Tej hrani bi se morali izogniti po svojem 30. letu: Ogroža zdravje in na dolgi rok pospešuje staranje

Najboljši del odraslosti je svoboda, da lahko počneš - in ješ - karkoli želiš. Pa je v 30-ih letih res vse dovoljeno? Presodite sami!

Tej hrani bi se morali izogniti po svojem 30. letu: Ogroža zdravje in na dolgi rok pospešuje staranje - Foto: Instagram

Smo to, kar jemo. Vendar smo si tako zelo različni, da ni ene same diete, ki bi bila enako primerna za vse. Prav tako vam dieta, ki vam je morda ustrezala v zgodnjih dvajsetih letih, ne bo ustrezala, ko boste dopolnili 30 let. 

To je zato, ker se vaše prehranske potrebe v različnih starostnih obdobjih in fazah lahko spremenijo. Tako vaš popoln dan na krožniku pri 25 letih morda ne bo zagotavljal vsega, kar potrebujete pri 35 ali 45 letih in pozneje. Na splošno velja, da so trideseta leta že trenutek, ko moramo nekoliko bolj resno vzeti pregovor "bolje preprečiti kot zdraviti". Ko se bližamo srednjim letom, se povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni, pri čemer igra pomembno vlogo prehrana.

Ne spreglejte: 

Čeprav se morda ne počutite nič drugače kot v najstniških in dvajsetih letih, se telo spremeni tako, da je težje shujšati in ohraniti dobro zdravje. Da bi vam pomagali pri elegantnem staranju v telo, ki ga boste želeli razkazovati ne glede na število let, smo se poglobili v znanost o staranju in prehrani ter odkrili živila, ki se jih pri svojih 30-ih letih raje izognite.

To, kar jeste, lahko na različne načine vpliva na vaše zdravje, zato so lahko v vsakem življenjskem obdobju nekatera živila pomembnejša za obvladovanje, zdravljenje ali preprečevanje določenih bolezni. Konec koncev se telo spreminja, zato postajata hujšanje in ohranjanje zdravja vedno bolj zahtevna.

Kaj jesti, ko dopolnimo 30 let? 

Ker ta starost postaja glavna starost za načrtovanje družine in reprodukcijo, se v tem starostnem obdobju osredotočamo na optimizacijo okolja za potencialnega otroka, pravijo strokovnjaki. Vključno z vnosom ključnih hranilnih snovi, pa tudi z uravnavanjem telesne teže pred nosečnostjo, med njo in po njej.

Vključevanje več polnozrnatih žit z dodanimi folati, železom in kalcijem ali ovsa z oreščki in semeni postaja vse pomembnejše.

Prav tako je lahko pomembna izbira živil z manjšo vsebnostjo soli, da bi zmanjšali otekanje in napihnjenost. Uživajte čim manj predelana sveža živila ter namesto soli uporabljajte začimbe in zelišča za aromatiziranje hrane.

Ključna področja, na katera se je treba osredotočiti v tridesetih letih: to so vaša primarna leta, ko se rodijo otroci, vendar se s spremembo metabolizma in ravni aktivnosti spreminjata tudi zdravje kosti in nalaganje telesne teže.

In če mu se izogniti?

Po tridesetem je marsikaj drugače kot takrat, ko si bil pri dvajsetih, zato je povsem logično, da se bodo pri meni zgodile spremembe. Spodaj pa si oglejte, na katero hrano strokovnjaki svetujejo, da pozabite po 30. letu:

Jogurti z okusom

Ste se odločili zmanjšati uživanje sladkega? Številni viri sladkorja se skrivajo v manj očitnih živilih, kot so kruh, kečap in aromatiziran jogurt. Da, jogurt z okusom ima lahko toliko sladkorja kot skleda za sladoled.

Pečeno meso

Marsikdo ima rad, da je meso pečeno, zažganemu pa se je treba izogibati. Pri pripravi mesa na žaru, torej na odprtem ognju, lahko nastanejo škodljive kemikalije HCA in PAH.

Gazirana pijača 

Če razmišljate o ustvarjanju družine, glejte na gazirane sokove kot na sovražnika. Gazirani sokovi so bogati z barvami, ki so glavni vir dodatnega sladkorja. Sladkor ne vpliva le negativno na ovulacijo, ampak je povezan tudi s slabšo gibljivostjo semenčic – kar lahko oteži spočetje.

Koktejli in pivo

S staranjem telo alkohola ne presnavlja več tako učinkovito, zato je željo po nezdravi hrani težje ignorirati. Z alkoholom v telesu se je tudi vedno težje dobro naspati. Medtem ko vam je v dvajsetih letih morda uspelo shajati z minimalno količino spanca, to ne velja za trideseta leta in pozneje. Neprespane noči vodijo do želje po ogljikovih hidratih in sladkorju naslednji dan, kar lahko prispeva k nadaljnjemu pridobivanju telesne teže.

Poleg tega alkohol »posrka« vlago iz kože, zaradi česar so gube začasno bolj vidne, sčasoma pa koža izgubi elastičnost in nastanejo nove gube.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

Kruh iz bele moke in peciva

Izogibajte se predalanim živilom, kot so peciva in testenine, saj telo pretvarja rafinirane ogljikove hidrate v sladkor in nato v glukozo. Glukoza je hranilo, ki poškoduje kolagen in druge beljakovine, ki se borijo proti gubam.

Po drugi strani pa polnozrnate žitarice pomagajo ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi, kar pomaga ohranjati težo in shujšati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Poosh (@poosh)

Prigrizki polni umetnih sladil

Izogibanje toksinom, kot so umetna sladila, bo pripomoglo k učinkovitejšemu delovanju jeter. Za pospešitev procesa razstrupljanja izločite živila, ki vsebujejo umetna sladila, kot so žvečilni gumi, bonboni in prigrizki brez sladkorja.

Sadje in zelenjava s pesticidi

Najbolj priljubljeni izdelki, ki imajo največ pesticidov, so jabolka, jagode, grozdje, zelena, breskve, špinača, paprika, kumare in češnjev paradižnik.

Strokovnjaki ugotavljajo, da imajo moški, ki zaužijejo največ pesticidov s hrano, veliko manj gibljivih semenčic kot moški, ki jedo najmanj.

Margarina

Margarina je pogosto izdelana iz delno hidrogeniranih olj, ki so ena najpogostejših transmaščob. Morda ste že slišali, da je ta vrsta maščobe povezana s srčnimi boleznimi, vendar večina ljudi ne ve, da lahko pospeši tudi proces staranja kože, saj jo naredi bolj občutljivo na ultravijolično sevanje. Ko kožo poškoduje sonce, razgradi kožni elastin in kolagen. Študije so pokazale, da lahko uživanje margarine povzroči kronično vnetje, ki lahko prav tako pospeši nastajanje gub. 

Različne omake

Če ne morete jesti nachosa brez omake, imamo slabo novico. Kupljene omake, ki jih tako radi prigriznemo skupaj s čipsom vsebujejo umetne barve, arome in dodatke. Poleg tega oznaka »z okusom sira« pomeni, da niso narejeni iz pravega sira. Bolje je, da sir nasekljate sami, nato ga stopite in postrezite.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aimee Song (@aimeesong)

Sojina omaka

Napihnjeni in temni kolobarji pod očmi so z vsakim rojstnim dnem bolj izraziti, dehidracija pa stanje še poslabša. Če se želite zbuditi sveži, se izogibajte slani hrani, ki sesa vlago, kot je sojina omaka (le žlica te omake vsebuje kar 879 miligramov natrija), in pijte veliko vode. 

Fotografije: Instagram/@poosh

Preberite še: Natmanova dieta: izgubiti 4 kg v 4 dneh, ali je to mogoče?

Priporočamo tudi: Najlepše trenutnih kolekcij: Izbrali smo najlepše kose te pomladi po ugodni ceni

Najbolj brano