Kako ohraniti težo po veliki izgubi kilogramov: Vadba za moč naj postane vaša najboljša prijateljica in nikar ne jejte, če niste zares lačni

Ker je ohranjanje vitke postave veliko lažje, kot če bi morali začeti od začetka... Pa je res? 

Lifestyle, 21. 5. 2022
Kako ohraniti težo po veliki izgubi kilogramov: Vadba za moč naj postane vaša najboljša prijateljica in nikar ne jejte, če niste zares lačni - Foto: Instagram

Dvignite roke vsi, ki ste se v zadnjem obdobju odločili za korenito "razstrupljanje" po veselem vikendu ali pa celo po mesecih polnih dobrot, ki so na vas pustili posledice? Roki gor, vsi tisti, ki ste se založili z zeleno in ohrovtom, vaši tedni pa bodo obsojeni na uživanje sokov iz vseh zelenih sestavin, ki jih imate pri roki, saj ste se zaobljubili, da se boste za nekaj časa odpovedali trdi hrani v korist zelene tekočine? Ste morda celo kupili poseben čaj za razstrupljanje? Vsi smo že bili na tej točki. Obupana potreba po tem, da bi se  znebili pregrešnih navad in vseh odvečnih kilogramov ter očistili svoj organizem. Prehod na zdravo pot je točno to, kar potrebujemo, tudi izguba kilogramov je morda točno to, kar potrebujemo, vendar moramo svoje zdrave navade znati tudi obdržati.

Če vzamemo v roke katero koli knjigo o prehrani, bomo v njej našli vse odgovore na vprašanje, kako uspešno izgubiti želeno težo, pa vendar ali resnično vemo, kako izgubljeno težo tudi obdržati? Nekatere trdijo, da je ključ v tem, da jemo manj in se več gibamo, drugi, da je edina prava pot nizka vsebnost maščob, tretje pa, da je treba izločiti ogljikove hidrate. Čemu torej verjeti? 

Ne spreglejte: 

Zmanjševanje kilogramov zahteva nešteto ur predanosti, če ste torej že šli skozi trud, da bi dosegli ciljno težo, ali si celoten potek izgube teže res želite ponoviti? Mislimo, da ne. Verjetno si želite trajne izgube telesne teže in zato je potrebno nekaj narediti. Pripravili smo vam preproste načine, kako trajno shujšati in obdržati težo!

Resnica je, da za trajno zdravo hujšanje ni univerzalne rešitve. Kar deluje pri eni osebi, morda ne bo delovalo pri vas, saj se naša telesa različno odzivajo na različna živila, kar je odvisno od genetike in drugih zdravstvenih dejavnikov. Da bi našli metodo hujšanja, ki je primerna za vas, bo verjetno potreben čas in potrpežljivost, predanost ter nekaj eksperimentiranja z različnimi živili in dietami.

Najprej si morate zastaviti cilje, ki vam bodo koristili v vsakdanjem življenju... bolj ko se boste osredotočali na majhne, dosegljive cilje, ki bodo izboljšali vaše vsakdanje življenje, večja bo izguba teže, brez da bi se tega sploh zavedali.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

1. Izvajajte vadbo za moč

Čeprav je mogoče shujšati, ne da bi naredili en sam počep, je za trajno vzdrževanje telesne teže nujna telesna dejavnost. Vendar pa vse vadbe niso enake. Čeprav je kardio vadba deležna vse slave, sta intervalna vadba in vadba za moč prava junaka v svetu vzdrževanja telesne teže. Ti načini vadbe vam bodo pomagali nadomestiti šibkost s trdnimi mišicami, kar bo pospešilo vaš metabolizem in olajšalo ohranjanje teh zahrbtnih kilogramov.

Za najboljše rezultate dvakrat tedensko izvajajte vadbo za moč ali intervalno vadbo in si prizadevajte za eno uro telesne dejavnosti na dan - to lahko pomeni hojo, plavanje ali tek po opravkih. Preprosto vstanite in se gibajte! 

2.  Hodite, kadar lahko

Da bi si zagotovili vsaj 60 minut vadbe in naredili več dnevnih korakov, premislite o svoji poti na delo. Ob dnevih, ko veste, da boste izpustili svoj obisk telovadnice, se prisilite, da za svoje prevozno sredstvo uporabite kar svoje noge ali kolo, če vam to dopuščajo razmere. Če se v službo vozite z avtom, se enkrat na teden v pisarno pripeljite s kolesom ali pa avto parkirajte dlje od vhoda. Ne glede na to, kako se boste odločili, več korakov kot naredite, bolje je. Večina ljudi, ki so shujšali in obdržali telesno težo, navaja, da vsak dan hodijo vsaj eno uro.

