Tukaj je nova ELLE! Poglejte, kaj vam tokrat sporoča modna urednica

Elegantne sedemosminske hlače s širokimi hlačnicami (strokovno imenovane culotte) najraje nosim v družbi belih superg, bluze in večne klasike med plašči, bež plašča Max Mara.

Tukaj je nova ELLE! Poglejte, kaj vam tokrat sporoča modna urednica - Foto: ELLE

Lahko bi rekla, da je to moja zimska uniforma že dve leti zaporedoma. Popolna kombinacija, s katero se nikakor ne strinja mama. Vsakič ko me vidi, mi pove, da sem v teh prekratkih hlačah in supergah videti prav hecno. Če bi živela v njenih časih, bi si bila nekako najbližje s pastirji.

Moj odgovor na njeno zbadanje je vedno isti: »Mami, ti si stara, ne veš več, kaj je moderno.« Tudi ona ima vedno pripravljen odgovor, da kljub starosti še vedno ve, kaj je lepo. Posloviva se z objemom in vsaka se odpravi dnevu naproti s svojimi mislimi o teh 'prekratkih' hlačah. Ko sem bila mlajša, je bilo tovrstnih odstopanj v okusu in mnenj o tem, kaj je lepo, še veliko več.

Danes naju na nasprotna bregova postavljajo predvsem čevlji in te nesrečne hlače. Pa mami res o modi in oblačenju ne ve nič več samo zato, ker je stara? Se je čas ustavil, ko je prestopila prag petdesetih? Ko je zadnjič pregledovala omaro z oblačili, je iz nje odnesla vse suknjiče, ki so jo v osemdesetih čez ramena razširili in preoblikovali v Ramba. Čeprav bi jih danes glede na napovedi Balenciage z lahkoto še kdaj oblekla, je mnenja, da se ti 'orjaki' ne skladajo z njeno postavo in leti.

Že zdavnaj se je odrekla vsem maksi in mini dolžinam, ki so jih krojila sedemdeseta leta. V zaboj za reciklažo oblačil je odnesla celo dolg semiš plašč, podložen s toplim ovčjim krznom. Škoda, ker sem bila prepozna, z veseljem bi ga nosila. Njeno garderobo danes odlikujejo tisti najbolj klasični kosi, o katerih ste gotovo brali v vsakem vodniku o dobrem stilu. Bluza, ravno krojen džins, dežni plašč, puli pulover, medtem ko je klasičen plašč nadomestila s podaljšano bundo.

Če povzamem, moja trditev, da ženska o modi ne ve ničesar samo zato, ker je stara, ne pije vode. Gre za generacijska odstopanja, ki se povsem normalno kažejo, tudi ko je govora o modi.

Nazadnje sem o tem spregovorila s prijateljico, ki mi je rekla, da je točka, ko se začneš o garderobi strinjati s svojo mamo, najbrž zadnja postaja, preden uradno postaneš star. Kaj pa če se strinjaš z oblačilnimi kombinacijami svoje hčere? To pomeni, da nočeš odrasti? Težko bi namreč rekla, da je moja hči, ki pri svojih 14 letih v nasprotju s svojo generacijo nosi široke culotte hlače, pulover s puli ovratnikom in klasičen plašč v kamelji barvi, na točki, ko bo uradno postala stara. Sama pa se tudi ne oprijemam kulta mladosti, še zlasti ne, ko gre za modo.

Mini krilu sem se dokončno odrekla lani, prav tako prosojnim bluzam in oblekam, takoj ko telo ni več čvrsto odgovarjalo na tiste bolj udarne korake, in golemu trebuhu, pa čeprav je čisto raven še danes, kmalu po porodu drugega otroka. Mogoče je za dejstvo, da smo si danes o tem, kaj je modno in lepo, veliko bližje s svojimi hčerami kot mamami, 'krivo' modno zanimanje našega podmladka.

Še več, modna industrija otroških oblačil je že zdavnaj postala en velik posnemovalec modne industrije odraslih. Kdaj ste v trgovini z otroškimi oblačili nazadnje videli zares otroška oblačila? Sama pri 14 letih niti slučajno nisem vedela, kdo in kaj je Chanel, medtem ko mi hči danes z lahkoto našteje vsaj pet modelov torbic prej omenjene blagovne znamke.

Otroci danes odraščajo prej, sploh ko je govora o modi. Družbena omrežja so jim nehote približala modno estetiko odraslih, in ti so jo posvojili, še preden smo me sploh začele razmišljati o modni estetiki naših mam. Kaj pa vem, mogoče pa bi bile tiste culotte hlače vseeno videti bolje v kombinaciji s salonarji kot s supergami. Bom vprašala hčer, kaj meni o tem!

Petra Windschnurer

Najbolj brano