Živila, ki jih morate dodati na svoj nakupovalni seznam, če želite izgubiti 5 kilogramov v zgolj 7 dneh: Oborožite se s kakovostnimi maščobami in beljakovinami

25. 7. 2022
Živila, ki jih morate dodati na svoj nakupovalni seznam, če želite izgubiti 5 kilogramov v zgolj 7 dneh: Oborožite se s kakovostnimi maščobami in beljakovinami (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko poskušate izboljšati svoj metabolizem in izgubiti nekaj kilogramov, lahko nekatere preproste izboljšave zagotovite z dobro prehrano - poleg telovadnice. Vključitev izdelkov, ki blagodejno vplivajo na naše telo in nam pomagajo pri izgubi kilogramov, nam bo pomagalo izboljšati delovanje ščitnice, kar bo oživilo celoten sistem za naravno razstrupljanje telesa. Posodobite svoj nakupovalni seznam, tako enostavno je!

Dieta za hujšanje, pri kateri se prehranjujete z zdravo hrano in ne zmanjšujete obrokov, je tista, ki bo poskrbela za vaše zdravo telo. Stradanje ni nikoli dobra zamisel; koža postane mlahava, telo se izčrpa, dieta pa ni vzdržna v daljšem časovnem obdobju. Ko ugotavljate, kako shujšati, morate imeti v mislih eno stvar: Namen diete je zgraditi zdravo telo, ne pa ga izčrpati. In najboljši način za to je z živili, bogatimi z antioksidanti, pustimi beljakovinami in tekočino za vlaženje. Odlična novica je, da ima večina hranljive zelenjave tako malo kalorij, da jo imenujemo negativna hrana. Te vrste živil vsebujejo veliko vlaknin in malo kalorij. Negativna živila za prebavo porabijo več kalorij, kot jih dejansko vsebujejo, zato s tem dejansko ne povečujete vnosa kalorij. Ogljikovi hidrati v teh živilih so v obliki vlaknin, zato vas nasitijo za dlje časa, kar je zelo dobro, če je vaš cilj izguba telesne teže.

Pri hitrem in zdravem hujšanju ima prehrana ključno vlogo. Obstaja celo pravilo, ki pravi, da je 80 % izgube telesne teže posledica spremembe prehranjevalnih navad, medtem ko telesna dejavnost in šport predstavljata le 20 %. Če ste se navadili, da nakupujete na veliko, kuhate v naglici in vedno izberete lažjo pot, da bi dosegli cilje hujšanja, so to slabe navade, ki jih boste morali spremeniti, da boste hladilnik napolnili z zdravimi živili, ki bodo sestavljala vaše bolj uravnotežene jedilnike. 

Ne spreglejte:

Katera živila morate uživati, da boste zdravo in učinkovito shujšali?

Vemo, kako težko se je upreti skušnjavi v supermarketu, kjer so mastni in sladki izdelki še toliko bolj privlačni od drugih, še posebej takrat, ko ne vemo, po katerih živilih naj posežemo, in še nismo seznanjeni z idejo uravnotežene  prehrane. Zato se je dobro držati standardnega seznama, ki vključuje vse, kar potrebujete za pripravo zdravih in okusnih obrokov.  Na seznamu so maščobe, ogljikovi hidrati in beljakovine, torej osnovni elementi prehrane, ki jih zagotovo ne sme primanjkovati. Živila, ki jih najdemo na njem, so zato precej preprosta in osnovna ter lahko služijo kot osnova za vsako jed.

Priporočljive maščobe so oljčno olje, jajca, mandlji, avokado, losos in temna čokolada. 

Mononenasičene maščobe v avokadu aktivirajo hormone za izgorevanje maščob in so hkrati idealen energijski zagon za vadbo. Predvsem losos vsebuje odlične maščobne kisline omega-3, ki so odlične za krepitev srčne varnosti. Eno samo jajce vsebuje šest gramov beljakovin, zato je eden najboljših izdelkov za izgorevanje maščob. 

Med ogljikove hidrate, ki jih je priporočljivo uživati spadajo riž, špinača, sveže in zamrznjeno sadje, polnozrnati kruh, krompir, testenine in ovseni kosmiči.

Med beljakovinami so vam na voljo tofu, piščanec, tuna, mleti zrezki ali stročnice, kot sta rdeči fižol in leča. Beljakovine so lahko pri hujšanju glavno makrohranilo. V večini poskusov, ki so preučevali povezavo beljakovin z zmanjševanjem telesne teže, so ljudje zaužili 25-30 % beljakovinskih kalorij.

Priporočljivo je, da se odločate za živila, ki lahko v sklopu celostne uravnotežene prehrane, zmanjšujejo maščobo,  kot so grški jogurt, grenivka, lubenica, surova zelenjava, juha itd.

Pri mlečnih izdelkih se lahko odločite za skyr ali skuto, ki imata manj kalorij kot polnomastni jogurti. 

V razdelku z začimbami in omakami se osredotočite na paradižnikovo pasto, arašidovo maslo, curry v prahu in cimet, ki so odlični dodatki za vaše recepte in pravi zavezniki za hujšanje.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kombinacija napitkov, ki odpravljajo odvečno maščobo in hkrati povečujejo libido: Privoščite si vaš novi najljubši napitek in hkrati izgubljajte kilograme

Priporočamo tudi: Do gostih las vas ločita le dve navadi pred spanjem: Spodbujajte rast tankih las s temi 6 koraki

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik