Hujšanje, boljši spanec in lepša polt: Zadnja leta vsi govorijo o tem načinu prehranjevanja, poglejte, zakaj

3. 7. 2022
Hujšanje, boljši spanec in lepša polt: Zadnja leta vsi govorijo o tem načinu prehranjevanja, poglejte, zakaj (foto: Instagram)
Instagram

Kaj je "prekinjeno postenje" in kako vpliva na hujšanje, spanje in kožo?

Ko smo prvič slišali za prekinitveni post, se nam je zdel celoten koncept čudežen, - ne nekaj neverjetnega, ampak nekaj zelo mogočega. Postenje 16 ur in prehranjevanje osem ur je zvenelo zelo racionalno in izvedljivo, dieta pa je obljubljala razstrupljanje na celični ravni, izgubo teže in zmanjšanje vnetij. Na papirju se vse to bere odlično, pa je celoten koncept tudi v praksi tako enostavno izvedljiv? 

V svetu, kjer vsi stremimo k boljšemu zdravju, dolgemu življenju in vitalnemu videzu, je trend prehrane s prekinitvenim postom zagotovo v svojem elementu. Ta dieta, ki se razlikuje od verskega posta v različnih verstvih, naj bi bila prilagodljiv način, ki ustreza številnim ciljem našega življenjskega sloga pri hujšanju. In v času, ko se družbe krčijo pod težo krize debelosti, je ta dieta vznemirljiv obet. Toda kaj točno je prekinitveni post in ali je primeren za vsakogar?

V nadaljevanju vam predstavljamo vse, kar morate vedeti...

Ne spreglejte: 

Prekinitveno postenje je obdobje, pri katerem se običajna obdobja uživanja kalorij prekinjajo z obdobji zmanjšanega uživanja kalorij. Daleč najpogostejši razlog za prekinitveno postenje je izguba telesne teže. Zagovorniki prekinitvenega postenja celo trdijo, da pomaga pri hitrejšem izgubljanju kilogramov kot tradicionalne diete ter zmanjšuje vnetja in druga tveganja za srčne bolezni. Prve raziskave kažejo, da je lahko učinkovitejši od dolgotrajnega omejevanja vnosa kalorij in da je to dieta, ki se je navadni smrtniki lažje držimo.

Zakaj postenje? 

Postenje telesu omogoči počitek. Pomislite, če ves čas jeste, morajo vaš prebavni sistem, jetra in ledvice nenehno delati, da prebavijo hrano, absorbirajo hranila in odstranijo nepotrebne odpadke. S postom si telo odpočije, da lahko spet začne učinkovito delovati. Tako kot vi delate bolje po počitku, bo tudi vaše telo delovalo bolje. Zaradi razstrupljanja in boja proti vnetjem je post najboljša tehnika za boj proti boleznim in staranju.

Tisti, ki ste se v svojem življenju že kdaj lotili diete veste, da se zadnji obrok v dnevu zelo pogosto svetuje najkasneje okoli 18. ure, zelo redko pa se vprašamo, zakaj je temu tako. Pomemben razlog za to je dejstvo, da možganom omogočimo počitek, telesu kurjenje maščob in čiščenje organov – seveda, če deluje naša notranja ura oziroma cirkadiani ritem.

Pri vseh dietah se izgublja telesna teža po isti enačbi - vsak dan s hrano zaužijete manj energije, kot je vaše telo za normalno aktivnost porabi. S prekinitvenim postenjem ta cilj dosežete tako, da v določenih dneh v tednu ali v določenih urah dneva močno omejite kalorije. Teorija pravi, da bo prekinitveno postenje pomagalo zmanjšati apetit z upočasnitvijo telesnega metabolizma.

Strokovnjaki pravijo, da optimalen življenjski slog ne upošteva le tega, kaj jemo, ampak tudi kdaj, in povezujejo motene cirkadiane ritme s številnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, anksioznost in depresija. S pomočjo prekinitvenega posta, torej občasnega posta pa je mogoče obnoviti cirkadiane ritme in tako doseči boljši spanec, a tudi shujšati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

Kako se pripraviti na prekinitveni post?

