Iberski pršut: Superživilo, ki ga lahko jeste brez slabe vesti: Ne redi, ne zvišuje holesterola in je užitek za brbončice

Ni le poslastica, temveč tudi živilo z odličnimi hranilnimi lastnostmi, ki ga lahko jeste brez pomislekov in v njem brezpogojno uživate.

Lifestyle, 27. 4. 2022
Iberski pršut: Superživilo, ki ga lahko jeste brez slabe vesti: Ne redi, ne zvišuje holesterola in je užitek za brbončice - Foto: Instagram

Če ste ravno začeli z novim režimom vegetarijanske ali celo veganske prehrane zaradi zdravja in telesne teže, je to vsekakor pohvalno in koristno, saj je danes dobro znano, da človeštvo poje mnogo preveč mesa, ki ima lahko škodljive posledice za naše zdravje in planet. Pa vendar ste se verjetno s težkim srcem odrekli pršutu, imamo prav? Morda je danes vas srečni dan, saj boste izvedeli, da se pravzaprav tej mesni poslastici na račun zdravja in zdravega prehranjevanja ni treba odreči, prav nasprotno. Vendar bodite pozorni, da vedno izberete Iberski pršut, ki se po vrhunskosti postavlja ob bok najboljšim vinom in kaviarju in slovi kot eden najboljših na svetu. 

Zgodba pršuta Jamón Ibérico je prežeta s skrivnostmi in romantiko. Starodavni hrastovi pašniki v Španiji, plemeniti črni prašiči Ibérico, gorski zrak, ki božajo vsak pršut, ko se čarobno spremeni v eno najbolj izvrstnih živil na svetu - vse to ima pomembno vlogo pri tem edinstvenem španskem fenomenu. 

Ne spreglejte:

Kakšen mora biti pršut, da se šteje za iberskega?

Iberski pršut izvira iz prašičev iberske pasme, ki se redijo izključno na pašnikih v Španiji in na Portugalskem, saj imata ti državi zaradi podnebja in topografije izjemne pogoje za ustvarjanje in izboljšanje vseh lastnosti iberskega pršuta. Iberski pršut je glavni proizvod španske gastronomije in edinstven proizvod na svetu. Španci si ga radi privoščijo za zajtrk, kosilo ali večerjo, lahko je celo dojet kot  predjed ali sladica in je veliko več kot samo hrana. Je tradicija, je kultura, je način življenja.  Visoka vsebnost oleinske kisline, ki jo zagotavlja želod, zagotavlja njegovo mehkobo in okusnost, poleg tega pa mu daje tudi lastnosti, zaradi katerih je eno od najbolj zdravih živil sredozemske prehrane in zdravo za srce.

Kot pojasnjujejo strokovnjaki, obstajajo različne vrste iberskega pršuta, ki so odvisne od vrste prehrane prašičev: Iberski pršut - prašiči, ki se hranijo z želodom, iberski pršut- prašiči, ki se hranijo na polju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Darek Tatusko (@123tatusko)

Značilno za Iberski pršut je dolg postopek zorenja, v času zorenja se z izločanjem maščobe izgubi skoraj polovica teže. Ko se zima prevesi v pomlad in poletje, pride do neverjetne preobrazbe. Posoljeno meso ali pršut se začne potiti. Zaradi soli se bakterije ne morejo ukoreniniti, pride pa do velikih kemičnih sprememb. Meso postane bolj suho in se ob začetku druge zime ohladi. Posebnost pršuta Iberico je, da se ta cikel lahko ponovi dvakrat ali trikrat. Posledica tega je, da se v pršutu naberejo kompleksne, hlapljive molekule, ki ga iz kosa svinjine spremenijo v orkester okusov. Med segrevanjem in ohlajanjem, soljenjem in sušenjem se maščobe razgradijo. Zaradi antioksidantov v želodih in edinstvenega postopka sušenja se nasičene maščobe spremenijo v zdrave mononenasičene maščobe z visoko vsebnostjo oleinske kisline. Edina maščoba z višjo vsebnostjo oleinske kisline je oljčno olje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Silvia Andrada (@silviaandradacortadoradejamon)

Iberski pršut je zdrav za srce

Maščobo iberskega pršuta lahko štejemo za izjemno zdravo in še posebej zdravo za srce. Glavna maščobna kislina v maščobi Iberskega pršuta je oleinska kislina (enaka kot v oljčnem olju), ki ugodno vpliva na zdravje srca in ožilja. Visoka vsebnost mononenasičenih maščobnih kislin (oleinska kislina) in relativno nizka vsebnost nasičenih maščobnih kislin zmanjšuje raven holesterola, ki ga prenaša LDL (lipoprotein nizke gostote, ki ga poznamo kot "slab holesterol"), vendar ne zmanjšuje ravni HDL (lipoprotein visoke gostote, ki ga poznamo kot "dober holesterol"), zato lahko ibersko šunko ob zmernem uživanju štejemo za zdravo hrano za srce.

