Razstava fotografinje Urške Košir: GAJA – ENA SAMA

Ste vedeli, da povprečen Evropejec na leto zapravi 600 evrov za oblačila in 150 evrov za čevlje? Da v povprečju Zemljani zapravimo skoraj 1,3 milijona evrov na sekundo? Naše nakupovalne navade gredo v nebo! V zadnjih 40 letih se je količina ladijskega transporta povečala za kar 250 odstotkov. 

Promocijsko sporočilo, 22. 4. 2022
Razstava fotografinje Urške Košir: GAJA – ENA SAMA - Foto: GAJA - ENA SAMA, Urška Košir

In kaj imajo ob tem skupnega nakupovanje, fotografija in ekologija? Na videz nezdružljivo, a vendarle marsikaj. Vsi ti podatki so spodbudili priznano fotografinjo Urško Košir iz Studia Železna, da ob dnevu ekološkega dolga za Slovenijo (18. april) in dnevu Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila, skupaj s partnerji Inštituta za zdravje in okolje ter Turizma Ljubljana, najavlja fotografsko razstavo Gaja – ena sama na Krakovskem nasipu v Ljubljani, ki bo na ogled ravno od tega dne dalje. 

Razstava upodablja problematiko aktualnega življenjskega sloga, kot so brezglavo potrošništvo, uničevanje krajine ter podnebne spremembe, ki se na različne načine kažejo na kakovosti našega življenja in vplivajo na naše zdravje. Naslov razstave je izpeljan iz reka »Mama je ena sama.« Tudi naša Zemlja oziroma mama Gaja je namreč ena sama, kar je fotografinji služilo kot inspiracija pri zasnovi projekta: »Gaja je ena sama in si nikakor ne zasluži takšnega nehvaležnega ravnanja s svojimi viri. Ukrepati moramo sedaj, vsi skupaj, vključno s politiko, in še posebej korporacijami, preden bo prepozno. Žal je trenutno pri sprejemanju “zelenih” odločitev še vedno na prvem mestu koristoljubje. ​Če se navežem na znan indijanski pregovor: Ko bomo posekali zadnje drevo, ujeli zadnjo ribo in zastrupili zadnjo kapljo vode, bomo spoznali, da se od denarja ne da živeti. In potem nam res ostane samo še pobeg na Mars,« opozarja fotografinja, ki v svoje projekte rada vključi lepoto ženskih teles. 

»Dolgoletne izkušnje dela z ženskami so mi dale vedeti, da vsaka ženska v sebi nosi mnogo več moči, kot jo je sama morda pripravljena izraziti, lahko pa to stori s pomočjo fotografije, kjer je njena pojava ojačana še z zgodbo, ki stoji za tem. Ženske na mojih fotografijah prenašajo močna sporočila, najsi gre za osebne zgodbe ali družbeno-umetniške kot je trenutna razstava. Z besedo in sliko želim spodbuditi spoznanje vsakega posameznika, da gre za zelo aktualno tematiko, v kateri smo vsi del težave. Dobra novica pa je, da smo hkrati lahko tudi del rešitve! Razstava zato za vsako od vključenih problematik predstavlja tudi rešitev oziroma dobro prakso, ki jo lahko zasledimo v Sloveniji,« dodaja avtorica. 

Vedno zgodnejši datum dneva ekološkega dolga kaže na dejstvo, da s svojim planetom ne ravnamo tako, kot bi morali, zato so nujno potrebne spremembe. Da bi to dosegli, se moramo zavedati predvsem vpliva svojih dejanj in ker smo ljudje vizualna bitja, se posledic svojega ravnanja pogosto začnemo zavedati šele, ko smo z njimi soočeni. Vabljena torej, da se soočiš tudi ti in pri sebi pogledaš ter s kalkulatorjem ekološkega odtisa dejansko izračunaš, kako potrošna prebivalka si. Presenečena boš!

Kalkulator ekološkega odtisa ali koliko Zemelj potrebuješ za svoje bivanje? IZRAČUNAJTE TU!

 

Najbolj brano