Večina ljudi misli, da lahko pred postom jedo, kar želijo. Vendar je uživanje nezdravih stvari, sladkorja in vnetne, predelane hrane v nasprotju z načeli posta, ki je protivnetne narave. Telo se bo moralo še bolj potruditi, da se bo znebilo toksinov, namesto da bi si med postom privoščilo počitek in pomlajevanje, ki si ju zasluži. Jejte preprosto doma pripravljeno hrano, ki je lahko prebavljiva, s svežo zelenjavo in sadjem. Ne pozabite piti veliko vode.

Organiziranje dnevne rutine

Vsak od nas ima različne obveznosti in tudi drugačen ritem - nekateri se zbudijo zgodaj in imajo veliko dela, preden pridejo v službo, drugi ne morejo ničesar okusiti pred 10. zjutraj, zato mora vsak poskrbeti za to, ko jedo.

Strokovnjaki priporočajo uvajanje "prekinitvenega posta" postopoma: začenši z 12-urnim obdobjem, v katerem lahko jemo, nato pa ta čas skrajšamo na optimalnih 8 ur. Nato se začne izguba teže pojavljati v obdobju 2 mesecev.

Začnite z dobro jutranjo navado

Misel, da med večerjo prejšnjega dne in zajtrkom ne bi mogli jesti 12-14 ur, se mnogim zdi pretirana, a strokovnjaki trdijo, da je vse to le stvar navade. Da bi skrajšali obdobje, v katerem se prehranjujemo, svetujejo, da zajtrk prinesemo v službo namesto zajtrka takoj, ko odpremo oči. In ko gre za večerjo, strokovnjaki menijo, da ljudje, ki večerjo jedo okoli 18. ali 19. ure zvečer, manj verjetno po večerji zaužijejo še sladico, kar vsekakor vpliva na izgubo telesne teže in splošno zdravje. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

Počasi, prvi teden je pogosto najtežji

Prvi teden bo najtežji, v 2-3 tednih pa se bo telo navadilo in vidne bodo pozitivne spremembe. Vendar ne preskočite obrokov. Ne gre za to, da ne bi jedli ali zmanjšali kalorij, ampak da ne bi jedli v času, ko v resnici ne potrebujete goriva, poudarjajo strokovnjaki. 

Izberite dober zajtrk in pazite na zmanjšan vnos predelane hrane

Izberite pravo, polnovredno hrano, po kateri lakote ne boste čutili v naslednji uri. Za to je pomemben zajtrk, bogat z beljakovinami in zdravimi maščobami, kot sta 2 jajci in pol avokada, nato kosilo, ki vsebuje beljakovine, zdrave maščobe in polnozrnate ogljikove hidrate. In končno - zgodnja večerja.

Telesna aktivnost

Zgodnja jutranja vadba ima tudi svoje prednosti: »Jutranji kortizol poveča budnost. Vadba sredi dneva vrača telesu kisik in odpira apetit pred kosilom, za boljši mišični tonus in prožnost sklepov pa bodo vaje med 17. in 19. uro.

Boljši spanec za lepšo kožo

Med globokim spancem v tem 14-urnem obdobju čiščenja telesa možgani proizvajajo rastni hormon, ki regenerira prebavni sistem in kožo, zato je priporočljivo, da zadnji obrok v dnevu ni le 2-3 ure pred spanjem.

Vendar pa ne bi smeli vsi poskusiti prekinitvenega posta: strokovnjaki opozarjajo, da ljudje, ki imajo težave ali so že imeli motnje hranjenja, diabetiki, nosečnice in doječe matere, osebe z oslabljenim imunskim sistemom ali ljudje, ki morajo jemati zdravila s hrano, ne smejo omejevati svojega vnosa. .. hrano v določenem časovnem obdobju, zato če ste radovedni, da poskusite to dieto, se najprej posvetujte s svojim zdravnikom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Izbrali smo 10 najlepših lanenih oblek, v katerih vam bo to poletje v mestu ostalo hladno

Priporočamo tudi: Našli smo popoln športni top za poletje - poglejte, kje ga kupiti!

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave