Tukaj je nova Elle! Modna in lepotna urednica vam tokrat sporoča misel, ki si jo le vzemite k srcu

Nova Elle vas že čaka v najbližji trafiki. Dokler si ne zagotovite svojega izvoda, preberite, kaj vam tokrat sporoča modna in lepotna urednica Petra Windschnurer.

Lifestyle, 12. 11. 2021
Tukaj je nova Elle! Modna in lepotna urednica vam tokrat sporoča misel, ki si jo le vzemite k srcu - Foto: Elle

"Ne vem, kako sem sploh lahko še živa, psihološko stabilna, opravljam precej zahtevno delo in celo vzgajam dva otroka," mi v šali navrže znanka, ko za rojstnodnevno darilo prijateljici naroča vodnik, ki naj bi ji pomagal premagati vse strahove, ki ji v življenju ne dovoljujejo, da stopi korak naprej. "Draga moja, lažje bi med tisoč enakimi črnimi salonarji izbrala pravi par," mi še potoži, ko med ponudbo brska in išče tistega najboljšega, verodostojnega, učinkovitega, tistega, ki naj bi v želeni red spravil njeno prijateljico.

Znanka ni edina, ki meni, da je posel duhovnega, poslovnega in velnes svetovanja v neobvladljivem razcvetu. Sama mislim, da je to glede na čase, v katerih živimo, pravzaprav zelo perspektiven biznis, ki pa še zdaleč ni nič novega, le da je danes gurujev, ki vam svetujejo čisto na vsakem koraku in za vsak korak, ki ste ga že ali pa ga še boste naredili, veliko več kot v poznih šestdesetih, ko so člani skupine The Beatles po svoj zakaj odšli v Indijo, za njimi pa nato še horde 'izgubljenih' zahodnjakov.

Verjamem, da ljudje resnično potrebujemo protistrup za kaos sodobnega življenja, v katerem smo se mogoče znašli tudi zaradi vseobsegajočih nasvetov, kako bi morali živeti.

Dnevna doza pozitivnih misli in 'sončne svetlobe' je lahko res prava pot iz teme. Tudi motivacijski nasveti za bolj kakovostno in produktivno življenje so velikokrat vredni zlata, a vendar vam lahko, če jim sledite in zaupate brezpogojno, življenje pa še kar hiti po svoji poti, kot bumerang treščijo nazaj v glavo.

Filozof Pascal Bruckner to zelo lepo pojasni: "Smo prve družbe v zgodovini človeštva, ki smo nesrečni, ker nismo srečni." K temu pripomore še vtis, da je trava tako intenzivno zelena, življenje pa bolj urejeno in srečnejše prav pri deliteljih nasvetov, ki jih bom na tem mestu poimenovala kar sodobni guruji. Njihova življenja na družbenem omrežju so občasno tako dvodimenzionalna, da brez težav postanejo naši terapevti, ki jim slepo zaupamo, čeprav so njihova dognanja največkrat le plod izkušenj, ki so jih na svoji poti razsvetljenja doživeli sami.

Ste se kdaj vprašali, zakaj je tako?

Nekateri so mnenja, da gre za paralelni proces: bolj so ljudje izgubljali vero z organiziranimi velikimi religijami, toliko večjo potrebo so imeli, da 'vero' najdejo nekje drugje. Veliko jih je namreč prepričanih, da vse te 'alternativne' vere ponujajo veliko več sprejemljivosti, nekakšno cono razumevanja, ki nas rešuje pred takšnimi in drugačnimi stiskami. No, težava je v tem, da danes prav vsi mislimo, da smo se ali se še bomo znašli v eni od nešteto stisk, ki nam jih servira sodobni čas. In da ni druge, kot da nas iz te stiske za roko vodi vodnik.

Sama niti slučajno nisem superženska in bi mi kateri od celostno zasnovanih nasvetov, ki jih bodo sodobni guruji za naš boljši vsakdan v luč sveta še poslali, prišel kako prav. Konec koncev sem nekaj te sodobne hrane za dušo in telo že zaužila in moram vam priznati, da ni slaba, še zlasti ob upoštevanju namišljenega drobnega tiska, ki mi veli, da je ne smem jemati preveč resno. Zavedam se, da je večina te lahko prebavljive alkimije nastala iz potrebe, da ti isti guruji 'pozdravijo' lastne stiske, ki pa nikoli niso ukrojene tako kot moje.

In, da ne bo pomote, nasvetov modernih gurujev absolutno ne gre zavreči, pomembno je le, da ne pomislite, da ste brez teh 'holističnih' rešitev povsem izgubljeni.

P. S. Vodnik k boljšemu jazu je lahko lepo božično darilo, a naj bo zraven tudi vreča čokoladnih bombonov in še eno ne preveč resno čtivo.

Preberite še: Kraljeva družina se menda tehta pred in po božični večerji. Preberite, od kje ta nenavadna tradicija

Priporočamo tudi: To so trendne dolge hlače, ki bodo pozimi zamenjale priljubljene hlače iz umetnega usnja

Najbolj brano