Za boljšo samopodobo se izogibajte tem najpogostejšim pastem

Če je osebnost tisto "kar smo" in bi nas lahko po njej prepoznal naš bivši sošolec iz osnovne šole, ko bi nas srečal na letališču po 20 let, je samopodoba predstava o tem "kdo smo". - MARINA NOČ

Za boljšo samopodobo se izogibajte tem najpogostejšim pastem - Foto: Osebni arhiv

Samopodoba je ena izmed temeljnih področij osebnosti, ki se postopoma oblikuje že v zgodnjem otroštvu, natančneje takrat, ko se prvič doživimo skozi "oči" staršev.

V tem primarnem odnosu se razvije "Jaz". "Jaz" je otrokovo doživljanje samega sebe – in služi kot nekakšen utrjevalnik samopodobe, ki je ves čas pod pritiskom in v nevarnosti, da izgubi realno podobo sebe - zato mora biti odprt, da napreduje in lahko preživi.

Starši so otrokov prvi stik s svetom, otrokom predstavijo, kakšen naj bi svet bil (varen/nevaren), kako deluje (socialni in družben vidik) in kakšen moraš biti, da bi bil sprejet v njem (pravila, norme, vrednote).

"Odnos, ki ga imamo s seboj je ovrednoten z izkušnjami, ki smo jih pridobili - ta odnos sestavljajo predstave, mnenja, stališča, lastnosti in druge psihičnih vsebine, ki jih človek pripisuje samemu sebi."

Temeljne komponente, ki vplivajo na oblikovanje samopodobe so samozaupanje, samospoštovanje ter samovrednotenje.  

-       Samozaupanje se oblikuje na način, da otrok ponotranji zaupanje ter spodbude, ki so mu izkazovane v okolju v katerem odrašča.  (Pri preveč zaščitniških starših se nam kasneje v odraslosti lahko pojavi strah in nezaupanje v lastno kompetentnost).

-       Samospoštovanje pa se gradi na podlagi spoštovanja, ki je otroku izkazan s strani pomembnih drugih, ter s poistovetenjem z zgledi (V kolikor otrok odrašča v družini, kjer ne bo cenjen in spoštovan, kasneje v odraslosti lahko razvije občutek, da ni dovolj dober.)

Na oblikovanje samopodobe vplivajo tudi drugi dejavniki (vrtec, šola, služba, odnosi..)

-       Samovrednotenje nam pove v kolikšni meri smo zadovoljni sami s sabo –  pomeni prepoznanje in spoštovanje lastne vrednosti, ki vpliva na zadovoljstvo našega življenje.

Ni važno katerega spola, vere, rase, statusa; vsi si delimo izkušnjo biti človek in v nekem življenjskem obdobju imamo ljudje podobne značilnosti ter se ukvarjamo s podobnimi tematikami. Po drugi strani pa je to, kar nas dela edinstvene naša svobodna volja in možnost doživljanja sveta po svoji vesti.

Zakaj ni dobro graditi samopodobo na spodnjih vrednotah in kako se lahko ujamemo v past nezadovoljstva?

1.       Zunanji videz – ko vprašamo osebo: "Kaj ti je všeč pri tebi?" večina oseb po navadi izpostavi del  telesa kot so lasje, oči, noge, ustnice, ipd.. Če svojo samopodobo gradimo na zunanjem videzu, nas bo ta slej kot prej pustila na cedilu, saj ne moremo mimo dejstva, da vsi ljudje zorimo in se naš videz posledično spreminja. Poleg tega, se družbeni ideali spreminjajo (obrvi v obliki tankih črtic so danes "out"). Če gradimo svojo samopodobo na zunanjem videzu, se zna zgoditi, da bomo preveč obremenjeni s tem, kaj si drugi mislijo o nas, in bomo lahko hitreje podlegli negativnim kritikam. Tako bo naša samopodoba vedno ogrožena.

Zunanja lepota je definitivno ena izmed močnih lastnostih, ki jih lahko posameznik izkoristi v svoj prid, to pa še ne pomeni, da si zaradi tega, ker dobro izgledaš več ali manj vreden. Tvoj zunanji izgled ne določa tvoje vrednosti, lepota prihaja iz notranjosti in se zrcali v ljubezni in sprejemanju sebe v celoti. S tako energijo je vsaka oseba privlačna in zanimiva.  