3. Jejte le, če ste lačni - ne zdolgočaseni

Nenehno prehranjevanje, ko ne potrebujete goriva, je glavni dejavnik, ki prispeva k pridobivanju telesne teže. Preden si privoščite ponovni prigrizek, se vprašajte, zakaj jeste. Ali ste dejansko lačni ali ste samo jezni, pod stresom, zaskrbljeni ali vam je dolgčas? Če gre za katero koli od slednjih čustev, se vam zdravi prigrizki, kot so korenčkove palčke in jabolka, ne bodo zdeli privlačni. Če niste dovolj lačni, da bi pojedli zdrav prigrizek, se zaobljubite, da ne boste jedli ničesar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexa Chung (@alexachung)

4. Priprava obrokov

Vaši treningi niso edina stvar, ki jo morate načrtovati vnaprej, če želite ostati fit za vse življenje, načrtovati morate tudi svoje obroke. Ljudje imajo veliko več možnosti za vitek pas, če načrtujejo, kdaj bodo jedli in kaj bodo jedli, pravijo strokovnjaki. Če dopustite, da se vaš dan začne brez načrtovanja, bo ura 15.00, še preden se boste zavedali, in na koncu boste sprejeli nezdravo odločitev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ROSE FERGUSON (@rosemaryferguson_)

5. Shranjevanje zdravih obrokov v zamrzovalniku

Določite si tri obroke, ki jih lahko pripravite iz osnovnih živil v shrambi, in začnite kuhati. Jedi shranite v zamrzovalnik, da boste imeli vedno pri roki nekaj zdravega, ko vas zagrabi lakota. Pripravite si rižoto z zamrznjenimi kozicami in šparglji, zelenjavni ječmen ali juho iz rdeče leče. Vaš cilj bi moral biti, da obroke zamenjate, kadar koli vam začne primanjkovati zalog.

6. Vadbo vključite v svoj urnik

Ne prenesete misli, da bi morali vstati pred soncem? Na začetku vsakega tedna vzemite planer in načrtujte vse treninge za dan, ki je pred vami. Če boste pustili, da se vaš teden in razpletata naključno, so možnosti, da se boste vklopili v svojo telesno pripravljenost, veliko manjše. Dogovorite se s trenerjem ali prijateljem, rezervirajte tečaj ali pa ga prilagodite doma. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

7. Vsak dan jejte zajtrk

Če boste vaš dan začeli z nečim zdravim in nasitnim, to pomaga vzpostaviti zdrav ton za preostanek dneva. Kasneje bodo tudi vsi ostali vaši obroki veliko zdravi. 

8. Jejte pogosto

Če si prizadevate obdržati izgubljene kilograme, se pogosto prehranjevanje morda sliši protislovno, vendar je dosledno grizljanje čez dan ključnega pomena za uravnavanje krvnega sladkorja in lakote, pojasnjujejo strokovnjaki. Če nekaj pojeste vsake tri ali štiri ure, bo vaš metabolizem deloval hitro in nikoli ne boste preveč lačni. Tako boste lahko vedno sprejemali pametne odločitve glede prehrane, kar je ključnega pomena za dolgoročno ohranjanje telesne teže. 

9. Poudarek na flavonoidih

Sadje in zelenjava vsekakor veljata za zdravo in nizkokalorično živilo, vendar ali ste vedeli, da so za preprečevanje kilogramov, ki širijo pas, najboljša živila, bogata s flavonoidi, kot so banane, jagode, grozdje, hruške, čebula, paprika in zelena? Raziskave namreč kažejo, da so tisti, ki so jedli hrano, bogato s flavonoidi, bolje ohranjali svojo težo kot tisti, ki je niso. Ugotovitve namreč kažejo, da lahko naravne rastlinske spojine preprečujejo vnetja in absorpcijo maščob.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by goop (@goop)

10. Upoštevajte pravilo pravilno sestavljenega krožnika

Štetje kalorij vam je na začetku morda pomagalo shujšati, vendar, kot ste morda uganili, to ni navada, ki bi jo lahko ohranili za vse življenje. Namesto tega si lahko pomagate s pomočjo pravila krožnika. Pri vsakem obroku 50 % krožnika zapolnite z neškrobno zelenjavo, kot so ohrovt, brokoli in korenje. Tako boste zaužili zadostno količino vlaknin, ki spodbujajo občutek sitosti in ohranjanje telesne teže.

Nerafinirani ogljikovi hidrati, kot so fižol, sladki krompir in polnozrnata žita, naj predstavljajo četrtino krožnika, zadnja četrtina pa naj bo rezervirana za puste beljakovine. Raziskave potrjujejo, da je pri ženskah, ki uživajo več vlaknin, tveganje za pridobivanje telesne teže bistveno manjše kot pri tistih, ki jih uživajo manj, verjetno zato, ker so čez dan zaužile manj skupnega števila kalorij.

Fotografije: Instagram/@brookeshields

Preberite še: Kako je Eva Longoria izgubila 20 kg? Zmanjšana prehrana in samo 30-minutni trening, ki pa ni tako priljubljen

Priporočamo tudi: 3 pričeske, ki so trenutno najbolj priljubljene v salonih: Idealne so za sončne dni, ena pa bo v hipu pomladila vaš obraz

Najbolj brano