Knjige tega meseca

9. 3. 2008

Priporočeno branje v mesecu marcu.

Za sladokusce

Kafkova juha, Mark Crick

Tokrat z uvrstitvijo v rubriko Za literarne sladokusce mislimo smrtno resno! In tudi dobesedno. Tole je namreč kuharica. Takšna, kot je še ni bilo – recepte boste morali izluščiti iz zgodb, ki imitirajo literarne velemojstre: Raymonda Chandlerja, Jane Austen, Franza Kafko, Irvina Welsha, Marcela Prousta, G. G. Marqueza, Johna Steinbecka in druge. Intenzivna mešanica sestavin, poslastica za oko in brbončice! Za vse (literarne) okuse . .

Založba Vale-Novak, Ljubljana 2007

Dediščina izgube, Kiran Desai

Mlada Saj je hči v Rusiji živečih indijskih staršev. Njen oče si obeta, da bo prvi Indijec, ki bo poletel v vesolje, a kruta usoda hoče drugače – skupaj z ženo ga povozi avtobus. Osirotela Saj gre živet k dedu, upokojenemu sodniku, na osamelo himalajsko posest, kjer je bilo življenje včasih mirno, zdaj pa kraje pretresajo oboroženi nemiri . . Odlična pisateljica, kot je Kiran Desai označil celo sam Salman Rushdie, je za Dediščino izgube, roman, v ka­terem se subtilno prepletajo zgodbe o ljubezni, socialnih nepravičnostih, nacionalizmih, predvsem pa o nasprotjih postkolonialne Indije, leta 2006 prejela prestižno Bookerjevo nagrado.

Mladinska knjiga, Ljubljana 2007

Hrana za dušo

Zen in umetnost doživljanja sreče, Chris Prentiss

Da bi lahko bili srečni, morate bit lepi, bogati, srečno zaljubljeni, vedno vsem všeč in morda celo pametni . . Je tako? Ni! Da bi bili srečni, pravi Chriss Prentiss, se morate zgolj zavedati, da je sreča v vaših rokah, predvsem pa v vaši glavi. Ali boste srečni ali nesrečni, je odvisno od tega, kako se odločite odzivati na dogodke, ki vam jih prinaša življenje. V tej prikupni drobni knjižici avtor z zvrhano mero optimizma in vitalizma predstavi svojo življenjsko filozofijo, ki je nadvse nalezljiva in vam lahko resnično polepša vsaj dan, če jo vzamete resno, pa tudi življenje! Knjižica, ki jo morate imeti na nočni omarici, saj zanesljivo prežene slabo počutje in temne misli.

Založba Cangura.com, Ljubljana 2007

Izgubljena vrtnica, Serdar Ozkan

Diana je razvajena bogatašinja, ki ji največ pomenijo neskončno nakupovanje in zabave, predvsem pa to, da jo vsi občudujejo. A njeno življenje se postavi na glavo, ko ji umre mama, ki ji tik pred smrtjo zaupa, da ima sestro dvojčico. Nikoli je ni srečala, ker sta se njuna starša tako zgodaj ločila. Pretresena Diana se odpravi iskat svojo nenavadno dvojčico, dekle, ki menda razume govorico vrtnic. Iskanje jo popelje na drug konec sveta, kjer se nauči prevzeti odgovornost za svojo vrtnico. Sladka zgodba o iskanju samega sebe.

Mladinska knjiga, Ljubljana 2008

Vse o Bogu v eni vožnji s taksijem, Paul Arden

Nenavadna knjižica, ki o sebi trdi, da je »druga najboljša knjiga o Bogu na svetu«, in obljublja, da vam bo razložila »vse o Bogu v eni vožnji s taksijem«. Med prisrčnimi ilustracijami Paul Arden slalomira z odgovori na velika večna vprašanja, ki v njegovi izvedbi zvenijo preprosto, a niso brez soli . . Malo za šalo in malo zares. Vtaknite knjižico v žep, pustite svoj avto v garaži in pokličite taksi. Morda boste izstopili povsem spremenjeni. Ali pa tudi ne.

Založba Vale-Novak, Ljubljana 2007

Užitki telesa in duha

Strastni seks za moške in ženske, Mabel Iam

Knjiga izpod peresa priznane psihoterapevtke in strokovnjakinje za partnerske odnose seksualnost obravnava celostno – s telesnega, čustvenega, duševnega in duhovnega vidika. Vsebuje tako vzhodnjaško filozofijo seksa (tao, tantra, kamasutra) kot tudi praktične napotke, kako izboljšati svoje spolno življenje (od meditacij in vizualizacij, do različnih položajev, priprave afrodiziakov in dišečih eteričnih olj), kako postati popoln ljubimec, in celo, kako najti svojo dušo dvojčico.

Založba Cangura.com, Ljubljana 2007

Pripravila Tina Košir

Fotografije promocijsko gradivo

ELLE marec 2008