Kralj Charles namerava princa Harryja, princa Andrewa in princeso Beatrice izločiti kot uradne namestnike

Kralj Charles spreminja pomembno kraljevo pravilo.

Kralj Charles namerava princa Harryja, princa Andrewa in princeso Beatrice izločiti kot uradne namestnike - Foto: Profimedia

Zdi se, da bo kralj Charles kmalu uvedel nekaj resnih sprememb v kraljevi družini. Telegraph poroča, da želi Charles spremeniti zakon o tem, kdo ga lahko uradno nadomešča, če bo "bolan ali zadržan".

Preden se lotimo zadeve, se na kratko seznanimo z njo: V skladu z zakonom o regentstvu iz leta 1937 so lahko monarhova soproga (torej kraljica soproga Camilla) in štirje odrasli v naslednji vrsti za prestol (torej princ William, princ Harry, princ Andrew in princesa Beatrice) - kot piše Telegraph - "razporejeni kot državni svetovalci za uradne zadeve".

Charles pa želi spremeniti zakon tako, da bi to pravilo veljalo le za zaposlene člane kraljeve družine, kar pomeni, da vsi na tem seznamu, razen princa Williama (torej princ Harry, princ Andrew in princesa Beatrice), ne bi bili več v vrsti za državne svetovalce. 

Namesto tega se zdi verjetno, da bosta ti vlogi opravljala grof Wessex (brat kralja Charlesa, princ Edward) in kraljeva princesa (sestra kralja Charlesa, princesa Anne). In če ne bo šlo za nasledstvo, bi se lahko v sestavi znašla tudi Kate Middleton.

Na tej točki se morda sprašujete, kako pogosto so monarhi "bolni ali zadržani". Resnici na ljubo se to ne zgodi pogosto, vendar se zgodi. Pravzaprav se je to zgodilo ravno maja, ko sta se Charles (takrat valižanski princ) in princ William v imenu njenega veličanstva udeležila državne otvoritve parlamenta!

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Princ George in princesa Charlotte prevzela ključno vlogo na kraljičinem pogrebu

Priporočamo tudi: Svetovni monarhi žalujejo za kraljico: Monaška princesa Charlene in monaški princ Albert na pogrebu kraljice Elizabete II

Najbolj brano