Banks, Paul Banks. V Kinu Šiška.

30. 1. 2013
Banks, Paul Banks. V Kinu Šiška.

Predlani smo ga na odru Križank videli z zasedbo Interpol, zdaj pa se Paul Banks vrača v Ljubljano s svojim samostojnim projektom in aktualnim albumom Banks.

Na oder Katedrale Kina Šiška bo newyorški pevec, tekstopisec in kitarist stopil v soboto, 2. februarja, ob 21.00, dvorano bodo ogrevali domačini Icarus Down.

Na svojem prvem solo albumu je Banks prevzel identiteto alter ega Juliana Plentija, zdaj pa jo je zavrgel in izdal (na pol) po sebi imenovan album Banks, ki ga podpisuje kot Paul Banks (enako velja že za predhodni EP).

In če je za svoj album Julian Plenti Is...Skyscraper iz leta 2009 večinoma izbiral med materiali iz časov pred Interpolom (ki segajo vse do sredine devetdesetih), je album Banks – za katerega je v zadnjih nekaj letih spisal povsem nove skladbe (z izjemno posnetka Summertime Is Coming) – slikovita dokumentacija Banksa, kakršen je tu in zdaj, hkrati pa njegov najbolj oseben projekt do zdaj.

»Ja, zdi se mi, da sem tokrat zadeve hotel poenostaviti,« pojasnjuje. »Julian Plenti je bil nekaj, kar sem moral storiti, a ko sem to naredil, nisem čutil potrebe, da bi se ga oklepal. Pri teh pesmih nisem hotel bremena takšne pozornosti. Če že kaj, bi tokrat pozornost rad preusmeril stran od persone. Preprosto pišem glasbo in upam, da bo lahko govorila sama zase.«

V zasebnem življenju je Banks (romantično) povezan z dansko supermanekenko in fotografinjo Heleno Christensen.