšo prehrano, tako da damo prednost svežim izdelkom pred predelanimi. Zavestno prehranjevanje s pravimi in kakovostnimi izdelki.

Najbolj zdravi siri

Kateri so bolj zdravi in manj mastni? Ali so siri iz kozjega in ovčjega mleka boljši? Da bi vedeli, katerega izbrati, morate na etiketi pogledati predvsem rubriko o sestavinah. Hranilna sestava živila vam povedala, koliko kalorij vsebuje; zelo mamljivo je izbrati tisto, ki ima najmanj kalorij, vendar je veliko pomembneje vedeti, iz katerih sestavin je živilo sestavljeno. 

Pomembno je razumeti razliko med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom, "ki je v kazeinu (mlečni beljakovini), veliki molekuli, ki jo je težko prebaviti". Kot pojasnjujejo, "80 % beljakovin v kravjem mleku izvira iz kazeina, ki ga je veliko in je velik, kar otežuje prebavo in v večji meri ogroža črevesno mikrobioto, če ga uživamo veliko in stalno".

Ob upoštevanju teh parametrov je po besedah strokovnjakov najbolj priporočljiv kozji sir, "saj je mleko bolj podobno človeškemu, ki vsebuje 10 % kazeina in je zato najbolj prebavljivo".

Kateri siri so najbolj mastni? Če ste ljubitelj mlečnih izdelkov, vendar vas skrbi tudi vaša postava, strokovnjaki za zdravo prehrano priporočajo, da se odločite za polnomastno različico in se ne osredotočate le na vsebnost kalorij, "saj vsaka sprememba prvotne surovine povzroči spremembe v hranilni funkciji in lahki sir ali sir z 0 % maščobe je denaturirano živilo, ki izgubi svojo nasitno moč in hranilno kakovost".

Siri z nizko vsebnostjo laktoze

Sir lahko slabo prenašajo ljudje z laktozno intoleranco ali črevesnimi težavami zaradi mlečnih beljakovin. Med siri z nizko vsebnostjo laktoze so rikota, havarti, mocarela, feta, kozji sir, čedar, sveži sir, halloumi ali manchego.

Če želite poleg vsebnosti laktoze upoštevati tudi beljakovine živali, ki lahko povzročajo črevesne težave, strokovnjak priporoča, da se odločite le za kozji ali ovčji sir: kozji sir, feta, sveži sir ali halloumi.

Ali so veganski siri dobra izbiraP Kot poudarjajo strokovnjaki, so lahko odlična alternativa, zlasti za ljudi, ki trpijo zaradi preobčutljivosti ali črevesnih težav, zaradi katerih morajo iz prehrane izločiti mlečne izdelke. Veganski siri so hranilno zelo polnovredni, ne vsebujejo holesterola in nimajo stranskih učinkov na mikrobioto. strokovnjaki dodajajo, da je "veganske sire z okusi in teksturo, ki so zelo podobni tradicionalnim sirom, mogoče doseči z uporabo osnovnih sestavin, kot so prehranski kvas, rastlinski napitki, oreščki in začimbe". 

Zdravi nizkokalorični recepti: 

  • Polnozrnati toast s semeni, špinačnimi kalčki, feta sirom, pistacijami in brusnično omako.
  • Solata iz rukole z granatnimi jabolki, orehi, kozjim lokom in konopljinimi semeni (preliv z rožmarinovim oljem, soljo, poprom in nepasteriziranim jabolčnim kisom).
  • Poleg teh priporočamo tudi druge alternative, v katerih je glavna sestavina na primer feta sir ali kozji sir:
  • Testenine ali čičerika s sirom feta.
  • Dušene gobe s sirom feta.
  • Domača pica s kozjim sirom in baziliko.
  • Solata iz kvinoje s kozjim sirom in pistacijevim pestom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Zakonci Cambrige in Sussex se med obiskom Velike Britanije poskušajo na vsak način izogniti drug drugemu

Priporočamo tudi: Katere pričeske izberejo zvezdnice, ko želijo biti videti mlajše: Paž je na prvem mestu, obstajajo pa tudi privlačne alternative

Najbolj brano