2.       Popularnost: občutek priljubljenosti in odobravanja je vedno dober in zelo prija. Če tvoj občutek vrednost temelji na dejavniku popularnosti, se boš zaradi tega lahko globoko v sebi počutil nesigurnega. Ljudje spreminjajo svoja mnenja in vedno bo obstaja tudi nekdo, ki se ne bo strinjal z vami. Ko vrednotimo sebe preko odobravanj drugih, jim s tem dajemo popolno kontrolo nad tem, da določijo našo vrednost. Če sem jim všeč sem "dovol"« in če jim nisem všeč potem "nisem dovolj" – s takim načinom razmišljanja lahko razvijemo občutek nemoči in tesnobe. Naši odnosi so pomembni faktor v našem življenju, naj pa ne bodo merilo o tem ali si zaslužimo ljubezen. Vedno smo dovolj in ne rabimo narediti nič za to, da smo lahko ljubljeni. Ljubezen ne pogojuje in naj bo vaša ljubezen za vas vedno dostopna in neodvisna od "všečkov". 

3.       Primerjava z drugimi: kakšno oceno ste dobili; kakšen avto vozite - je boljši ali slabši od sosedovega; zakaj ima prijateljica dobrega fanta, vi pa ste še vedno samski? Popolnoma normalno je, da se primerjamo z drugimi takrat, ko želimo preučiti svoje odločitve, ki so nas pripeljale do določene situacije – v past se ujamemo takrat, ko to za nas pomeni, da smo dovolj dobri samo, če smo boljši od drugega. Takšna situacija v življenje prinaša izgubo, saj nas tako razmišljanje ločuje od ostalih ljudi - to pomeni, da posledično ne moremo razvijati globljih odnosov. Vedno bo obstajal nekdo, ki je boljši, pametnejši, lepši in uspešnejši ampak to ne pomeni, da ste vi manjvredni zaradi tega. Namenite malce več časa temu, da se spoznate, vzljubite se, sprejmite se, ste več kot dovolj.    

4.       Uspeh: ljudje večkrat potrjujemo svojo vrednost s stvarmi, ki jih počnemo in v katerih smo uspešni. Ker pa je življenje nepredvidljivo lahko pride marsikaj vmes, kot epidemija, ki je vzela ljudem službe čez noč. Ob takšnem šoku, so osebe, ki so svojo samopodobo gradile na uspešnosti kariere dobil občutek, da so izgubile del sebe in to v človeku prebudi strašno zmedo in obup. Če vaša vrednost temelji izključno na uspehih, potem ne boste nikoli sigurni v to koliko ste vredni v resnici - saj je predstava o vaši samopodobi v kontroli doseženih uspehov in ne vas samih.

Kako si lahko pomagamo sami?

Na samopodobo vpliva prepoznavanje in spoštovanje svoje lastne vrednosti. Zato je še toliko bolj pomembno, da naša lastna vrednost bazira na vrednotah, ki bodo v nas spodbudile najboljše.

Vrednote so cilji, ki jih cenimo, oziroma mišljenje o tem, kaj je dobro ali prav in za kaj si je vredno prizadevati.

Primer: če je vaša vrednota "zunanji izgled" boste lahko precej razočarani, ker v današnjem času "Instagram popolnih ljudi" z lahkoto dobite popačeno sliko o realni lepoti človeka.

V kolikor bo vaša vrednota "zdravje" boste posledično dosegli tudi to, da se bo vaš "zunanji videz" spremenil na vam bolj všečnega – začele boste bolj zdravo živeti (kar vključuje prehrano, gibanje, spanje...). S pravilnim pristopom k postavljanja lastnih vrednot, tako izboljšujete vašo samopodobo na zdrav način.

Tudi, če še niste tam kjer želite biti, nič hudega. Zaupajte procesu in bodite do sebe sočutni in ljubeči. Saj veste kako pravijo: "To kar te vleče nazaj ni tisto, kar ti misliš, da si ampak tisto kar misliš, da nisi."

Napisala Marina Noč, specializantka psihodinamske psihoterapije.

Fotografije: Osebni arhiv

Preberite še: Kako v času covida ostati pozitiven

Priporočamo tudi: Kaj je miselna naravnanost (mindset) in kako je pomembna med epidemijo?

Najbolj brano