Modna urednica Elle svetuje: Kaj in kako nakupovati?

Moda je povsod, ženske se je ne moremo otresti. Med sprehodom po mestu najdemo sanjsko torbico, po deskanju po spletu nas zamika nakupovanje novih trendov, oh ja, moda je vse – veselje, zabava, skoraj nuja in ja, je lahko tudi 'drag špas'. Zato smo se za nasvete, kaj in kako letos nakupovati, zatekli k modni urednici revije Elle Petri Windschnurer, ki je – to lahko mirno zapišemo – moda na dveh zelo dolgih nogah.

Modna urednica Elle svetuje: Kaj in kako nakupovati? - Foto: Tadej Windschnurer

Česa to sezono zagotovo ne boste oblekli?

Kot vsaki ženski so tudi meni določeni trendi blizu, spet drugi ne. Tako npr. me letos ne boste videli v pastelnih oblekah z volančki, pa v oblačilih z etno afriškimi motivi, čeprav so mi na manekenkah všeč oblačila, navdahnjena s kultno nadaljevanko Mad Men, sama vanje ne bom zlezla.

Poleg trendov je pomemben dejavnik pri tem, česa ne bom oblekla, tudi to, ali oblačila sodelujejo z mojo postavo in mojim osebnim stilom.

Pomembno je, da se zavedam in vem, da sem visoka, da so moje noge takšne, kot so, zato ne morem nositi določenih stvari, čeprav bi si želela.

Ne grem z glavo skozi zid. Ko enkrat spoznaš vse prednosti in pomanjkljivosti svoje postave, si na pravi poti, da 'zajahaš' val, ki ti bo pomagal, da osvojiš določena pravila, ki so za končni rezultat enako pomembna kot dober osebni stil.

Kaj so dobri nakupi oziroma kje kupujete vi?

Redko kaj kupim impulzivno. Če si nekaj močno želim, bom to iskala toliko časa, dokler ne najdem. Nazadnje se mi je zgodilo, da sem si hotela kupiti kos z zanimivim cvetličnim vzorcem. Lov je trajal kar nekaj časa in na koncu sem si kupila modro pletenino, kombinirano s svilo, z abstraktnimi rožami. Najboljše od vsega je bilo to, da sem kos, ki je še kako aktualen, kupila na razprodaji. Zelo rada nakupujem tudi v outletih. Ni boljšega za žensko dušo kot najti dober modni kos po ugodni ceni.

Trendi se vsako leto bolj ali manj ponavljajo, mislite, da je to posledica proizvodnja-prodaja?

Odvisno, kako gledaš na trende. Seveda se ponavljajo, vendar vsakič drugače. Besedo pižama smo slišali že lani, vendar povsem v drugem kontekstu. Modni so bili vzorci s pižam, letos pa pižama kot celota – barve, vzorci, kroj, celo nosi se kot pižama – hlače in vrhnji del skupaj.

Je pa tudi res, da morajo oblikovalci oblikovati veliko več kolekcij kot včasih, ko sta bili 'na sporedu' samo dve, pomlad-poletje in jesen-zima. Poleg posebnih kolekcij, ki nastanejo z različnimi sodelovanji, so tu še prefall (pred jesenske) kolekcija, pa tako imenovana 'resort' kolekcija.

Novosti, ki jih opazim vsako sezono, so napredki v materialih, vzorcih in v stiliranju oblačil.

Kateri so letošnji trendi?

Jih je kar nekaj, bom pa naštela samo tiste, ki so meni najbolj všeč; pižama kot vrhnji kos, mešanje vzorcev na bolj subtilen način, se pravi rože z rožami, pasteli, vendar ne v ljubkem posladkanem načinu, ampak bolj v izčiščenih, minimalistično usmerjenih kolekcijah, ki npr. iščejo navdih v estetiki devetdesetih let.

