V zakulisju: Zakaj nosim 10 let in več stara oblačila (dnevnik urednice mode in lepote)

"Moj najlepši plašč je star več kot deset let, moje najbolj aktualne hlače več kot osem let (in ne, nimajo nizkega pasu niti niso oprijete), moje najljubše krilo pa celo več kot 30 let."

V zakulisju: Zakaj nosim 10 let in več stara oblačila (dnevnik urednice mode in lepote) - Foto: Instagram

Vsako leto k zbirki 'oldies goldies' dodam enega, največ dva kosa na sezono, in to je to. Še preden me vprašate, ali se mi je kot modni urednici največje modne revije na svetu res povsem odpeljalo, naj vam povem, da z nakupom novih oblačil začnem takoj, ko bo v omari zadišalo po naftalinu. Namreč, vse kar oblečem, je videti v skladu z vsakoletnimi modnimi zapovedmi, izbrana oblačilna kombinacija pa moji postavi zaenkrat še ne meče polen pod noge. Skrivnost tiči v pametni izbiri ključnih kosov.

Kaj pravzaprav so ključni modni kosi in kako jih prepoznati?

To so tisti kosi, s pomočjo katerih bo vaš stil vedno videti v koraku s časom, trendno, obenem pa zavračajo vse trende na prvo žogo. Preostalim oblačilom, s katerimi jih kombiniramo, dajo tako imenovan modni zalet. Odlikujejo jih kakovostni materiali, vrhunska izdelava in večni dizajn, ki je nadgrajen s premišljeno vključenimi aktualnimi trendi. V praksi to pomeni, da če si na primer zaželite tako imenovani 'teddy plašč', ga kupite v nevtralni rjavi barvi, in ne v najbolj opevani barvi sezone, lila, medtem ko naj bo kroj ravno pravšnji (ne prevelik in ne preveč oprijet), saj nikoli ne veste, ali ne bo tak plašč, ki mora zdaj delovati malce preveliko, čez pet lep zaželen v bolj tajlirani obliki in ga boste prevezovali s pasom.

Ključni kosi se namreč na modnem prizorišču največkrat obdržijo kar nekaj modnih sezon zaporedoma in se čez čas prav zaradi večnosti dizajna in kakovosti znova vračajo kot top modni kosi sezone, le v drugačni oblačilni kombinaciji.

Ključnih modnih kosov ne kupujte v trgovinah s hitro modo. Nikoli.

Pa naj bo to črtast pleten pulover z zadrgo, suknjič iz tvida s poudarjenimi rameni, plašč na prevezovanje v bež barvi ali visoki črni škornji z nizko peto. Če samo pomislim, koliko širokih hlač imam doma in so kot naročene za zadovoljitev letošnjih modnih trendov, pa jih ne morem obleči, ker je material videti ponošen, star. Prav tako je vredno raziskati, kje poiskati ključne kose.

Če me vprašate, kje kupiti plašč, ki bo za vedno ostal ključni kos vaše zimske garderobe, se moj odgovor glasi pri Max Mari. Drag ko žafran, a večen. Še v čistilnico vam ga ne bo treba nositi tako pogosto kot običajen plašč, saj se kakovosten material umaže počasneje (če se ravno ne polijete s kavo). In ko vas bodo naslednjič vprašali, ali je vaš suknjič nov, jim lahko odgovorite, da je zgolj ključen. ;)

Fotografije: Osebni arhiv

Preberite še: V zakulisju: Utrujena, a vztrajam (dnevnik Instagram urednice in producentke Katarine)

Priporočamo tudi: V zakulisju: Jesenski blues in sledi, ki jih puščamo za sabo (dnevnik art direktorice in tehnične urednice Anje)

Najbolj brano