Spoznajte vse čudežne koristi granatnega jabolka, ki je prava zakladnica zdravja, blagodejno pa vpliva tudi na hujšanje

Granatno jabolko je morda še vedno slabo poznano in v naših kuhinjah ni zelo prisotno. Vendar ima ta sadež, ki izvira iz Azije, številne prednosti. Oglejmo si sadež granatnega jabolka s številnimi vrlinami.

Lifestyle, 29. 6. 2022
Spoznajte vse čudežne koristi granatnega jabolka, ki je prava zakladnica zdravja, blagodejno pa vpliva tudi na hujšanje - Foto: Instagram

Pozabimo na kosos, dobili smo novega sadnega najboljšega prijatelja.  

Granatna jabolka že dolgo veljajo za zdravo živilo, saj so bogat vir antioksidantov, nove raziskave pa dokazujejo, da bistveno povečujejo kakovost mišic in lahko vodijo v daljše življenje. Granatno jabolko s svojimi sočnimi, rubinasto rdečimi krhlji ni le okusen sadež, temveč je že stoletja znano po številnih koristih za zdravje in nego kože. Ta mogočni sadež lahko čisti kri in odpravlja težave s srcem, preprečuje poškodbe kože zaradi sonca in velja celo za afrodiziak, saj je le malo stvari, ki jih ta mogočni sadež ne bi zmogel.

Ne spreglejte: 

Granatno jabolko - simbol obilja in plodnosti za številne kulture, vir zdravja in hrane že stoletja, navdih za številna umetniška dela, "sadež mrtvih" iz Adonisove krvi, prepovedani sadež v rajskem vrtu, s katerim je Eva zapeljala Adama ... Vse to in še veliko več se skriva za tem čudovitim sadežem, ki je prava zakladnica zdravja.

Preverite vse njegove ključne prednosti, zaradi katerih ga boste zagotovo želeli vključiti v svoj jedilnik!

1. Granatno jabolko in bolezni srca in ožilja

Granatno jabolko, ki je izredno bogato z antioksidanti (v semenih in soku), je sadež, ki se učinkovito bori proti nastanku bolezni srca in ožilja. Številne znanstvene študije so že dokazale, da veliko uživanje granatnih jabolk zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih in/ali kroničnih bolezni. Na istem področju nekateri znanstveniki trdijo, da lahko granatna jabolka upočasnijo napredovanje nekaterih bolezni. Čeprav je granatno jabolko uvrščeno med novembrsko sadje, ga lahko v obliki soka uživamo celotno leto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ROSE FERGUSON (@rosemaryferguson_)

2. Granatno jabolko in Alzheimerjeva bolezen

Omenjene antioksidativne lastnosti granatnega jabolka vplivajo tudi na možganske celice in nevrološki sistem na splošno. Zdi se, da lahko uživanje granatnega jabolka upočasni staranje možganskih celic. Granatno jabolko bi nas tako lahko zaščitilo pred degenerativnimi boleznimi, vključno z najbolj znano Alzheimerjevo boleznijo.

3. Granatno jabolko in prebava

Granatno jabolko je sadež, ki je izredno bogat z vlakninami. Če ga vključimo v prehrano, nam močno olajša prebavo. Znano je tudi, da granatno jabolko deluje proti napenjanju in s protivnetnim delovanjem blaži napihnjenost, kar ugodno vpliva tudi na izgubo telesne teže. 

4. Granatno jabolko in njegove estetske prednosti

Granatno jabolko je sadež, ki ga, tako kot kivi, z veseljem uporabljate na svoji koži in je zaradi svojih antioksidativnih lastnosti naravno sredstvo za boj proti rjavim madežem na koži. Je celo odlično sredstvo proti staranju!

Semena granatnega jabolka vsebujejo 22 % olja. Olje granatnega jabolka je zaradi svoje sestave zelo posebno. Vsebuje punicikovo kislino, znano tudi kot omega 5, ki sestavlja 80 % trigliceridov. To redko maščobno kislino iz vseh rastlinskih virov najdemo le v olju iz semen granatnega jabolka. Ima močne protivnetne lastnosti in je odličen antioksidant. Granatno jabolko je ena najboljših rastlin z anti-age učinkom na svetu. Olje vsebuje 17 -alfa-estradiol in estronefitoestrogene, ki imajo pozitiven hormonski učinek na kožo. Olje ima odlične pomlajevalne učinke. Odstranjuje proste radikale, s čimer upočasnjuje staranje kože in spodbuja tvorbo kolagena. Zaradi galne in egalne kisline obnavlja kožo, ki jo je poškodovalo sonce. V laboratorijskih raziskavah na kulturah človeških in živalskih kožnih celic in tkiv je bilo dokazano, da ima antioksidativne, fotoprotektivne, protivnetne in protitumorske učinke, prav tako pa je to olje bogato z vitaminom E. 

5. Granatno jabolko in spolno življenje

Znano je, da ingver spodbuja spolnost. Pa ste vedeli, da je granatno jabolko sadje, ki močno spodbuja libido. V čem je njegova prednost pred ingverjem? Le malo moških in žensk se zaveda moči tega naravnega afrodiziaka...

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Beauty Chef (@thebeautychef)

Granatno jabolko: kako ga jesti?

Če želite uživati v prednostih granatnega jabolka, morate vedeti, kako ga pripraviti. Uporabite vse, kar je v sadežu: semena, lupino in cvetove. Največkrat je priporočljivo, da uporabite granatno jabolko v obliki soka, da bi hitreje pridobili koristi. Najbolje je, da semena pojeste na prazen želodec ali v sadni solati. Da bi z granatnega jabolka lažje odstranili semena, sadež najprej prerežite na pol in nato na četrtine. Četrtine granatnega jabolka potopite v skledo z vodo in jih strgajte, dokler ne odstranite vseh semen.

Ko granatno jabolko režete z nožem, je treba ločiti semena od notranje sredice. Ločevanje semen je lažje v posodi z vodo, saj semena potonejo, neužitna pulpa pa plava na površini vode. Sadež lahko tudi globoko zamrznete. V tem primeru je lažje ločiti semena. Granatno jabolko lahko tudi razpolovite, polovico držite nad skledo in ga izdolbete z žlico. Računajte na to, da bo vaša kuhinja nekoliko okrašena z rdečo barvo. Sok granatnega jabolka je lahko sladek ali kisel. 

Fotografije: Instagram/@thebeautychef

Preberite še: Kakršna mati, takšen sin: Ponosna Carla Bruni objavila fotografijo svojega 21-letnega sina Auréliena na modni pisti Versace

Priporočamo tudi: "Izgubila sem 9 otrok": Ob trenutnem dogajanju v ZDA razkrila Sharon Stone

Najbolj brano