Kot si lahko predstavljate, obstaja velika razlika med prašiči, ki se redijo na polju, in tistimi, ki se redijo v ogradi, kar natančno upravičuje razliko v ceni med enimi in drugimi, saj je, kot pojasnjujejo strokovnjaki sestava svinjske maščobe odvisna od pogojev hranjenja in pitanja, ki jih je imela žival. Prašič, ki se pase na polju, vsebuje več mononenasičenih maščobnih kislin z visoko vsebnostjo oleinske kisline, zato je veliko bolj zdrav in se splača za to vrsto pršuta plačati nekoliko več.

Visoka hranilna vrednost iberskega pršuta

Iberski pršut ni le okusen in ne povečuje holesterola, ampak je tudi živilo z visoko hranilno vrednostjo. Dokazano je, da ima od 8 do 10-krat več tiamina ali vitamina B1 kot drugo meso in je dober vir vitamina B12, trdijo strokovnjaki. In kako pomemben je pravzaprav vitamin B12? Vitamin je ključen za normalno delovanje živčnega sistema, možganov, za tvorbo krvi ter nekaterih beljakovin.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Top of Spain (@topof_spain)

Poleg tega, da je takšen pršut, hranjen z želodom, edinstven gurmanski izdelek, je z vidika hranilne vrednosti zelo popolna hrana; odličen je za vsako dieto. Uživanje mononenasičenih maščobnih kislin, kot je oleinska kislina, izboljšuje in krepi endotelij, ki je tkivo, ki ščiti arterije v človeškem telesu - vnetje tega tkiva je krivo za večino bolezni srca in ožilja.

Po besedah strokovnjakov je to popolno živilo, ki ga je treba vključiti v prehrano zaradi njegove zanimivosti s prehranskega vidika, saj v osnovi zagotavlja beljakovine, železo in vitamine skupine B. Ta pršut je odličen vir hranilnih snovi, med katerimi izstopajo: esencialne aminokisline, minerali in vitamini skupine B . Zaradi prebavljivosti in vsebnosti esencialnih aminokislin pa je dober vir beljakovin odlične kakovosti.

Če se soočate s slabokrvnostjo, je ta pršut lahko za vas odlična izbira, saj je poln hemskega železa, ki se zlahka absorbira, in visoko biorazpoložljivega cinka. Poleg tega je, kot poudarjajo strokovnjaki pomemben vir vitaminov kompleksa B, ki se zaradi lažje asimilacije med prebavnim procesom lažje absorbirajo kot vitamini, ki jih vsebujejo druga živila.

Iberski pršut je lahko odlična izbira tudi za otroke, saj zagotavlja potrebne aminokisline, zlasti v času rasti; fosfor, ki je bistven mineral za kosti, poleg tega zagotavlja cink, ki je potreben za obnavljanje celic (pri mladostnikih je bistven, ker so v stalni telesni in intelektualni rasti); beljakovine, ki so bistvene za pravilno delovanje našega telesa. Poleg tega, da je hrana bogata z železom, je dober vir živalskih maščob, večinoma mononenasičenih, ki so potrebne za telo, saj zagotavljajo energijo in toploto ter ohranjajo celične stene.

Zaradi svoje sestave maščobnih kislin se lahko iberski pršut priporoča kot zdravo živilo v okviru sredozemske prehrane, kot vir beljakovin pa je dobro živilo, ki lahko nadomesti druge običajne vrste rdečega mesa in ugodno vpliva na plazemske lipide (poveča delež "dobrega" holesterola v primerjavi s "slabim" holesterolom). 

Fotografije: Instagram/@gabriellecaunesil

Preberite še: Belo srajco odslej nosimo samo tako: Ta kul videz lahko nosite od jutra od večera

Priporočamo tudi: Adijo, maske, ustnice so spet v središču pozornosti: Najbolj priljubljeni odtenki šmink, ki bodo vladali to pomlad

Najbolj brano