Knjižni namig: Nisem bil jaz

3. 11. 2012
Knjižni namig: Nisem bil jaz

Pred tridesetim letom je preprosto biti normalen. Vse težave lahko odpraviš kot postadolescentne prenapetosti in se ob vsaki krizi potolažiš s tem, da bo nekoč drugače. Bolje.

Potem pa te doleti starost, ko mladostno obupavanje ni več tehten argument. Če si mlajši od trideset in popivaš, si žurerski tip, po tridesetem letu si alkoholik; simpatične zmote postanejo kapitalne napake. Po tridesetem letu se izkaže, ali bo človek, kakršen si, zdržal še preostalih petdeset let.

V zbirki Bralec je pred kratkim izšel roman nemško-islandskega pisatelja Kristofa Magnussona Nisem bil jaz, ki je bil po izidu januarja 2010 eden najbolj branih v nemško govorečem prostoru, uvrstil pa se je tudi na širši seznam za nemško književno nagrado.

Nisem bil jaz je roman, ki je opisal svetovno finančno krizo, še preden je pokazala svoj groteskni, sramotni obraz. Zapletena komedija zmešnjav na simpatično berljiv, nazoren in razumljiv način razkriva ozadje in nekatere ključne vzvode borznih špekulacij, odgovorne tudi za nedavno krizo na finančnem trgu, po kateri si svet še do danes ni opomogel.

Kriza – karierna, ustvarjalna in življenjska – v temelju pregnete vse tri protagoniste.