Phillip Lim je letos čudovit. Všeč mi je tudi športna moda, vendar na takšen način, da vzameš športni kos in ga potem kombiniraš s svilo. Rada imam obleke s plisejem in konstrukcijsko bogate, dodelane kose.

Na kakšen način si kupite obleko?

Odvisno od namena. Če gre za klasično večerno prireditev, imam v omari nekaj črnih, ki jih odlikuje konstrukcijski detajl ali zanimiva tekstura materiala. Te obleke so večne in verjamem, da jih bo lahko nosila tudi moja hči.

Pri izboru obleke je ključnega pomena tudi material. Obleka je lahko še ne vem kako zanimivega kroja, a če je izdelana iz poceni materiala, bo videti ceneno. Ni slabšega kot poceni lesk poliestra, ki posnema naravno svilo.

Je kupiti prave kavbojke umetnost?

Nakup hlač iz džinsa je bila zame nočna mora, a sem z leti približno ugotovila, kakšnega kroja morajo biti, da mi pristajajo, in katere blagovne znamke jih proizvajajo. Če najdeš take, ki ti res pristajajo, ne vidim nobene težave v tem, da kupim dvoje ali celo troje, zlasti če vem, da so kavbojke sezonsko pogojene, se pravi, da bodo naslednje leto prodajali drugačen model.

Drugo pa je, ko ima znamka vedno iste modele, pri ACNE so modeli poimenovani, spreminjajo samo materiale in detajle.

Kako pomemben vam je nasvet prodajalke?

Zelo. Pomembno je, kako bo pristopila k meni in kako bo rekla: 'to vam pa res paše'. Bo to iskreno ali ji bo samo do tega, da proda. Pomoči prodajalk in njihovem znanju se prepustim pri nakupu perila. Vedno ga kupujem v Nami, kjer imam tri prodajalke, ki mi z veseljem pomagajo.

Triki dobrega kombiniranja?

Dobra oblačilna kombinacija in kako jo nosiš, govori o tvojem dobrem osebnem stilu. Seveda to ne pomeni, da moraš nase stlačiti vsaj deset različnih oblačil in dodatkov. 'Kombinacija dneva' so lahko tudi črtasta majica, hlače iz džinsa in salonarji.

Kako boš majico zatlačil v hlače, kako visoka bo peta salonarjev in kakšne so hlače iz džinsa, pa so tista pika na i, o kateri stilisti radi razpravljajo kot o ključnem elementu dobrega stila.

Verjamem, da se je dobrega kombiniranja oblačil mogoče naučiti, še bolje je, če ti je dano. Če se v tem svetu ne znajdeš, predlagam, da ostanete pri varnih kombinacijah: npr. ozke kavbojke, moško krojena srajca in trenčkot.

Kje lahko kupimo dobre stvari za malo denarja?

V Zari in trgovini Massimo Dutti rada poiščem svilena oblačila, saj je njihova svila dobra in poceni, najti je mogoče tudi zelo dobre kose iz poliestra. V H & M imajo dobra oblačila, narejena iz bombaža, vendar je treba malo pobrskati in najti tudi kose, ki so potem dobro sešiti.

Po spletu kupujem v prodajalni Warehouse, včasih na net-a-porterju (vendar samo dodatke), s Cosom nimam dobrih izkušenj. Kot sem že prej omenila, se rada zaletim tudi čez mejo v outlet na Škofijah (Diffusione Tessile).

Če pa me pot zanese proti Benetkam, nikoli ne izpustim outleta z razkošnimi blagovnimi znamkami. Tam sem nazadnje kupila obleko Jil Sander za 30 evrov.

Zelo pomembno mi je, kako so te svari v trgovini zložene. Vem, da so znižane, vendar če so tam v nekih kupih brez spoštovanja, bom tudi jaz imela občutek, kot da tam kupujem z zadnjimi vzdihljaji.

Pripravila Aiša Jašarević Ajda
Fotografije Tadej Windschnurer

Najbolj brano